Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vestuves Kipre organizuojanti lietuvė Justina: apie neįprastus porų norus ir vietines tradicijas

Ar planuodami vestuves esate galvoję susikrauti lagaminus ir jas be šurmulio, bet linksmai atšvęsti saulėtame užsienio kurorte? Tokią iš pirmo žvilgsnio sudėtingą misiją jau 4 metus jaunavedžiams padeda įgyvendinti Kipre gyvenanti lietuvė Justina Juozaitytė. Ir nors šioje atostogų žeme vadinamoje šalyje papročiai kaip naktis ir diena skiriasi nuo lietuviškų, vestuvių planuotoja sako, kad baimintis tikrai neverta. Kainos nesikandžioja, o atmintyje išlieka patys gražiausi svarbiausios gyvenime dienos įspūdžiai.
Justina Juozaitytė, akimirkos iš vestuvių Kipre
Justina Juozaitytė, akimirkos iš vestuvių Kipre / Asmeninio albumo nuotr.

Jau 4 metus jaunavedžiams vestuves Kipre ruošianti Justina sako, kad sklandžiai suorganizuoti šią ypatingą šventę gali ne kiekvienas. Saulėtoje, atsipalaidavusių, draugiškų, svetingų ir ypač vaišingų žmonių krašte niekas neskuba, mėgaujasi gyvenimu, todėl verslo kūrimas gali tapti nemenku iššūkiu.

Pati Justina per 9 gyvenimo Kipre metus įsitikino – tik čia gyvenantys ir gerai kiekvieną jo kampelį pažįstantys žmonės gali sėkmingai perprasti vietines tradicijas bei sutarti su paslaugų tiekėjais, kurie svarbūs organizuojant vestuves. Todėl prieš kurį laiką Pietų šalyje apsigyvenusi moteris iš karto neskubėjo steigti savo įmonės, iš pradžių bandė apsiprasti su vietine kultūra ir lietuviams neįprastu gyvenimo ritmu.

„Baigusi verslo administravimo ir rinkodaros krypties bakalaurą, ilgą laiką ieškojau tikrojo pašaukimo. Užčiuopusi degantį troškimą organizuoti tokius ypatingus įvykius, kaip vestuvės, atvykstančioms poroms iš kitų šalių, supratau, kad tai ne tik didžiulė atsakomybė, bet ir be galo jaudinantis procesas, privertęs galutinai padėti tašką savęs ieškojimo kelyje“, – prisimena Justina.

Justinos Juozaitytės nuotr./Akimirka iš vestuvių Kipre
Justinos Juozaitytės nuotr./Akimirka iš vestuvių Kipre

Ji sako, kad žengusi pirmuosius žingsnius svajonės įgyvendinimo link, turėjo perprasti Kipro gyventojų požiūrį į darbą ir pareigas, susidaryti būsimo verslo strategiją. Vestuvių planuotoja išmoko ne vieną svarbią pamoką, pavyzdžiui, dabar, norėdama greitai gauti kokį nors atsakymą iš bet kokios valstybinės institucijos, renkasi pokalbį telefonu, vengia rašyti elektroninius laiškus.

„Į juos įprasta atsakyti tik po kelių savaičių, – šypsosi pašnekovė. – Nepaisant to, mano asmenine patirtimi, Kipre verslą plėtoti yra lengviau, nei Lietuvoje, lyginant biurokratinius, tiek finansinius aspektus.“

Kaip ir kiekviename versle, sunkiausia buvo jo pradžia. Vos įsteigusi naują vestuvių planavimo įmonę, Justina turėjo nemenkai paplušėti, kol prisišaukė pirmuosius klientus. Moteris prisimena, kad tuo metu ji galėjo pasiūlyti tik nuoširdų darbą ir paslaugas, bet parodyti savo darbo rezultatų negalėjo, nes jų tiesiog dar nebuvo.

„Tad pradžioje poroms beliko tik pasitikėti mano žodžiu. Vis tik aš perfekcionistė, bet kokią užduotį gyvenime stengiuosi atlikti 200 procentų, atiduodama daugiau, nei tikimasi, netaupydama laiko ir maksimaliai išnaudodama visas galimybes. Esu tikra, kad pirmieji klientai tai įvertino. Vėliau verslas įsibėgėjo“, – šypsojosi pašnekovė.

Dabar Justinos komandą jau papildė ir daug kitų savo srities profesionalų. Su ja dirba vizažistai, stilistai, fotografai, transporto paslaugų teikėjai, koordinatoriai, floristai bei didelė muzikos komanda – didžėjai, gitaros ar saksofono specialistai, gyvo garso grupės.

„Geriems tiekėjams atsirinkti taip pat prireikė laiko. Neužteko rasti kolegų, su kuriais tik sektųsi sklandžiai dirbti. Norėjosi užmegzti bendradarbiavimo santykius ilgalaikėje perspektyvoje, o didžiausias dėmesys buvo skiriamas panašiems darbo principams, priimtinai kainai bei kokybei“, – sako švenčių organizatorė.

Lietuviai vestuvėms vis dažniau renkasi užsienį

Ore sklandanti gera nuotaika, modernios vietos su įspūdingais kraštovaizdžiais ir nuostabiais paplūdimiais dabar privilioja daugybę porų iš užsienio. Dažniausiai vestuves saulėtajame Kipre nori atšokti anglai, norvegai, izraeliečiai, libaniečiai, rusai, estai. Lietuvių, anot J.Juozaitytės, taip pat netrūksta.

„Vieni čia atvyksta ieškodami išskirtinumo, kiti – nepamirštamų emocijų, treti dėl religinių sumetimų, nes įregistruoti santuoką Kipre gali bet kas, ją pagal tarptautinę teisę priverstos pripažinti ir kitos šalys. Šiuo atveju puikiai išnaudojama Kipro geografinė padėtis“, – sako Justina.

Vis dėlto tos pačios lyties atstovams Kipre santuoka legaliai negali būti įregistruojama. Tokiais atvejais poros gali tik pasikeisti žiedais, suteikiamas palaiminimas, bet vestuvių sertifikatas būna tik simbolinis ir teisiškai negaliojantis.

„Pačiai tos pačios lyties atstovams santuokų organizuoti dar neteko“, – prisipažįsta Justina.

Paklausta, ar atvykstančios lietuvių poros šventei turi kokių nors specialių pageidavimų, moteris sako, kad dažnas reikalavimas – lietuvis vestuvių vedėjas. Tokį, anot Justinos, surasti Kipre tikrai ne pati lengviausia užduotis, tačiau iš keblios situacijos ji dažnai randa įvairių išeičių.

„Ne visada paprasta tokį ir atskraidinti, bet, kaip rodo patirtis, galiausiai puikiai išsiverčiame be jo. Džiaugiamės, kad mūsų didžėjus pakankamai gerai atstoja ir vedėją, tad linksmybių čia netrūksta“, – juokėsi vestuvių organizatorė.

Kalbėdama apie lietuvius, moteris pabrėžia, kad pastaruoju metu jie atvyksta susituokti ir ne sezono metu – žiemą. O Pietų šalyje tautiečiai dabar kelia ne tik vestuves, vis dažniau minimos ir įvairios ypatingos šventės.

Justinos Juozaitytės nuotr./Akimirka iš vestuvių Kipre
Justinos Juozaitytės nuotr./Akimirka iš vestuvių Kipre

„Kipras dar ypatingas ir tuo, kad susituokti galima ištisus metus. Žinoma, pasitaiko ir šaltesnių dienų, bet daugelis atvykusių ir žiemos mėnesiais mėgaujasi šiltu klimatu. Būtent dėl šios priežasties, dauguma paslaugų čia kainuoja kur kas pigiau nei Lietuvoje, kur visi skuba susituokti per kelis vasaros mėnesius, o tiekėjai tuo naudojasi itin aukštai iškeldami kainas“, – sako Justina.

Vestuvių kainos Kipre nesikandžioja

Ir išties, ne paslaptis, kad didelėms vestuvėms tenka pakloti nemažą pinigų sumą, o norint jas kelti užsienyje, atrodo, kad ji turėtų dar padvigubėti. Justina atskleidė, kad Kipre šventės kainos nesikandžioja, jos prasideda nuo 599 eurų, už tokią sumą poros gali pasirašyti civilinę sutartį, pasirinkti ceremonijos vietą santuokos rūmuose arba jiems priklausančiuose soduose ar parkuose. Kaip pavyzdį ji pateikia ir šventę, kurią galima suorganizuoti už 7000 eurų iki ryto, su 30 ar 40 svečių.

„Vis tik dauguma porų atvyksta dėl santuokos paplūdimyje, tad populiariausi paketai kainuoja apie 1200 eurų, o į juos įeina tokios paslaugos, kaip visų dokumentų tvarkymas, fotografas, stilistai, gėlės, tortas, ceremonijos vietos dekoravimas, transporto paslaugos ir dar daug kitų smulkmenų“, – pasakojo vestuvių organizatorė.

Apie vestuves Kipre planuotoja siūlo poroms galvoti balandžio, gegužės, rugsėjo bei spalio mėnesiais, nes vasarą karštis būna gana alinantis, todėl ceremoniją tenka atidėti vakarui. Populiariausios jaunavedžių šventės vietos, anot Justinos, yra Pafoso, Agia Napos, Protaro ir Larnakos miestai.

„Vietų pasirinkimas yra beribis, pradedant nuo pajūrio, kalnų, viešbučio teritorijų iki jachtų, leidžiantis saulei“, – sako moteris.

Lemtingą šventės dieną procesas Kipre yra įprastinis – toks pats, kaip ir Lietuvoje. Justina sako iš užsienio atvykstančioms poroms netaikanti Pietų šalies papročių ir tradicijų, nes jie skiriasi nuo lietuviškųjų. Pačių Kipro gyventojų didžioji diena prasideda nuo ankstaus ryto, nuotakos ir jaunikio pasiruošimu.

„Apie 13 val. vyro ir jo būsimos žmonos namuose vyksta viena būtiniausių tradicijų. Jaunieji yra ruošiami išvykimui į bažnyčią. Pasiruošimas vyksta su dainomis ir šokiais. Pagal tradiciją abiejų jaunųjų namuose groja gyvo garso smuiko bei liutnios instrumentai. Po ceremonijos bažnyčioje, svečiai sveikina jaunuosius su Kipre įprastais piniginiais vokeliais.

Į vestuves kviečiami ne tik artimiausi giminės, draugai ar bendradarbiai, bet ir daugelis kitų svečių, kurių jaunieji dažnai nelabai pažįsta. Šiuo „žygdarbiu“ dažniausiai užsiima jaunųjų tėvai. Ne paslaptis, kad didelis svečių skaičius Kipre yra tapęs tradicija, kuri suteikia ekonominį gerbūvį jaunųjų gyvenimo pradžiai bei pamatams padėti. Dažniausiai poros savo vestuvių dieną susirenka 30 000 ar 40 000 eurų, priklausomai, nuo galutinio kviestinių svečių sąrašo. Po ilgai trukusių sveikinimų, galiausiai būna pjaustomas tortas, šokamas pirmasis jaunųjų šokis“, - pasakojo Justina.

Justinos Juozaitytės nuotr./Akimirka iš vestuvių Kipre
Justinos Juozaitytės nuotr./Akimirka iš vestuvių Kipre

Kartais puotoje nepavyksta išvengti įvairių kuriozų. Justina sako, kad kartais tenka poras ir jų svečius subtiliai perspėti bent jau šventės pradžioje sakingai vartoti alkoholį.

„Dažniausiai ceremonija vyksta dieną, karščiausiu laiku, o jaunieji gurkšnodami šampaną, neapskaičiuoja karščio pasekmių, todėl po ceremonijos fotosesija būna ypač linksma“, – šypsojosi Justina.

Kad ir kiek džiaugsmo lietuvei kelia vestuvių planavimas, vis dėlto ji prisipažįsta, kad dabartinė situacija dėl koronaviruso gerokai pakoregavo visus planus. Teko pertvarkyti didžiąją dalį šių metų kalendoriaus ir perkelti kai kurias vestuves.

„Žinoma, vis dar bandysime sutuokti poras, kurios nesiruošia turėti daug svečių, o jų datos yra rugsėjo mėnesį. Vis tik Kipras su šia situacija gana puikiai tvarkosi, tad jau po truputį pradėsime grįžti į normalų ritmą. O 2021 metai nusimato itin darbingi“, – pozityvumo neslėpė Justina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas