Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alyvuogių aliejaus someljė L.Davletšina – apie karjeros posūkį, kurį paskatino italas, ir šoką šeimoje

Pasaulis pilnas neįtikėtinų karjeros permainų, o Liana Davletšina – ryškus to pavyzdys. Prieš 11 metų moteris paliko teisininkės profesiją ir nusprendė pasinerti į alyvuogių aliejaus pasaulį. O šiandien ji – vienintelė alyvuogių aliejaus someljė Lietuvoje ir gerai žinoma visame pasaulyje.
Liana Davletšina ir Kristina Rimienė
Liana Davletšina ir Kristina Rimienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie netikėtus gyvenimo sprendimus, keliones ir kodėl alyvuogių aliejų reikia ragauti su garsu, sužinosite jau šį sekmadienį, laidoje „Pasaulis pagal moteris“.

Lianos kelionė prasidėjo, kai Lietuvoje gyvenantis italas Flavio ją supažindino su aukštos kokybės alyvuogių aliejumi. Nuo to momento ji pradėjo gilintis į alyvuogių aliejaus pasaulį, mokytis jo subtilybių bei dalyvauti įvairiuose čempionatuose. Liana laidoje atvirai pasakoja, kaip iš tokios profesijos jai pavyksta išgyventi, ir kodėl šioje srityje dažniausiai dirba vyrai.

„Aliejaus someljė yra žmogus, kuris puikiai išmano alyvuogių aliejų: jo kilmę, gamybos būdus, veisles, savybes, defektus, derinimo su patiekalais principus“, – apie retai sutinkamą profesiją pasakoja pašnekovė.

Kadangi šiandien nemažai tokių, kurie apie alyvuogių aliejaus paslaptis nori sužinoti daugiau, moteris jau daugybę metų jiems organizuoja paskaitas ir degustacijas. Liana atskleidžia, kokiose šalyse pagamintas aliejus praėjusiais metais buvo geriausias, o taip pat žiūrovams parodo, kaip teisingai jį ragauti.

„Lietuvoje tikrai galima įsigyti kokybiško aliejaus. Norint jį įvertinti, alyvuogių aliejų reikia uostyti ir ragauti. Kvapas turi būti malonus, gaivus, šviežias. Geriausia, kai yra naudojamos žalios, dar nesunokusios alyvuogės“, – patarimais dalijasi moteris.

Laidoje sužinosite, kaip šis produktas pranoksta įprastinį panaudojimą virtuvėje ir tampa naudingu kasdieniniame gyvenime. Taip pat Liana atskleidžia, kuo alyvuogių aliejus pasitarnauja sveikatai, kokias ligas padeda atremti ir kaip paprastai jis gali tapti jūsų grožio rutinos dalimi.

„Natūralus aliejus neturi alergenų, todėl jį galima tepti ant viso kūno. Taip pat su juo galima daryti kaukes plaukams, maitinti nagus. Tik labai svarbu, kad aliejus būtų tikrai kokybiškas“, – aliejaus naudas vardina Liana.

Tiesa, moteris neslėpia – kai ji nusprendė pasirinkti tokią karjerą, Lianos teisininkų šeima tokiu dukros sprendimu buvo šokiruoti. Vis dėlto Liana išliko užtikrinta ir tvirtai laikėsi savo sprendimo. O dabar šeimos nariai ne tik palaiko jos veiklą, bet ir aktyviai įsitraukia į keliones po alyvuogių ūkius. Liana pripažįsta, kad nepažįstami žmonės, išgirdę apie netradicinį jos pomėgį, dažniausiai nustemba.

„Kiekvienas žmogus, kuris atsiranda mano gyvenime ir išgirsta, kad aliejų aš ne valgau, o geriu, iš pradžių labai nustemba. Bet po to beveik visi, matydami, koks įspūdingas yra to poveikis, paseka mano pavyzdžiu. Tai liečia ir mano antrąją pusę, todėl dabar kiekvieną rytą mes pradedame nuo šlakelio aliejaus“, – pasakoja ji.

Laidoje pašnekovė atskleidžia ir tai, jog dažnas lietuvis alyvuoges žino tik juodas arba žalias. Tačiau iš tiesų pasaulyje yra 2700 alyvuogių veislių, kurių kiekviena pasižymi skirtingomis savybėmis.

„Kiekvieną, kuris dar neturi tos patirties, skatinu nueiti nusipirkti kokybiško alyvuogių aliejaus ir atrasti nuostabų bei platų skonių pasaulį“, – linki Liana.

O apie tai, kodėl Liana iš Italijos sugrįžo gyventi į Lietuvą, kuris aliejus yra tinkamiausias kepimui ir kodėl alyvuogių aliejų reikia ragauti su garsu, sužinosite jau laidoje.

„Pasaulis pagal moteris“ – sekmadieniais, 10 val. ryto per TV3!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais