Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virtuvės šefas Reinaldas Janonis: „Nebijokite į Velykų stalą pasižiūrėti kūrybiškai“

Retas kuris nejaučia bent menkutės baimės artėjant Velykoms. Ne, ne todėl, kad nudažius krepšį įvairiaspalvių margučių pirštai spindi įvairiausiomis spalvomis dar bent savaitę, o todėl, kad pasiruošimas šiai šventei trunka bent porą varginančių dienų. Nors tradicijų laužyti ne valia, tačiau niekas dar neuždraudė į jas pasižiūrėti kūrybiškai.
Reinaldas Janonis
Reinaldas Janonis / Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr.

Virtuvės šefas, Vilniuje įsikūrusio restorano „Popierinis baras“ savininkas Reinaldas (24) Janonis yra vienas iš ne daugelio šefų, kuriems maisto kokybė ir estetika – itin svarbūs. Juk tiek naminė mišrainė, tiek ir „silkė pataluose“ gali atrodyti stilingai, tačiau šiems patiekalams nėra būtina skirti visos dienos, užteks vos poros valandų.  O kol dauguma jau rašo komentarus, jog  „naminė mišrainė ir restorane  yra tik naminė mišrainė“, virtuvės šefas jums siūlo į Velykų stalą pasižiūrėti kūrybiškai.

Jūsų dėmesiui – trys receptai, kuriuos derėtų išmėginti ne tik akimis, bet ir liežuviu.

Kiaušiniai „marškinėliuose“

Šis receptas ne tik pagyvins jūsų velykinį stalą, bet ir išvaduos nuo kiaušinių marginimo ritualo (ypatingai aktualu tiems, kuriems tai nepatinka!). Kiekvienas mūsų iš savo bočių atsinešėme po kelis būdus, kuriais galima nuspalvinti nykius kiaušinius, tačiau pats laikas savo ainiams palikti naują ir smagų receptą, kaip nudažyti kiaušinį be lukšto. Anot Reinaldo, toks kiaušinių be lukšto marginimo būdas, dar žinomas kaip Benedikto kiaušinienė, gali tapti naujųjų laikų Velykų simboliu.

Reinaldo Janonio patiekalai Velykų stalui
Kiaušinių „marškinėliuose“ ingredientai

Pagaminti patiekalui jums prireiks (2 asmenims):

4 vištos kiaušiniai
7 šviežių burokėlių sultys
5–7 vyšniniai pomidorai
4 saujelės burokėlių ir rukolos lapų salotų
4–6 agurko juostelės
4–6 vytinto kumpio
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas bazamiko acto
3–5 česnakų laiškai
Žiupsnelis druskos ir pipirų

Paruošimas:

Pirmiausiai reikia nulupti ir išspausti iš 7 burokėlių sultis. Jas supilti į nedidelį puodą, supilti balzamiko actą ir užvirti. Į lėkštes po lygiai padalinti rukolos ir burokėlių lapų salotas, vyšninius pomidorus, agurko ir kumpio juosteles. Viską pagardinti prieskoniais ir užpilti aliejaus bei užberti smulkiai supjaustytus česnakų laiškus. Kuomet burokėlių sultys jau virs, kiaušinius (po vieną!) muškite į samtį ir atsargiai įleiskite į sultis.  Pavirkite 2–5 minutes ir su kiaurasamčiu išgriebkite „margučius“.

Reinaldo Janonio patiekalai Velykų stalui
Kiaušiniai „marškinėliuose“

Močiutės delikatesas arba naminė mišrainė kitaip

Kaip jau ir minėjome anksčiau, paprasti dalykai į juos pažvelgus su polėkiu gali tapti itin stilingi. Štai visiems gerokai įgrisusi naminė mišrainė, taip pat gali papuošti jūsų stalą. Paruošus šį užkandį, močiutė liks patenkinta, o draugams iš nuostabos atvips žandikaulis.

Reinaldo Janonio patiekalai Velykų stalui
Močiutės delikateso ingredientai

Be to, Reinaldas tikina, šis patiekalas gali atsidurti ne tik ant Velykų ar Kalėdų vaišių stalo. „Patikėkite manimi, net ir didžiausias gurmanas nedrįs sukritikuoti šio, regis, tradicinio patiekalo. Svarbiausia nenaudoti majonezo“, – sako kūrybingasis virtuvės genijus.

Pagaminti patiekalui jums prireiks (produktų santykis priklauso nuo valgančių skaičiaus. 2 asmenims):

2 virti vištos kiaušiniai
Sauja špinatų lapų
0,5 avokado
Pora šakelių rozmarino, čiobrelių ir raudonėlių
2 šaukštai nerafinuoto avokadų aliejaus (jei neturite tiks ir paprastas alyvuogių aliejus)
6–8 karnišonai
1 morka
1 bulvė
1–2 šaukštai kaparėlių
1–2 šaukštai žirnelių
Žiupsnelis druskos ir pipirų
2–3 plonai pjaustytos juodos duonos riekės

 

Paruošimas:

Morką, bulvę, karnišonus, žirnelius ir kaparėlius pasiruoškite taip, kaip paprastai tai darote naminei mišrainei ir sudėkite į dubenį. Kietai virtus kiaušinius supjaustykite griežinėliais (jei turite tvirtą ranką, galite tai daryti peiliu, bet geriausiai naudoti specialiai kiaušiniams skirtą pjaustymo įrankį), tačiau nedėkite į bendrą mišrainės masę. Nusilupti pusę avokado ir su trintuve išsukti kartu su prieskoniniais augalais, druska ir pipirais bei aliejumi, kol tai virs vientisa mase. Ją supilti ant supjaustytų daržovių ir išmaišyti. Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių ir į jas sudėkite duonos riekes bei palaikykite 5 minutes, kol ji sudžius. Jas sulaužyti į mažesnius gabaliukus, tinkančius vieno kąsnio sumuštiniams. Ant jų dėti špinatų lapus (po vieną ant kiekvienos), kiaušinio griežinėlius  ir šaukštą naminės mišrainės. Skanaus!

Reinaldo Janonio patiekalai Velykų stalui
Močiutės delikatesas

Žalių putpelės kiaušinių užkandis

Galiausiai pats keisčiausias Velykinis patiekalas, kurį pasiūlė išmėginti Reinaldas – putpelių kiaušiniai. Sveikuoliai ir sporto aistruoliai juos valgo žalius ir su lukštais, tad kodėl gi to negalime daryti ir mes? Tad jei jau šias Velykas nusprendėte švęsti gamindamas netradicinius užkandžius, šis – pats keisčiausias jų.

Reinaldo Janonio patiekalai Velykų stalui
Žaių putpelės kiaušinių užkandžio ingredientai

Pagaminti užkandžiui jums prireiks (2 asmenims):

4 putpelės kiaušiniai
1 šaukštas sausų garstyčių žirnelių
2 šaukštai lazdyno riešutų  aliejaus
Pusės laimo (žievelės ir sulčių)
Saujelė kviečių daigų
Raktažolės žiedlapiai
Druskos ir pipirų

Paruošimas:

Į lėkštę dėkite kviečių želmenis ir ant jų gražiai išmuškite du putpelių kiaušinius. Lukštus taip pat padėkite šalia. Garstyčias sugrūskite kartu su druska, pipirais ir riešutų aliejumi, kol gausis vientisa padažo masė. Pašlakstykite juo lėkštėje pūpsančius kiaušinius ir juos dekoruokite raktažolės žiedlapiais.

Reinaldo Janonio patiekalai Velykų stalui
Žalių putpelės kiaušinių užkandis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais