Žinomas TV laidų vedėjas Mindaugas Rainys dėl geresnės savijautos atsisakė cepelinų

Mindaugas Rainys – vegetaras, tad patiekalai be mėsos jam ypač aktualūs. Žinomas vyras papasakojo, kodėl nusprendė juo tapti ir kokie patiekalai dabar gaminami jo virtuvėje.
Mindaugas Rainys
Mindaugas Rainys / Dovilės Ramoškaitės nuotr.

– Mindaugai, kada ir kodėl tapai vegetaru?

– Mėsos atsisakymas nutiko maždaug prieš penkis metus. Pagrindinė priežastis – ieškojimas įvairesnio maisto, įvairesnės mitybos, tam labai pagelbėjo joga, kurią praktikuoju ir kuri supažindino su gyvenimu be mėsos. Artėjo Kalėdos ir pirmą kartą su šeima sugalvojom išmėginti pasninką toks, koks jis turi būti. Ir po tų kelių savaičių be mėsos, per pačias Kalėdas ant stalo buvo patiektas kalakutas, į kurį nebebuvo jokio noro žiūrėti. Tai nutarėme „pasninką“ pratęsti dar savaitei, tada dar ir taip mėsa pasidarė nebereikalingas produktas. Atsisakęs mėsos pradėjau geriau jaustis, svorį pavyko sureguliuot, dingo fastfudas ir net paaukojau cepelinus, kuriuos be galo mėgstu, vardan geros savijautos.

nuotr. Elvio Žaldario/Mindaugas Rainys
nuotr. Elvio Žaldario/Mindaugas Rainys

– Ar mėgsti gaminti?

– Taip, visada mėgdavau ir gamindavau daug. Kai dingo mėsa, pasidarė sunkiau, nes receptai atkeliavę iš tėvų – dauguma su mėsa, tad reikėjo surasti alternatyvas. Bet vėliau virtuvė taip smarkiai išsiplėtė, kad jausdavau tik malonumą. Praktiškai kasdien gaminu pietus ir vakarienę ir mėgaujuosi procesu, nes tai yra toks pats kūrybinis darbas kaip ir režisūra – su spalvom, improvizacija ir potyriais.

– Ką dažniausiai gamini?

– Įvairiai, bet niekad negaminu kelioms dienoms į priekį, taigi ir į parduotuvę dažnai einu. Ką gaminsiu – mintis gimsta spontaniškai. Žinoma, daug gaminu iš visokių daržovių, troškiniai įvairūs, daug desertų ruošiu, nes esu didelis smaližius.

– Koks tavo mėgstamiausias patiekalas?

– Dubenėliai (angl. „Bowls“) – ryžių pagrindu gaminamas dubenėlis, tunas ar kitokia žuvis, daržovės ir žaidžiu su padažais. Padažus gaminu pats du – tris variantus turiu ir juos naudoju.

– Ar turit šeimos tradicijų, susijusių su maistu?

– Kadangi mūsų grafikas gana įtemptas, tai darbo dienomis svarbiausia tiesiog prisimint pavalgyt. Mūsų blogas įprotis, kad vakarieniaujame dažniausiai vėlai vakare, po visų darbų. Bet savaitgaliais griežta taisyklė – visi gamina ir valgo, ir laiką leidžia kartu.

– Kokių atradimų, netikėtumų patyrei su laida „La maistas“?

– Dėka šios laidos, išsiplėtė suvokimas, kaip veikia virtuvė, atradau grilių, kas man, nevalgančiam mėsos, anksčiau atrodė nereikalingas daiktas, dabar pats įsigijau ir juo labai džiaugiuosi. Tomo Rimydžio dėka atradau tikrą lietuvišką virtuvę, neturinčią nieko bendro nei su cepelinais, nei su vėdarais, atradau naujų daržovių, ūkininkus, gaminančius nuostabius produktus, apskritai prasiplėtė mano gaminami patiekalai, atsirado nauji skoniai. Naujus įrankius pradėjau naudot. Aš ne tiek vedu laidą, kiek mokausi, esu geruose kulinariniuose kursuose, kur prasiplečia ir įgūdžiai, ir fantazija.

Skaniausi daržovių patiekalų receptai ir patarimai – sekmadienį 9.30 val. laidoje „La maistas“ per TV3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis