Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viktorija Jakučinskaitė – atvirai apie tai, kaip be vaistų įveikė sunkią ligą: „Kovojau už save“

Pastaruoju metu vis daugiau žinomų žmonių prabyla apie psichinę sveikatą, taip norėdami įkvėpti ir padėti kitiems, susidūrusiems su gyvenimo iššūkiais. Dizainerė Viktorija Jakučinskaitė sulaukusi sekėjos klausimo, kaip kovoti su depresija, prisipažino, kad šia liga buvo susirgusi ir pati. Žinoma moteris pasidalijo, kaip susidūrė su depresija ir kaip iš jos išsivadavo.
Viktorija Jakučinskaitė
Viktorija Jakučinskaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Socialiniame tinkle „Instagram“ žinoma dizainerė Viktorija Jakučinskaitė sulaukė sekėjo klausimo apie depresiją ir tai, kaip ją įveikti. V.Jakučinskaitė pripažįsta, šio klausimo liesti nenorėjo, nes jis jai skaudus, tačiau noras padėti žmonėms nugalėjo ir ji prakalbo apie savo patirtį susidūrus su depresija ir tai, kaip ją įveikė.

Įrašu dizainerė sutiko pasidalinti ir su portalo Žmonės.lt skaitytojais.

„Aš atsikėliau ryte su tokiu pojūčiu, kad neturiu prasmės, nėra prasmės dėl ko būti šioje žemėje, dėl ko gyventi, viskas beprasmiška. Viskas, ką sukūriau iki šiol, ką kuriu kiekvieną dieną, viskas neturi prasmės. Labai skaudus tuštumos jausmas, o po to apatija, nenoras nieko daryti, keltis iš lovos ir, aišku, tas baisus savigarbos praradimas. Kai tu jautiesi nieku, šudu visišku, kai atrodo, kad nieko gyvenime nesugebi ir nesugebėsi ir niekas tau niekada nepavyks“, – apie depresijos simptomus kalbėjo dizainerė.

Ji taip pat pasidalijo ir patarimais, kas padėjo įveikti šią ligą.

„Kaip aš įveikiau depresiją?

– Radau priežastį, kodėl susirgau, nes visada yra priežastis. Kažkas įvyko ar pasikeitė, ko tu nenorėjai. Išsiaiškink, kas būtent. Aš radau 2.
– Jeigu gali tai pakeisti – pakeisk.
Aš negalėjau to pakeisti. Todėl perėjau prie trečio žingsnio.
– Pripažink savo problemą kaip faktą. Pamatyk, išjausk, išverk, iškalbėk, rašyk į dienoraštį, papasakok psichologui, išliūdėk. Duok sau laiko, nes visą skausmą reikia pamatyti ir leisti jam išbūti.
– apsispręsk sirgti ar nepasiduoti. Aš nusprendžiau, kad nenoriu užsilikti šioje būsenoje. Kas benutiktų rytoj vėl reikės gyventi. Gyvenime mums nutinka daug šūdo, bet jeigu būsim silpni ir su kiekvienu pasiduosim kas mūsų laukia?
Nuspręsk ar plauksi pasroviui, ar kovosi už save.
– Nusprendžiau negerti vaistų. (Pasitariau su gydytoju)
Tai tik mano asmeninis sprendimas. Norėjau susidoroti su šita būsena pati, nenorėjau kad mane veiktų neaišku kokie preparatai, nepasitikiu ir tiek. Jaučiausi nuolat apdujusi, kaip rūke, lėtai galvojau, buvau apatiška kaip daržove. Norejau tapti vėl žmogumi. Norejau tureti pojūčius.
– Surašiau sąrašą veiklų, kurios mane džiugino anksčiau ir kasdien pagal sąrašą dariau ir dariau ir dariau „per negaliu“.
Žinau, kad nieko nenori, net keltis. Bet kelkis ir daryk pagal sąrašą:
maisto gaminimas, Mezgimas, siuvinejimas, piešimas, skaitymas, pasivaikščiojimas, bendravimas su kitais, rudieninių lapų, akmenėlių ar gelių rinkimas, maudynes ežere, mankšta, dviratis, tenisas, Ping pongas, joga ir tt, pasidažyti ir pasipuošti, spintos tvarkymas, namų tvarkymas, bendravimas su gyvūnais.
Surašyk kuo daugiau ir daryk sąrašą kiekvienai dienai.
– Psichologas 2 kartus per savaitę
– Dirbk savo darbą, nesustok. Būsi reikalingas kitiems, turėsi kur keltis rytais.
Neturi darbo, susirask.

Buvo labai sunkus 1,5 metų periodas į kurį niekada nenoriu grįžti bet žinok IR TAI PRAEINA.
Traukdama save kasdien už plaukų išbridau, ištraukiau save. Kovojau už save, už tą Viktorija kurią seniau pažinojau ir manau man pavyko. Aš ne ta, kuri buvau prieš tai, bet galvoju, kad tampu dar geresne savęs versija. Linkiu tau sėkmės. Tu tai gali, tikėk savim nes aš tavimi tikiu“, – rašė V.Jakučinskaitė.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba
Jei reikia pagalbos vaiko teisių klausimais
Skambinkite pagalbos telefonu 8 800 10 800 arba rašykite žinutę Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pokalbių laukelyje „Pasikalbėkime“. Pranešti apie pažeidimą galima vaiko teisių apsaugos skyriuose, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje, arba skambinti telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas