Vienas tokių – Violetos Malevskos-Štenger pamėgtas obuolių ir tuno pyragas-apkepas, kurį ji kepti dar prieš daugelį metų išmokė močiutė. Tiesa, ši pyragą kepdavo kiek kitaip – vietoje tuno rinkdavosi silkę.
„Močiutė kepdavo su silke ir man vaikystėje labai nepatikdavo tas pyragas. Tačiau turbūt reikėjo užaugti, subręsti. Nors silkė ir dabar nelabai skanu, todėl truputį patobulinau receptą pagal save ir pakeičiau ją tunu“, – šypteli Violeta.
Šį pyragą Violeta dažniausiai kepa rudenį, mat skaniausias jis būna tuomet, jei naudojami obuoliai – antaniniai. „Rudenį jis mano mėgstamiausias, tačiau dažniausiai dar pavyksta iki Kūčių išlaikyti antaninių obuolių ir tada ruošiu jį ir šventėms“, – pasakojo pašnekovė.
Vaikystėje žiemos šventes ji sutikdavo pas močiute, Šalčininkų rajone esančiame vienkiemyje. Ten, kaip pati sako, susirinkdavo gausi šeimyna, tetos, dėdės, pusbroliai. Ir nors paskutinius kelerius metus gruodžio šventėms ji lieka Vilniuje, per Kūčias visuomet stengiasi ištrūkti iš miesto ir dažniausiai vyksta pas už sostinės įsikūrusią seserį.
Dar keli Kūčių patiekalai, be kurių neįsivaizduojamas Violetos stalas – grybų, aguonų pyragėliai, vadinamos „ausytės“, grybų ir perlinių kruopų sriuba.
„Burtais jau nebeužsiimame, tačiau žaidžiam visokius stalo žaidimus. Anksčiau, dar būdami vaikai, mėgdavome iš ryžių išrankioti žiogelius. Pastatydavom smėlio laikrodį ir varžydavomės, kam daugiausia pavyks išrinkti. Dabar vaikai jau kitokius žaidimus žaidžia. Nors svarbiausiai tiesiog pabūti drauge“, – sakė Violeta.
***
Violetos Malevskos tuno ir obuolių pyrago receptas
Tešlai reikės:
- 500 gramų kvietinių miltų
- 250 gramų sviesto
- 2 kiaušinių trynių
- žiupsnelio druskos
Įdarui reikės:
- 8 antaninių obuoliai
- 4 svogūnų
- 6 kiaušinių
- 4 šaukštų grietinės
- 2 šaukštų kaparėlių
- 2 šaukštų žalių alyvuogių
- 1 skardinės tuno savo sultyse
- Čiobrelių šakelės
- Druskos, pipirų, kalendros, smulkinto muskato pagal skonį
Kaip gaminti?
Dubenyje miltus sumaišykite su sviestu, druska ir išsuktais kiaušinio tryniais. Paruoštą masę išklokite orkaitėje ir pakepkite 10–15 min. 180 laipsnių temperatūroje.
Keptuvėje pakepinkite svogūnus, įdėkite supjaustytus obuolius, pabarstykite maltomis kalendromis, druska, pipirais ir dar 2–3 min pakepkite.
Suplakite įdarui skirtus kiaušinius, įdėkite grietinės, muskato. Į pakepintą tešlos padą sudėkite obuolius, tuną, kaparėlius, alyvuoges, čiobrelių šakeles. Užpilkite kiaušinio plakiniu ir kepkite orkaitėje 20–30 min. 180 laipsnių temperatūroje.
TAIP PAT SKAITYKITE:
Justino ir Miglės Lapatinskų šeimos kalėdinės tradicijos – kasmet fotosesija ir pižamų diena
Majamyje Kalėdas sutiksianti Erika Santos neįsivaizduoja švenčių be lietuviškos mišrainės
Šventėms namus išpuošusi Katažina Zvonkuvienė jau 25 metus laikosi tos pačios Kūčių tradicijos