Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vizažisto Artūro Numsėdžio sėkmės istorija: nuo šokiruotų klienčių iki susitikimo su Kim Kardashian

Įsivaizduokite situaciją: atvykstate į grožio saloną, o ten jus pasitinka ne daug patirties turinti makiažo meistrė, bet jaunas, neseniai dvidešimtmetį perkopęs vaikinas. Dabar tai jau nebeatrodytų labai keista, bet vizažistas Artūras Numsėdis savo karjeros pradžioje susidūrė su visokiomis reakcijomis – viena nustebusi klientė apie tai savo žurnale parašė straipsnį, kitą ištiko nemenkas šokas.
Artūras Numsėdis
Artūras Numsėdis / Asmeninio albumo nuotr.

Tačiau laikai keičiasi. Nyksta ir profesijų skirstymas į moteriškas ir vyriškas, o Artūras – neeilinis pavyzdys, kaip nepaisant vyraujančio visuomenės požiūrio ir kliaunantis vien tik savo jėgomis siekti tikslo. Kalbėdamas su 15min jis ne tik paatviravo apie savo karjeros kelią, žingsnius sėkmės olimpo link, bet ir papasakojo apie apsilankymą neseniai JAV įvykusiame makiažo seminare, kuris buvo išskirtinis dėl ypatingos viešnios – jame dalyvavo pati Kim Kardashian.

Netikėtas atradimas ir šokiruotos pirmosios klientės

Kad ir kaip neįprastai tai skambėtų, bet daugiau nei trejus metus profesionaliai vizažistu dirbančio Artūro karjera prasidėjo ne nuo makiažo kursų, o nuo... kompiuterių. Prieš dešimtmetį, tobulėjant technologijoms ir pradėjus kurtis socialiniams tinklams, Artūras susižavėjo galimybe redaguoti nuotraukas ir jomis dalintis viešai. Todėl nedvejodamas nutarė pamėginti ir pats.

„Pradėjau mėgėjiškai fotografuoti ir vėliau tas nuotraukas retušuoti. Priėjau iki tokio lygio, kad išmokau ant nuotraukos piešti, kurti su ja daug įvairiausių variacijų. Susižavėjau, kaip čia įmanoma ją padaryti nespalvotą arba pritaikyti filtrą. Atsimenu, netgi mokėdavau ant moters portreto uždėti makiažą, paryškinti akis, lūpų spalvą. Tai taip aš tą makiažą ir atradau – iš pradžių virtualiai, kompiuteryje“, – savo karjeros užuomazgas prisiminė A.Numsėdis.

Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis
Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis

Užsiimti retušavimu Artūrui patiko, tačiau kompiuteris – juk ne realus gyvenimas. Tad nereikėtų manyti, kad iškart po to vaikinas pasiprašė priimamas dirbti vizažistu į grožio saloną. Pradėjo jis vis dėlto kukliau –nors ir grožio salone, tačiau nuo administratoriaus darbo. Štai čia ir sulaukė patarimo užsiimti tuo, ką daro dabar.

„Vieną rytą žiūriu, kad kolega dažosi prieš darbą, ir taip visiškai netikėtai sakau – duok, padažysiu aš tave. Paėmiau tuos šepetėlius ir kažkaip viskas iškart aišku, kur čia tamsinti, kur čia šviesinti, kaip čia ką dėti. Tada kitas kolega man sako – tai tu daryk, čia tavo profesija galėtų būti. Iš pradžių žiūrėjau taip skeptiškai, bet po to tą mintį vis gvildenau galvoje ir sugalvojau pabandyti“, – 15min pasakojo A.Numsėdis.

Ir Artūras ne tik sugalvojo, bet ir pabandė. Tuomet viskas vystėsi gana greitai – jau po mėnesio visiškai savamokslis ir vidinio polėkio bei noro daryti tai, kas patinka, vedamas vaikinas turėjo pirmąją klientę. Artūras neslepia, kad iš pradžių tikrai jaudinosi, tačiau netrūko ir pasitikėjimo savo jėgomis: „Aš labai užsispyręs visko siekiau, abejonių per daug neturėjau, tai ir sunkumų nebuvo labai daug.“

Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis
Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis

Skintis kelią vizažisto karjeros link Artūrui padėjo ir aplinkinių palaikymas. Tačiau anuomet būdingi stereotipai, kurie dabar po truputį nyksta, neaplenkė ir jo. Pirmosios pas Artūrą, kuriam tada tebuvo 22-eji, atvykusios klientės, ypač vyresnės, nepasitikėjo ir stebėjosi – toks jaunas ir jau vizažistas, o dar ir vaikinas!

„Atsimenu vieną konkretų atvejį – į makiažo studiją vėluodama atskubėjo viena klientė, jau brandaus amžiaus moteris. Administratorė nurodė eiti pas mane, o ji atsisuka ir išsprogusiomis akimis sako: „O Dieve, jūs manęs nepadažysite! Pasižiūrėkite, kokia mano oda, ką man padarė, čia alerginė reakcija!“

Moteris pradėjo jaudintis, akivaizdžiai parodė, kad jai šokas. Per daug jos raminti nebandžiau, tiesiog pasakiau, kad jeigu norit – tai darom, jeigu ne – tai ne. Ir galiausiai viskas buvo gerai, ji atsisėdo, atsipalaidavo, ir iki šiol vaikšto“, – klienčių reakcijas savo karjeros pradžioje dabar jau su šypsena atsimena A.Numsėdis ir priduria, kad dabar požiūris tikrai keičiasi – šiais laikais jau pilna dažančių vaikinų.

Šiuo metu į vizažisto Artūro kėdę sėdasi ir ne viena pramogų pasaulio atstovė. Tačiau vaikinas nelinkęs tuo girtis ir tikina klienčių pagal žinomumą neskirstantis. Todėl ir sulaukęs klausimo, ar žvaigždės išties tokios įnoringos, kaip dažnas jas įsivaizduoja, Artūras tik gūžčioja pečiais.

„Tiesiog jos gal tiksliau žino, ko nori, bet tai suprantama. Įsivaizduokite – jei jums makiažą darytų šešis kartus per savaitę, juk puikiai žinotumėte, kas jums tinka, o kas ne, ir kokio rezultato tikitės. Bet net ir tarp įžymybių yra tokių, kurios visiškai pasitiki ir leidžia improvizuoti. Įnoringumas priklauso ne nuo žinomumo, o nuo dūšios, nuo to, koks žmogaus charakteris“, – apie savo darbo subtilybes 15min pasakojo A.Numsėdis.

Tačiau Artūras pripažįsta, kad vizažistas kartu atlieka ir psichologo vaidmenį. Juk kone kiekviena klientė ateina su savo reikalavimais, tad jeigu nemokėsi tinkamai bendrauti ir perprasti žmogaus norų, nesitikėk ir geriausio rezultato: „Geras meistras grožio srityje yra tas, kuris turi daug klienčių, o jei nori turėti daug klienčių, psichologinis momentas tikrai labai svarbus. Aš su kolegėmis juokauju, kad jau mokame skaityti klienčių mintis, nes iš kūno kalbos ir kalbėjimo matai, ko kiekviena tikisi. Tu jau žinai, ką jai pasakyti, kaip nuraminti, kaip pradžiuginti.“

Kontrastinga Amerika ir kitokia Kim Kardashian

A.Numsėdis neslepia, kad savo srityje yra savamokslis, ir nors vėliau lankė kursus, juose kažko naujo nelabai ir sužinojo – tiesiog įgavo daugiau praktikos. Tačiau kai visai neseniai pasitaikė galimybė nuvykti į JAV realybės šou žvaigždės Kim Kardashian vizažo seminarą Los Andžele, tokios progos Artūras nusprendė nepraleisti: „Ameriką norėjau aplankyti jau seniai, o šis seminaras man išvis buvo pats pirmasis, kadangi prieš tai per visus trejus metus nesu buvęs jokiame. Tad labai gerai susidėliojo ir pats seminaras, ir atostogos.“

Seminare Kim Kardashian buvo modelis – ant jos veido demonstruotas makiažas. Įsigiję brangiausią bilietą gavo privilegiją su ja nusifotografuoti, o tam neatsispyrė ir Artūras. Nepaisant to, kad viskas vyko labai skubiai ir ilgiau pasišnekučiuoti su garsenybe nebuvo kada, mat laiko pakako tik pasisveikinti ir pasidaryti nuotrauką, vaikinui ji paliko išties teigiamą įspūdį.

Artūras Numsėdis su Kim Kardashian
Artūras Numsėdis su Kim Kardashian

„Visų pirma, Kim tikrai graži moteris. Ir kiek stebėjau jos kūno kalbą, kalbėjimą, ji visai kitokia, negu matydavau per televizorių – pasirodė labai šiltas, paprastas ir mokantis bendrauti žmogus“, – komplimentų negailėjo A.Numsėdis.

Artūras naujų vizažo gudrybių seminare taip pat nelabai išmoko, užtat sužinojo, kokius produktus mėgsta K.Kardashian. O ir ji pati, kadangi turi savo kosmetikos liniją, stengėsi įsiklausyti į seminaro dalyvių nuomonę – klausė patarimų dėl produktų spalvų, įpakavimo.

„Kaip supratau, Kim yra labai didelė makiažo gerbėja. Jai patinka visas šitas procesas, tad duoda vizažistui pakankamai laiko ją kokybiškai, gražiai, neskubant padažyti, ne taip kaip kitos žvaigždės. Ji net paminėjo, kad jos mama ir sesės nedirba su vizažistu, jeigu jis makiažą daro ilgiau negu valandą, kas šiaip yra labai nedaug, tiesiog jos labai užimtos“, – seminaro įspūdžiais dalijosi A.Numsėdis.

Šiame renginyje dalyvavo pora tūkstančių žmonių. Tarp dalyvių buvo ir profesionalų, grožio srityje dirbančių ne vieną dešimtmetį, ir naujokų, bet dalis žmonių, anot Artūro, bilietus pirko tik tam, kad galėtų įsiamžinti su K.Kardashian: „Šalia manęs sėdėjo vizažistė su vyru, kuriam tas seminaras buvo žiauriai neįdomus, jis ten nieko nesuprato, ir ėjo tik dėl nuotraukos. O bilietas šiaip nepigus – jeigu norėjai nuotraukos su Kim, turėjai sumokėti 1700 dolerių.“

Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis
Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis

Be to, Artūrą viso seminaro metu nemaloniai nuteikė kai kurių dalyvių elgesys. „Amerikietės labai drąsios – kažkas truputį neaišku ir iškart rėkia klausimą, o tie klausimai tokie primityvūs, kur ir taip viskas turėtų būti aišku. Tai net erzino“, – neslėpė A.Numsėdis.

Artūras Amerikoje praleido 11 dienų, tad įspūdžių pasisėmė tikrai pačių įvairiausių. Pasak vaikino, šioje šalyje labai ryškus grožio kultas – visos nori būti jaunos ir gražios. Amerikietiško grožio samprata Artūrą netgi pribloškė.

„Lauki eilėje į tą seminarą kartu su gal pusantro tūkstančio žmonių ir visos aplinkui ten tokios plastikinės, instagraminės – pripūstos, išpieštos lūpos, padarytos nosys, ryškūs antakiai, barbiški drabužiai. Stovi saulei šviečiant ir jautiesi kaip per Užgavėnes. Amerikietiško grožio suvokimas toli gražu ne toks kaip Lietuvoje – ten visos ekstra, over the top“, – stebėjosi A.Numsėdis.

Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis
Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis

Artūras ne tik aplankė populiariausias Amerikos vietas – Las Vegasą, Didįjį kanjoną, – bet ir spėjo išvysti ne tokį gražų šalies vaizdą. Vaikiną nustebino pamatytas kontrastas, apie kurį daugelis galbūt net nėra girdėję.

„Sakoma, kad Los Andželas yra žvaigždžių miestas – tokį įspūdį žmonės susidaro iš filmų ir pasakojimų. Tačiau iš tiesų tokių sukrečiančių vaizdų kaip ten daugiau nesu niekur kitur matęs. Visuose rajonuose marihuanos kvapas – žinau, kad ten legalu, bet jį užuodi net važiuodamas mašina.

Na, o labiausiai nekontroliuojama miesto problema yra skurdas ir benamiai. Jų ten tiek daug... Jie visi sėdi ant adatų, miega gatvėje ir skleidžia siaubingą kvapą. Prie mano akių benamis tuštinosi į maišelį – ir visa tai vyko ne kokiame užkampyje, o Vakarų Holivude“, – ne tokius gražius Amerikos vaizdus prisiminė A.Numsėdis.

Vis dėlto Artūras kelionės metu nuvyko ir į vieną prabangesnių Kalifornijos miestų Kalabasą, kuriame gyvena nemažai žinomų aktorių, kitų garsenybių, taip pat ir pati Kim Kardashian. Ten jis pamatė jau visai kitokį pasaulį.

O ar Artūras norėtų į Ameriką sugrįžti ir ateityje? „Žinoma. Reikia pajusti tą emociją. Ten būdamas pasijauti lyg kitame pasaulio gale. Atrodo, viskas panašu, bet kartu ir visiškai skirtinga“, – 15min sakė A.Numsėdis.

Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis
Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis

Makiažo tendencijos (ne)svarbu?

Jei tikitės iš Artūro išgirsti, kokios makiažo tendencijos dabar vyrauja ir kaip išėjus į gatvę atrodyti madingiausiai, teks šiek tiek nusivilti – vaikinas tendencijų akylai neseka, o tam turi išties argumentuotą atsakymą: „Nesiūlau gaudyti naujovių, nemanau, kad jų reikėtų labai laikytis. Gal nebent tuo atveju, jei esi žurnalo „Vogue“ pagrindinis vizažistas, tada jau tuo domiesi ir diktuoji kitiems. Tačiau aš dirbu su privačiomis klientėmis, tad ir darau tai, kas tinka joms, o ne kas dabar madinga.“

Artūras pasakojo, kad madų klyksmo nesivaiko ir Kim Kardashian vizažistas Mario, kurio seminare jam teko lankytis. Mario šioje srityje dirba daugiau nei du dešimtmečius, tačiau jo supratimas apie makiažą – gana konservatyvus. Jam, kaip ir Artūrui, svarbiausia, kad klientė gerai atrodytų. Be to, abu dirbdami teikia pirmenybę subtilesniam makiažo variantui.

Vis dėlto Artūras pastebi reiškinį, kuris jį džiugina – į madą grįžta natūralumas. „Buvo laikai, kai antakiai buvo užpiešti kaip su markeriu. Tačiau dabar vėl populiaru kuo natūralesni, ne tokių griežtų formų antakiai, natūrali oda. Tikiuosi, kad čia ne tik tendencija, bet ir ilgalaikis dalykas“, – vylėsi A.Numsėdis.

Artūras pripažįsta pats turintis aiškią grožio sampratą – ne visos makiažo išraiškos, kurias pastebi gatvėje ar renginiuose, jam patinka. Tačiau čia pat vaikinas priduria, kad yra pakantus ir stengiasi niekada nekritikuoti kitų išvaizdos.

Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis
Asmeninio albumo nuotr./Artūras Numsėdis

„Į viską žiūriu labai tolerantiškai, nes suvokimas apie makiažą ir apskritai grožį yra labai subjektyvus dalykas. Tolerantiškai žiūriu ir į priaugintas blakstienas, ir į išpieštus antakius. Šiaip aš to nepalaikau, nes esu už natūralesnį grožį, bet jei kam nors patinka, tai viskas gerai“, – savo nuomonę išsakė A.Numsėdis.

O ką tuomet jis mano apie makiažo priemones naudojančius vaikinus? Nors pats nesidažo, Artūras įsitikinęs – mūsų tauta dar pernelyg senamadiška, kad tai suprastų.

„Dabar XXI amžius, tad nereikėtų išskirti, dažosi vyras ar moteris. Seminare, kuriame dalyvavau, gal 30 procentų dalyvių buvo vaikinai, ir didžioji jų dalis su itin ryškiu makiažu. Dabar net garsiausi makiažo prekės ženklai neberašo, kad priemonė skirta „jai“, o kai kurių reklamose netgi įvardijama, kad tinka ir vaikinams, ir merginoms. Los Andžele tai normalu, o mes šiuo klausimu esame dar atsilikę“, – 15min kalbėjo A.Numsėdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas