Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus burleskos festivalio režisierius D.Valenta: apie ryškiausią jo žvaigždę ir ypatingą duetą

Nors dar labai jaunas, režisierius Deivydas Valenta jau turi, kuo pasigirti: studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Oskaro Koršunovo kurse, pernai buvo „Auksinių scenos kryžių“ vyriausiasis prodiuseris, o šiais tapo jauniausiu Dainų šventės režisieriumi. Rudenį sparčiai tobulėjantis kūrėjas ėmėsi naujo iššūkio – bus atsakingas už rugsėjo 27-28 dienomis sostinės renginių erdvėje „Kablys+Kultūra“ vyksiančio antrojo Tarptautinio Vilniaus burleskos festivalio įgyvendinimą.
Toma Vaškevičiūtė ir Deivydas Valenta
Toma Vaškevičiūtė ir Deivydas Valenta / Rūtos Verseckaitės ir asmeninio albumo nuotr.

Deivydai, kaip apskritai gimė Tarptautinio Vilniaus burleskos festivalio idėja?

Burleskos bei jai artimų scenos menų klubai Europoje yra gana dažnas reiškinys. Vilniuje įsikūrę kabareto namai „Nijinsky III“ netrukus pradės jau ketvirtąjį sezoną, tad bėgant laikui jo komandai atsirado naujų iššūkių poreikis. Pats klubas nėra itin didelis, tad kilo mintis supažindinti platesnę auditoriją su šiuo teatro žanru. Būtent dėl to pasirinkome festivalio formatą ir didesnę erdvę su daugiau atlikėjų, šokėjų ir kitų programos subtilybių.

Kuo šių metų festivalis skirs nuo to, ką jo lankytojai matė pernai?

Šiais metais festivalis turės jį vienijančią bendrą temą. Visi atlikėjai – tiek lietuviai, tiek užsieniečiai – ruošia arba adaptuoja savo pasirodymus, kostiumus, grimą atsižvelgę į saulės užtemimą. Asmeniškai noriu, kad vos tik įėję pro duris, žiūrovai iškart patektų į kitą pasaulį. Tariamės su dekoratoriais, prie festivalio taip pat prisijungs scenografo Arvydo Buinausko vadovaujama „Ab Light“ komanda. Šis menininkas yra linkęs kurti itin stiprius estetinius įspūdžius.

Joanos Suslavičiūtės nuotr./Tarptautinis Vilniaus burleskos festivalis
Joanos Suslavičiūtės nuotr./Tarptautinis Vilniaus burleskos festivalis

Kodėl būtent saulės užtemimas pasirinktas šių metų festivalio tema?

Saulės užtemimas pasaulyje vyks spalio 2-ą, vos kelios dienos po festivalio. Visgi, Lietuvoje jo nematysime. Kaip tik tai ir pasufleravo mintį pasirinkti šią temą bei pakviesti lankytojus saulės užtemimą patirti kartu.

Tau pačiam tai bus debiutas festivalio režisieriaus ir kūrybos vadovo pareigose. Jaudiniesi?

Jaudinuosi. Tačiau tai yra malonus, nekantrumo jaudulys. Esu režisavęs ir organizavęs ne vieną renginį ar festivalį Lietuvoje, tad patirties turiu nemažai. Tačiau visa tai, ką sugalvojau, reikalauja daug pasiruošimo, repeticijų bei derinimo. Visgi, jaučiu, jog pavyks.

Pristatyk festivalio programą. Kurie jos elementai žiūrovus turėtų nustebinti labiausiai?

Nenoriu atskleisti visų festivalio detalių, tačiau galiu pasakyti, jog žiūrovai išvys saulės ir mėnulio istoriją, jų santykius įprasminantį epą. Scenoje, žinoma, netrūks ir netikėtų kolaboracijų tarp atlikėjų.

Kiek ir iš kur jie atvyksta?

Šiais metais festivalyje pasirodys daugiau nei dvi dešimtys artistų iš Ispanijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Nyderlandų, Lenkijos, Pietų Afrikos Respublikos ir Lietuvos. Kiekvieną jų būtų galima pristatyti atskirai, tačiau posakis, kad geriau kartą pamatyti nei šimtą išgirsti, šiuo atveju yra itin taiklus.

Ko gero, Marie Devilreux yra didžiausia žvaigždė šių metų festivalyje?

Taip, tiesiai iš mūsų festivalio ši diva keliaus pasirodyti žymiausių kabaretų scenose Niujorke ir Las Vegase. Ji yra labai ryški, artistiška, pripažinta visame pasaulyje.

Rūtos Verseckaitės nuotr./Marie Devilreux
Rūtos Verseckaitės nuotr./Marie Devilreux

Pernai ypač daug liaupsių susilaukė konferansjė darbas. Šią pareigą scenoje vėl atliks Toma Vaškevičiūtė ir jos sceninis personažas Toma Paraffine?

Toma neabejotinai yra aukščiausios klasės aktorė ir vedėja, todėl visi projektai, kuriuose dirba – įsimintini. Šiuo metu ji yra motinystės atostogose ir augina dukrą Oną Orą, todėl jai padės Onos krikštatėvis, aktorius Gytis Ivanauskas ir jo alter ego Gytis IV. Ypatingas duetas nekart dalinsis scena, nes festivalio programą per du vakarus parodysime net 4 kartus.

Rūtos Verseckaitės nuotr./Toma Vaškevičiūtė ir Deivydas Valenta
Rūtos Verseckaitės nuotr./Toma Vaškevičiūtė ir Deivydas Valenta

Kokį darbą kabareto scenoje apskritai atlieka konferansjė?

Konferansjė darbas yra ne tik pristatyti, kas ar kada vyksta. Tai lyg kelionės, į kurią kviečiame, gidas. Jis keičia salėje tvyrančią nuotaiką, tarsi vedžioja po emocinius bei atmosferinius klodus. Konferansjė mūsų renginyje taip pat turės specialiai paruoštus muzikinius intarpus, kurie suteiks programai dinamikos. Į kai kuriuos iš jų bus įtraukti ir žiūrovai, tad nuobodžiauti tikrai neteks.

Kodėl festivaliui pasirinkta būtent renginių erdvė „Kablys+Kultūra“?

Ši erdvė yra ne tik yra strategiškai patogi dėl savo lokacijos ar infrastruktūros, bet ir išsiskiria neeiliniu interjeru, puikiai tinkančiu tokiam reikalui kaip burleskos festivalis.

Asmeninio archyvo nuotr./Deivydas Valenta
Asmeninio archyvo nuotr./Deivydas Valenta

Kokie reikalavimai taikomi žiūrovams festivalyje?

Žiūrovams bus taikomas griežtas aprangos kodas. Pernai prie durų apsisukti ir keliauti persirengti teko 24 festivalio svečiams. Tad mes išties nejuokaujame. Nustebinti save ir kitus – ką tai reiškia? Aš draugams sakau: jeigu spintoje turi tokį rūbą, kurį apsivilkai tik kartą ir galvoji, kad niekada neberasi jam progos dėl to, kad keistas ar ekstravagantiškas – jis puikiai tiks į Tarptautinį Vilniaus burleskos festivalį.

Ar tiesa, jog festivalis taps įžanga į naująjį kabareto namų „Nijinsky III“ sezoną?

Taip. Kitą savaitgalį po festivalio atidarysime jau ketvirtąjį ,,Nijinsky III” sezoną. Šio koncepcija bus šiek tiek kitokia – dirbsime labiau kaip teatras su repertuaru ir pristatysime dar niekur nerodytą programą su nuolat besikeičiančiais artistais iš užsienio. Ją planuojame rodyti iki pat naujų.

Vaizdo įrašą iš 2023-iųjų festivalio rasite ČIA.

Praėjusių metų festivalio svečiai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas