Kartu nustatyta, kad vitamino A turtingas maistas neapsaugo nuo alergijos, nors anksčiau tyrimais buvo gauta būtent tokių duomenų. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Pediatric Allergy and Immunology“, praneša „Reuters Health“.
Dr. Masayuki Okuda ir jo kolegos iš Yamaguchi universiteto išmatavo šių maistinių medžiagų kiekius kraujyje, kad nustatytų, kiek šių vitaminų vaikai gauna su maistu. Kartu jie domėjosi tiriamųjų susirgimais astma ir egzema, kadangi abu šie sutrikimai yra siejami su alerginėmis organizmo reakcijomis.
Mokslininkai tyrė 396 vaikus, kurių amžius buvo 10–13 metų ir iš kurių 240 sirgo egzema, dusuliu arba astma. Mokslininkai nenustatė, kad tikimybė vaikams susirgti šiomis ligomis priklausytų nuo vitamino A kiekio jų organizme.
Tačiau daugiausia vitamino E vartojusiems vaikams tikimybė susirgti egzema buvo 67 procentais mažesnė palyginti su tais, kas šio vitamino vartojo mažiausiai. Net ir tiems, kas vitamino E buvo sukaupę tik šiek tiek daugiau nei vidurkis, rizika susirgti irgi buvo panašiai mažesnė.
Autoriai pripažįsta, kad jų gautieji rezultatai neįrodo tiesioginio vitamino E vartojimo ir susirgimų ryšio, tačiau kartu pastebi, jog jų tyrimas yra tikslesnis nei ankstesnieji, kurie rėmėsi vien tik apklausomis apie tiriamųjų maitinimąsi.
Mokslininkai mano, kad tikimybę susirgti egzema padeda sumažinti vitamino E antioksidantinės ir imunitetą skatinančios savybės.
Vitamino A šaltinis yra geltonieji, raudonieji ir oranžiniai vaisiai bei daržovės, o vitamino E – augalinis aliejus, riešutai ir neskaldyti grūdai.