Šeštadienio rytais „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovus žadina nauja kulinarinė laida „Skanus gyvenimas“, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė pas save į svečius pasikviečia įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius. Šįkart jos laukė susitikimas su drauge, interjero dizainere ir dailininke Donata Liaukevičiene. Būtent ji Ilonai padėjo įsirengti namus.
„Pirmiausiai labai noriu patarti, kad žmonės pasiskirtų laiko įsirengimui, nes tai sudėtingas procesas. Jeigu pasisamdomas dizaineris, dažnai jam paliekami visi rūpesčiais, tačiau reikia nepamiršti, kad tuose namuose gyvens ne interjero specialistas, o būsto šeimininkai ir būtent jie turi pagalvoti apie asmeninius poreikius bei juos perduoti dizaineriui. Kaip kad pavyzdžiui, kalbant apie virtuvę, reikėtų apsvarstyti, kurioje vietoje stovės virdulys, kurioje vietoje norisi, kad būtų sudėti indai, iš kurios vietos imsite vieną ar kitą daiktą“, – patarė laidos herojė.
Šalia interjero dizainerės veiklos, Donata dar ir tapo paveikslus. Moteris pasakojo, kad dailės meną pamilo dar mokykloje, o gyvenimo etapas, kurį ji praleido Maroke, iki šiol atsispindi jos darbų spalvose bei raštuose.
„Anksčiau buvo požiūris, kad įsirenginėjant namus, paveikslas yra brangi interjero detalė, įkandama ne kiekvienam. Po to, kai turėjau tokias kelias situacija, pagalvojau, kad juk aš galiu nupiešti paveikslą už prieinamą kainą. Ir nors mano pažintis su daile prasidėjo 7-oje klasėje, mokantis dailės gimnazijoje, tik po kurio laiko tai tapo dar viena veiklos sritimi“, – pasakojo moteris.
Neeilinė yra ir Donatos šeimos istorija. Kartu su vyru ji augina du berniukus, tačiau jiems ji nėra biologinė mama. Vis tik, laidos pašnekovė sakė nejaučianti jokios papildomos naštos ir piktos pamotės stereotipai jai negalioja, vyro vaikus priimant kaip savus.
„Susiduriu, kad neretai į šią istoriją kiti žiūri su kažkokia užuojauta, kai tuo tarpu aš gyvenu džiugiai. Taip, tai turi liūdną momentą, bet mes jį pavertėm į laimingą gyvenimą ir gyvename kaip eilinė šeima. Visgi, dar išpuola situacijų, kai sulaukiu klausimų dėl to, jog auginu ne savo biologinius vaikus, nors juos vadinu savo vaikais. Jie į mane kreipiasi vardu, bet niekada nepratinau jų, kad vadintų kitaip, nes man tai nėra svarbu. Aš labiau noriu, kad jie jaustųsi saugūs, kad augtų laimingi ir džiaugiuosi, jog visą tai, ką aš darau, yra išgirsta ir paimta“, – tikino moteris.
Laidoje Donata išliko atvira – su vyru ji susipažino dar studijų metais, tačiau bendram gyvenimui jųdviejų keliai susijungė tik vėliau, kuomet nutrūkus pirmiesiems vyro santykiams, jo globoje liko du vaikai. Tačiau tokį likimo vingį Donata priima kaip dovaną, išmokiusią augančiai asmenybei sukurti harmoningą šeimos atmosferą.
„Aš niekada nesibaidžiau vaikų ir niekada nesusimąstydavau, kad vaiką mylėti gali būti sunku. Kai vyras atėjo su vaikais, viskas gavosi natūraliai. Galbūt jiems pritrūkdavo kažko iš savo mamos ir jie tą rado manyje. Aš užaugau iš tos situacijos, daug ko išmokau pati, nes užauginti žmogų yra didelis ir sunkus darbas. Dažnai po skyrybų tėvai dalinasi vaikų priežiūrą arba mums įprasčiau, kad vaikai lieka su mama, o šiuo atveju, keistumas aplanko, kad mama nėra emigravusi, ji negyvena nepritekliuje, tiesiog ji taip pasirinko ir vaikų auginime nedalyvauja. Su vyriausiuoju sūnumi išvis nepalaiko jokio ryšio, mažesnįjį dar kartais aplanko, bet matyčiau tik tam, kad kažkur vaiko pasąmonėje prašmėžuotų tokio žmogaus egzistavimas“, – itin atvirai laidoje kalbėjo Donata.
Laidoje gamintų tortilijų su vištiena receptas pagal „Fodmap“ dietą
Reikės:
4 pilno grūdo tortilijų
450 g vištienos šlaunelių be odos ir kaulų
200 g tarkuoto čederio sūrio
4 česnako skiltelių
1 paprikos
1/4 puodelio pjaustytų šalotinių svogūnų
1/3 puodelio vištienos sultinio
2 v. š. smulkintų tajų čili pipirų
2 v. š. augalinio aliejaus
1 v. š. austrių padažo
1 v. š. sojos padažo
2 a. š. žuvies padažo
2 a. š. auksaspalvio sirupo
1 puodelio labai plonai pjaustytų šviežių baziliko lapelių
Gaminimas:
Mažame dubenyje sumaišykite vištienos sultinį, austrių padažą, sojos padažą, žuvies padažą ir sirupą. Didelėje keptuvėje ant vidutinės aukštos ugnies įkaitinkite augalinį aliejų. Į įkaitintą aliejų sudėkite vištieną ir kepkite, kol ji pradeda ruduoti (apie 5–7 minutes). Į keptuvę pridėkite pjaustytus šalotus, česnaką ir čili pipirus. Kepkite dar 2–3 minutes, kol česnakas suminkštės ir pradės skleisti aromatą. Supilkite paruoštą padažą į keptuvę su vištiena ir daržovėmis. Gerai išmaišykite ir toliau kepkite, kol padažas pradeda šiek tiek tirštėti (apie 2–3 minutes). Galiausiai į keptuvę įdėkite plonai pjaustytus šviežius baziliko lapelius. Ant vienos tortilijos pusės sudėkite įdarą, apibarstykite sūriu ir parlenkite pusiau. Tortilijas aptepkite aliejumi. Taip paruoštas šaukite į orkaitę, kol gražiai apskrus. Patiekite su žalumynais. Skanaus!
Šis patiekalas parengtas taikant „Fodmap“ dietos principą. „Fodmap“ – tai virškinimui atsparūs angliavandenių tipai, kurie sukelia virškinimo problemas jautriems ar sergantiems dirgliosios žarnos sindromu žmonėms. Mažai „Fodmap“ turinti dieta – tai mityba, kurios metu valgomi tik tie maisto produktai, kuriuose yra mažai fermentuojamų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir poliolių („Fodmap“).
„Skanus gyvenimas“ – šeštadieniais, 10 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.