Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje atšvęsta Bastilijos paėmimo diena: į priėmimą rinkosi Prancūzijos gerbėjai ir verslo elitas

Prancūzija sekmadienį mini Bastilijos paėmimo dieną. Lietuvoje taip pat vyksta šios svarbios progos minėjimas, kurį organizuoja Prancūzijos–Lietuvos prekybos rūmai kartu su Prancūzijos ambasada Lietuvoje. Iškilmingame renginyje dalyvavo ir Prancūzijos demokratijos pergalę šventė žinomi Lietuvos verslininkai, visuomenės atstovai, aukščiausi šalies vadovai.
Bastilijos paėmimo dienos minėjimo Vilniuje svečiai
Bastilijos paėmimo dienos minėjimo Vilniuje svečiai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šia proga jie nori pabrėžti tvirtus ir vis stiprėjančius Lietuvos ir Prancūzijos ryšius įvairiose srityse – nuo kultūros ir švietimo iki verslo ir inovacijų.

Tiesa, Prancūzijoje šiemet nacionalinę šventę temdo politinis netikrumas po pirmalaikių rinkimų, o ginkluotosioms pajėgoms teks nukrypti nuo savo įprasto iškilmingo parado maršruto.

Paryžiui ruošiantis olimpinėms žaidynėms eisena negali vykti Eliziejaus laukuose, todėl mažesnės karių gretos žygiuos netoliese esančia Fošo alėja – viena prestižiškiausių sostinės gatvių.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Bastilijos dienos šventė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Bastilijos dienos šventė

Tai nebus vienintelis neįprastas renginio bruožas: likus mažiau nei dviem savaitėms iki olimpiados Prancūzija taip pat neturi vyriausybės.

Visų akys bus nukreiptos į šeimininką, prezidentą Emmanuelį Macroną kuris praėjusiais metais per Bastilijos dieną priėmė Indijos ministrą pirmininką Narendrą Modi.

Tačiau, kadangi olimpinės žaidynės visai netoli, Prancūzija šiemet neturi tokio svečio paradui, o šalies politinių lyderių mintys nukrypusios kitur, į valdžios vakuumą.

Šį mėnesį įvykę pirmalaikiai rinkimai, kuriuos E.Macronas sušaukė siekdamas išsiaiškinti Prancūzijos kryptį kraštutiniams dešiniesiems užėmus pirmąją vietą rinkimuose į Europos Parlamentą, aiškaus nugalėtojo neparodė, ir šalis liko be valdančiosios daugumos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Bastilijos dienos šventė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Bastilijos dienos šventė

Parade nedalyvaus nė vienas tankas ar šarvuotis, žygiuos tik 4 tūkst. pėstininkų (pernai jų buvo 6,5 tūkst.), tačiau renginio metu virš Paryžiaus pakils 45 lėktuvai ir 22 sraigtasparniai.

Paskutinėje parado dalyje taip pat bus pagerbta olimpinė dvasia.

Pulkininkas Thibault Vallette'as, 2016 metų Rio de Žaneire iškovojęs žirgų sporto aukso medalį, atneš deglą, o po to estafetės bėgikai neš jį aplink sostinę.

Žmonės.lt primena, kad Bastilijos diena – svarbiausia Prancūzijos nacionalinė šventė, simbolizuojanti laisvės, vienybės ir demokratijos vertybes, kurios yra svarbios ir Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?