Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – tos pačios lyties poros vestuvės: susituokė neįprastu būdu

Aušros Vartų gatvėje Vilniuje įsikūrusiame „Bitc Bar“ spalio 19 dieną įvyko unikalus įvykis – tos pačios lyties poros Karalinos Lebedzevos ir Katsiarynos Maliukos Kim vestuvės. Santuoka oficialiai įregistruota Jutos valstijoje, JAV, naudojant vaizdo ryšį, kas šį atvejį paverčia svarbiu precedentu LGBT bendruomenei Lietuvoje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ceremonija prasidėjo 19:30 val., o jau 19:45 val. Jutos valstijos civilinės metrikacijos skyrius oficialiai paskelbė Karaliną ir Katsiaryną sutuoktomis. Pora iš karto gavo elektroninį santuokos liudijimą, patvirtinantį jos teisėtumą JAV. Pirmadienį taip pat išsiųsti popieriniai originaūs dokumentų egzemplioriai, o santuoka įtraukta į vietinius JAV registrus.

Asmeninio albumo nuotr./Vilniuje susituokė tos pačios lyties pora – Karalina Lebedzeva ir Katsiaryna Maliuka Kim
Asmeninio albumo nuotr./Vilniuje susituokė tos pačios lyties pora – Karalina Lebedzeva ir Katsiaryna Maliuka Kim

Kaip teigiama pranešime spaudai, teisinis JAV sudarytų santuokų pripažinimas turėtų būti taikomas ir Lietuvoje pagal Hagos konvenciją, prie kurios prisijungė Lietuvos Respublika. Tai dar kartą patvirtina, kad JAV išduoti dokumentai turi turėti teisinę galią ir Lietuvos teritorijoje.

„Bitc Bar“ savininkai – Paulius Banevičius ir Maksimas Popov – taip pat sudarė vienalytę santuoką pagal panašią procedūrą ir patvirtina, kad tokios santuokos yra pripažįstamos Lietuvos valstybinėse įstaigose (bent jau visose, į kurias jiems patiems teko kreiptis).

Asmeninio albumo nuotr./Paulius Banevičius ir Maksimas Popov
Asmeninio albumo nuotr./Paulius Banevičius ir Maksimas Popov

Advokatas Aivaras Žilvinskas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu 24 Europos Sąjungos valstybės iš 27 numato galimybes teisiškai įforminti vienos lyties asmenų šeimas (16 iš jų leidžiamos vienos lyties asmenų santuokos).

„Taigi Lietuva yra tarp likusių trijų, kuriose nėra jokių galimybių tai daryti. Mažėjantis gyventojų skaičius Lietuvoje kelia demografines problemas, o trukdymas įgyvendinti savo fundamentinę teisę į šeimą daro šalį dar mažiau patrauklią. Dėl to šalis ir savo paties piliečius skatina emigruoti, sudaryti santuokas kitose valstybėse, ir namus kurti taip pat svetur.

Užsienyje teisėtai sudaryta santuoka turėtų būti pripažįstama Lietuvoje, tačiau tais atvejais, kai ją sudaro vienos lyties asmenys (kai abu arba vienas iš jų yra Lietuvos piliečiai), Lietuvos civilinės metrikacijos įstaigos atsisako tokias santuokas įtraukti į apskaitą Lietuvoje.

Tais atvejais, kai abu sutuoktiniai nėra Lietuvos piliečiai, jų santuokos į apskaitą Lietuvoje netraukiamos, tačiau jų santuoka galioja, ir institucijos privalo tokius asmenis pripažinti šeimos nariais. Tai reiškia, kad kiekvienoje situacijoje tokioms šeimoms savo statusą tenka įrodinėti atskirai, kartais – ir teisminiu keliu. Sukuriama daugybė nepatogumų, o tai laikytina diskriminacija.“

Šiuo metu advokatas A.Žilvinskas kaip tik atstovauja keliems pareiškėjams, Lietuvos piliečiams, kurie siekia teisminiu keliu įtraukti savo santuoką, sudarytą užsienyje, į Lietuvos apskaitą. Jis taip pat atstovauja dviem Lietuvos piliečių vienalytėms poroms Europos Žmogaus Teisių Teisme, kuris vertins, ar Lietuva pažeidžia jų teisę į šeimą ir privatų gyvenimą.

Kaip pabrėžiama pranešime žiniasklaidai, naujosios kadencijos Seimui derėtų greičiau spręsti visų šeimų lygiateisiškumo klausimą. Tokių šeimų įteisinimas biudžetui nieko nekainuoja, tačiau diskriminacija kenkia tiek valstybės reputacijai, tiek daro didžiulę žalą pačiai visuomenei ir jos nariams. Tie, kas vis dar nukreipia kalbą į „daugumos“ nuomonę, turėtų neužmiršti, kad Europos Sąjungoje pati Lietuvos politika šiuo metu yra visiškoje mažumoje.

„Bitc Bar“ specializuojasi organizuojant internetines vestuvių ceremonijas „nuo pradžios iki galo“, siūlydamas visas reikalingas paslaugas tokioms ceremonijoms atlikti. Daugiau informacijos apie procesą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito