Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakare – scenos žvaigždės, šeima ir jautrūs prisipažinimai

„Net ir didžiausi mano vaidmenys būtų nieko neverti, jei gyvenime būčiau blogas žmogus“, – savo 75-ojo jubiliejaus proga surengtame kūrybos vakare ištarė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, teatro ir kino aktorius Vidas Petkevičius. Karjerą teatre pradėjęs kartu su garsiuoju režisierės Dalios Tamulevičiūtės aktorių dešimtuku, Vidas pirmasis Europoje sudainavo Jėzaus partiją Andrew Lloydo Webberio roko operoje „Jėzus Kristus superžvaigždė“, sukūrė daugiau nei šimtą vaidmenų kine.
Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras
Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras / Mikos Savičiūtės nuotr.

Į Vilniaus „Vaidilos“ teatrą aktoriaus V.Petkevičiaus šeimą, artimuosius, bičiulius, kolegas aktorius ir režisierius sukvietė Vidos Ramaškienės paramos fondas, praėjusiais metais surengęs aktorės Vaivos Mainelytės, o šį pavasarį – aktorės Nijolės Narmontaitės kūrybos vakarus. Prisiminimų, istorijų ir muzikinių pasirodymų kupiną vakarą, kurį vedė aktorė Gabija Jaraminaitė, filmavo Lietuvos nacionalinė televizija.

Mikos Savičiūtės nuotr./Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras
Mikos Savičiūtės nuotr./Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras

Holivudo režisierius Edwardas Zwickas, Lietuvoje filmavęs savo filmą apie Holokaustą „Pasipriešinimas“, apie aktorių Vidą Petkevičių yra taip pasakęs: „Jei šitas aktorius gyventų Amerikoje, jis būtų ne mažesnė žvaigždė nei Robertas de Niro.“

Kūrybos vakarą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras. Jo direktorius Laimonas Ubavičius scenoje minėjo Vido energiją, – per gyvenimą sukūręs daugiau nei 100 vaidmenų Lietuvos ir užsienio filmuose, aktorius ir šiuo metu aktyviai filmuojasi.

Muzikinę kūrybinio vakaro dalį pradėjo bendra D.Tamulevičiūtės dešimtuko daina, kurią atliko aktoriai Kristina Kazlauskaitė, Algirdas Latėnas, Dalia Overaitė, Violeta Podolskaitė, Kostas Smoriginas, Dalia Storyk ir pats jubiliatas. Ekrane keitėsi ir senos jų nuotraukos – jauni, žavūs, be galo talentingi.

Fotogalerija:

„Su Vidu mes niekada nekalbėjome apie vaidmenis, per filmavimus jis viską suprasdavo iš poros žodžių“, – scenoje kalbėjo kino režisierius Algimantas Puipa, V.Petkevičių filmavęs net 12-oje savo filmų.

Televizijos serialo „Giminės“ režisierius Saulius Vosylius šypsodamasis pirmą kartą papasakojo istoriją apie tai, kad seriale atsiradęs V.Petkevičius buvo aktorės Reginos Arbačiauskaitės užgaida. „Reginos herojei būtinai reikėjo vyro, ir tą siūliau, ir aną, nė vienas netiko, o, štai, Vidas... Norėčiau, kad jis kartu su manimi vaidintų“, – ji pasakė.

Mikos Savičiūtės nuotr./Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras
Mikos Savičiūtės nuotr./Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras
Mikos Savičiūtės nuotr./Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras
Mikos Savičiūtės nuotr./Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras

Gimtadienio proga Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimą V.Petkevičiui perdavęs patarėjas Mindaugas Bundza kalbėjo apie tai, kad teatro ir kino publika aktorių žino ir pažįsta kaip universalų, bet kartu iš pirmojo kūno judesio, iš pirmojo ištarto skiemens atpažįstamą ir vertinamą kūrėją. Prezidentas aktoriui dėkojo už kilnią, mūsuose labai svarbią ištikimybę aktoriaus profesijai.

Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės perduotame sveikinime nuskambėjo mintis apie tai, kad V.Petkevičius aktorystę yra įvaldęs tarsi savo gimtąją kalbą. O tai rodo, kiek daug darbo ir širdies aktorius įdėjęs į savo profesiją.

Jubiliejiniame kūrybos vakare liejosi ir daugiau priminimų, smagių istorijų ir meilės aktoriui prisipažinimų. Į šventę susirinkę teatro ir kino legendos juokavo: gerai, kad susitinkame ne Olandų rūmuose, o čia, gyvi, kad galime vieni kitus apkabinti, paspausti ranką.

„Kad ir kaip saldžiai tai skambėtų, Vidai, mano filmuose tu buvai angelas“, – scenoje ištarė visada santūrus kino režisierius Donatas Ulvydas. V.Petkevičius yra nusifilmavęs trijuose D.Ulvydo filmuose.

Už atvertą kino kosmosą aktoriui dėkojo ir kino režisierius Ignas Miškinis. Už antraplanį sovietinio funkcionieriaus vaidmenį jo filme „Karalių pamaina“ V.Petkevičius buvo apdovanotas „Sidabrine gerve“.

Mikos Savičiūtės nuotr./Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras
Mikos Savičiūtės nuotr./Vido Petkevičiaus 75-ojo jubiliejaus vakaras

Pirmąją aktoriaus parašytą dainą „Būk jūra“ savo tėčiui ir seneliui sudainavo dukra Aistė ir anūkė Amelija.

Muzikinius numerius ir daugybę gražių žodžių jubiliejaus vakare solenizantui dovanojo dainininkai Deivis Norvilas, Česlovas Gabalis, Eva, kolegos aktoriai K.Smoriginas, K.Kazlauskaitė. Visi jie atliko V.Petkevičiaus kūrybos dainas. Aktoriaus įvaizdžiu pasirūpino drabužių dizaineris Giedrius Paulauskas.

V.Petkevičiaus kūrybinis vakaras per LRT PLIUS televiziją bus transliuojamas rugsėjo 12 d. 19.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai