Taigi visoms moterims, primiršusioms, kad kažkur giliai jos vis dar turi krislą raganos, bei džentelmenams, norintiems seksualiai nuteikti savo išrinktąsias, „Popierinio baro“ savininkas, virtuvės šefas Reinaldas Janonis (24) ir portalas Žmonės.lt skuba į pagalbą. Prieš jūsų akis trys receptai, kuriuose pagrindinės sudedamosios dalys – kiekvieno spintelėje ar šaldytuve esantys afrodiziakai.
Arbata „Afrodiziako bomba“
Senovės azijiečių išmintis byloja, kad cinamonas, gvazdikėliai ir anyžius – patys stipriausi ir labiausiai potraukį stimuliuojantys prieskoniai. Tad Reinaldas šaltam Valentino dienos vakarui sušildyti ir jusles pakutenti siūlo arbatą „Afrodiziako bomba“.
Pagaminti gėrimui jums prireiks:
Arbatos „Afrodiziako bomba“ ingredientai |
1 cinamono lazdelės
1 čiobrelio šakelės
4 gvazdikėlių
Kelių džiovintų čili pipirų sėklų
1 anyžiaus žvaigždės
2 kardamonų
1 valgomojo šaukšto medaus
Karšto vandens
Paruošimas: Sudėjus visus prieskonius į puodelį arba stiklinę, užplikyti karštu vandeniu.
Luko Balandžio nuotr./Arbata „Afrodiziako bomba“ |
Tad kas gi tie mistiniai afrodiziakai? Istorija (o gal labiau mitologija) byloja, kad tai senovės graikų grožio ir meilės deivės Afroditės vardu pavadintos įvairios augalinės ir gyvūninės kilmės medžiagos, skatinančios lytinį potraukį, aktyvumą, potenciją. Žmonės jau nuo seno ieškojo priemonių, kurios leistų išlaikyti jaunatvę ir lytinį pajėgumą – potenciją. Todėl beveik kiekvienos tautos legendose esama „meilės gėrimų“, kurie neva žadina aistrą. Naujais ir moderniais laikais, šiems stebuklams priskiriamas ir įvairus maistas: kiaušinio baltymas, bazilikas, medus, moliūgo sėklos, svogūnai, česnakai, garstyčios, putojantis vynas, šokoladas, figos, imbiero šaknis, ženšenis, krabai, austrės, midijos, ikrai, krevetės, avokadas ir kiti.
Krevečių užkandis su austrių padažu
Na, kuomet jau išgėrėte arbatos pats laikas ir užkąsti. Reinaldas tikina, kad per meilės dieną prisikirsti nevalia. Juk ne Kalėdos. Be to, visi gerai žinome, kad „svarbu ne ūgis, o – smūgis“. Taigi suvalgę žavingai atrodančią krevečių užkandžio su austrių padažu porciją jausitės ne persivalgę, o išalkę. Ir tikrai ne maisto.
Pagaminti užkandžiui jums prireiks (2 porcijoms):
Reinaldo Janonio patiekalai-afrodiziakai |
Krevečių marinatas:
2 arbatinių šaukštelių aliejaus
Skiltelės česnako
Žiupsnelįo džiovintų čili pipirų
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Kiti produktai:
4 didelės žalios krevetės
Žalias agurkas (2 juostelės)
Skiltelė laimo
2–4 vyšniniai pomidorai
Valgomasis šaukštas šalto spaudimo alyvuogių aliejaus
Austrių padažas (galima įsigyti parduotuvėje prie azijietiško maisto stelažo)
Paruošimas: Inde sumaišykite visus marinatui skirtus produktus ir aplieję juo krevetes palaikykite apie 15 minučių. Tuo tarpu galite užsivirinti vandens ir juo užplikyti į dubenį sudėtus pomidorus, kad atsiluptų odelė. Į nedidelę keptuvę supilkite alyvuogių aliejų ir jame pakepinkite išsimarinavusias krevetes iki jos taps rožinės. Pasiėmę bulvių skustuką arba sūrio raikymo prietaisą atsipjaukite dvi juosteles agurko. Viską sudėkite į lėkštę ir – vualia!
Luko Balandžio nuotr./Krevečių užkandis su austrių padažu |
Nepaisant to, kad afrodiziakų galia tiki kiekvienas kvepalų kūrėjas ar restorano šefas, dabartinis mokslas dar nėra aiškiai įrodęs, kad vieni ar kiti tariami afrodiziakai iš tikrųjų turi poveikį, skatinantį lytinį potraukį ar potenciją. Dauguma produktų, tiesą sakant, turi placebo poveikį – jie veikia vien dėl to, kad žmogus yra įsitikinęs, jog jie turi veikti.
Apskritai, lytinį aktyvumą skatinančios savybės priskiriamos labai įvairiam maistui – mėsos ir daržovių patiekalams, jūros gėrybėms, prieskoniams. Anot „Vikipedijos“ indų meilės knygoje „Kamasutra“ rašoma, kad prieš mylintis reikėtų suvalgyti patiekalą iš ryžių. Prancūzijos karalius Henrikas IV, pagarsėjęs meilės nuotykiais, kas rytą išgerdavo stikliuką konjako, skiesto su kiaušinio tryniu. Keltai, savo ruožtu, potencijai didinti gėrė alų su tryniu. Vynas, manoma, irgi pasižymi afrodiziakų savybėmis. Z.Froidas buvo įsitikinęs, kad patys veiksmingiausi lytinio potraukio stimuliatoriai yra ruginė duona, moliūgo sėklos, džiovinti vaisiai, dilgėlės ir grybai.
Ananasų desertas su čili pipirais ir šokoladu
Galiausiai, pasisaldinti gyvenimą Reinaldas siūlo gaiviu, sultingu ir itin stipraus skonio desertu. Tad jei jums įkaisti nepadėjo nei arbata, nei krevetės, šis paskutinis vakaro akcentas – tikrai turėtų pralaužti visus ledus.
Pagaminti desertui jums prireiks (2 porcijoms):
Reinaldo Janonio patiekalai-afrodiziakai |
Sviesto
3 griežinėliai šviežio ananaso
1/2 plytelės pieniško šokolado
1/3 šviežio, raudonojo čili pipiro
1 šakelės arba 10 lapelių šviežio baziliko
1 muskato riešutas
Paruošimas: Nulupkite ananasų griežinėlius. Supjaustykite tokiais gabaliukais, kurie jums patinka. Keptuvėje išlydykite sviestą ir sudėkite ananasus. Puode užsivirinkite vandens, o į kitą dubenėlį sudėkite šokoladą ir įmerkę į karštą vandenį išlydykite. Lengvai apskrudus ananasams sudėliokite juos į lėkštes. Smulkiai, griežinėliais supjaustykite čili pipirą ir papuoškite sudėtus ananasus. Nuskabykite baziliko lapelius (1 desertui 5 lapeliai) ir pamirkę šokolade dėliokite ant ananaso. Galiausiai užtarkuokite šiek tiek muskato.
Luko Balandžio nuotr./Ananasų desertas su čili pipirais ir šokoladu |