Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Violeta Malevska-Štenger šventėms kepa iš močiutės išmoktą tuno ir obuolių pyragą: pasidalijo receptu

Kūčių vakaras – ypatinga šventė. Kai susirenka šeima, visi sėda prie bendro vakarienės stalo. Tądien ne viena šeimininkė stengiasi paruošti ką nors gardaus, įprastus tradicinius patiekalus pagamina moderniau, kitaip, pagal save. Neretai tarp dvylikos patiekalų atsiranda ir koks netikėtas, naujas, o kartais ir vadinamas „firminis“, be kurio neapsieina nei vienos šeimos šventės.
Violeta Malevska
Violeta Malevska / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vienas tokių – Violetos Malevskos-Štenger pamėgtas obuolių ir tuno pyragas-apkepas, kurį ji kepti dar prieš daugelį metų išmokė močiutė. Tiesa, ši pyragą kepdavo kiek kitaip – vietoje tuno rinkdavosi silkę.

„Močiutė kepdavo su silke ir man vaikystėje labai nepatikdavo tas pyragas. Tačiau turbūt reikėjo užaugti, subręsti. Nors silkė ir dabar nelabai skanu, todėl truputį patobulinau receptą pagal save ir pakeičiau ją tunu“, – šypteli Violeta.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violeta Malevska
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violeta Malevska

Šį pyragą Violeta dažniausiai kepa rudenį, mat skaniausias jis būna tuomet, jei naudojami obuoliai – antaniniai. „Rudenį jis mano mėgstamiausias, tačiau dažniausiai dar pavyksta iki Kūčių išlaikyti antaninių obuolių ir tada ruošiu jį ir šventėms“, – pasakojo pašnekovė.

Vaikystėje žiemos šventes ji sutikdavo pas močiute, Šalčininkų rajone esančiame vienkiemyje. Ten, kaip pati sako, susirinkdavo gausi šeimyna, tetos, dėdės, pusbroliai. Ir nors paskutinius kelerius metus gruodžio šventėms ji lieka Vilniuje, per Kūčias visuomet stengiasi ištrūkti iš miesto ir dažniausiai vyksta pas už sostinės įsikūrusią seserį.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violeta Malevska
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violeta Malevska
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violeta Malevska
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violeta Malevska

Dar keli Kūčių patiekalai, be kurių neįsivaizduojamas Violetos stalas – grybų, aguonų pyragėliai, vadinamos „ausytės“, grybų ir perlinių kruopų sriuba.

„Burtais jau nebeužsiimame, tačiau žaidžiam visokius stalo žaidimus. Anksčiau, dar būdami vaikai, mėgdavome iš ryžių išrankioti žiogelius. Pastatydavom smėlio laikrodį ir varžydavomės, kam daugiausia pavyks išrinkti. Dabar vaikai jau kitokius žaidimus žaidžia. Nors svarbiausiai tiesiog pabūti drauge“, – sakė Violeta.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violetos Malevskos šventinis tuno ir obuolių pyragas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violetos Malevskos šventinis tuno ir obuolių pyragas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violetos Malevskos šventinis tuno ir obuolių pyragas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Violetos Malevskos šventinis tuno ir obuolių pyragas

***

Violetos Malevskos tuno ir obuolių pyrago receptas

Tešlai reikės:

  • 500 gramų kvietinių miltų
  • 250 gramų sviesto
  • 2 kiaušinių trynių
  • žiupsnelio druskos

Įdarui reikės:

  • 8 antaninių obuoliai
  • 4 svogūnų
  • 6 kiaušinių
  • 4 šaukštų grietinės
  • 2 šaukštų kaparėlių
  • 2 šaukštų žalių alyvuogių
  • 1 skardinės tuno savo sultyse
  • Čiobrelių šakelės
  • Druskos, pipirų, kalendros, smulkinto muskato pagal skonį

Kaip gaminti?

Dubenyje miltus sumaišykite su sviestu, druska ir išsuktais kiaušinio tryniais. Paruoštą masę išklokite orkaitėje ir pakepkite 10–15 min. 180 laipsnių temperatūroje.

Keptuvėje pakepinkite svogūnus, įdėkite supjaustytus obuolius, pabarstykite maltomis kalendromis, druska, pipirais ir dar 2–3 min pakepkite.

Suplakite įdarui skirtus kiaušinius, įdėkite grietinės, muskato. Į pakepintą tešlos padą sudėkite obuolius, tuną, kaparėlius, alyvuoges, čiobrelių šakeles. Užpilkite kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje 20–30 min. 180 laipsnių temperatūroje.

TAIP PAT SKAITYKITE: 

Justino ir Miglės Lapatinskų šeimos kalėdinės tradicijos – kasmet fotosesija ir pižamų diena

Majamyje Kalėdas sutiksianti Erika Santos neįsivaizduoja švenčių be lietuviškos mišrainės

Šventėms namus išpuošusi Katažina Zvonkuvienė jau 25 metus laikosi tos pačios Kūčių tradicijos​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos