Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilnių nuspalvino „Gypsy fest“ eisena: miesto gatvėse – žirgai, šokiai ir žinomi veidai

Sekmadienio popietę Vilniaus centrą nuspalvino teatralizuota eisena. Tai – kasmetinė tarptautinio romų festivalio „Gypsy Fest“ tradicija, kuri šiemet tapo Tautų mugės dalimi. Eisenos metu romai, tarp kurių Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas ir romų ansamblio „Sare Roma“ lyderis Ištvanas Kvikas, pasirodė su tikrais žirgais, kaip tai įprasta romų kultūroje.
Teatrališka romų eisena su žirgais
Teatrališka romų eisena su žirgais Lukas Balandis / BNS nuotr. / Luko Balandžio nuotr.

Spalvingasis festivalis sekmadienį statavo tradicine eisena, kuri prasidėjo prie Rotušės ir keliavo iki Tautų mugės scenos V.Kudirkos aikštėje. Eisenos metu vyko sustojimai, kurių metu – spalvingi šokėjų pasirodymai.

Eisenos pradžioje buvo ir karieta, o taip pat organizatoriams pavyko įgyvendinti tikrą romų svajonę – eisenoje pasirodė ir žirgai.

„Dalyvauti eisenoje su žirgais – sena mūsų svajonė, kurią pirmą kartą pavyko prieš gal penkerius metus, vėliau keitėme juos į modernius automobilius, bet pernai vėl grįžome prie žirgų. Daugiau neeksperimentuojame ir šiemet vėl atvykome su žirgais“, – sakė vienas iš renginio organizatorių, Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Teatrališka romų eisena su žirgais
Lukas Balandis / BNS nuotr./Teatrališka romų eisena su žirgais
Lukas Balandis / BNS nuotr./Teatrališka romų eisena su žirgais
Lukas Balandis / BNS nuotr./Teatrališka romų eisena su žirgais

Pasibaigus eisenai Kudirkos aikštėje pasirodymus surengė gabiausi romų kolektyvai iš visos Lietuvos – Marijampolės, Troškūnų, Vilniaus bei kviestinės Latvijos ir Estijos romų žvaigždės.

Fotogalerija:

Ištvanas Kvik sako, kad šiemet organizatoriai paruošė tikrą „bombą“ – didžiojo koncerto metu bus organizuojamas pirmas Lietuvoje romų jaunimo talentų konkursas „Romavision“. Tai konkursas, neturintis analogų nei Lietuvoje, nei Baltijos šalyse. Gabiausi jauni romai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos varžysis dėl geriausiojo titulo.

„Deja, romų jaunimas labai dažnai susiduria su diskriminacija dėl tautybės, todėl jiems sunku rasti darbą, kilti karjeros laiptais. Bet jų tarpe yra nepaprastai talentingų žmonių. Norime, kad romų jaunimas pajustų, kad gali prisidėti prie visuomenės nuostatų apie romus keitimo ir gali būti pilnaverčiais visuomenės nariais“, – sakė I.Kvik.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Teatrališka romų eisena su žirgais
Lukas Balandis / BNS nuotr./Teatrališka romų eisena su žirgais

Konkurso „Romavision“ finalas taps visiems puikiai žinomo festivalio „Gypsy fest“ dalimi. Jaunieji romai pasirodys didžiojoje scenoje – festivalio didžiojo koncerto metu, kuris vyks „Compensa“ koncertų salėje rugsėjo 15 d. Toje pačioje scenoje pasirodys ne tik „Sare roma“, bet ir daugybė geriausių romų atlikėjų iš Latvijos, Estijos, Prancūzijos, Čekijos.

Geriausią „Romavision“ dalyvį išrinks tarptautinė žiuri, kurių tarpe – tik romų tautybės teisėjai: Go-palas Michailovskis (pirmininkas), Cecile Joseph (Prancūzija), Milan Klempar (Čekija), Edgaras Koldaras iš grupės „Sadboi“ (Lietuva), Zalina Dabla (Estija), Roksana Rudevich (Latvija), ir romų legendinė žvaigždė Natasha Udovikova Bielenberg (Norvegija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas