Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomi žmonės dalino maistą senelių globos namuose

Ketvirtadienį buvo surengta socialinė akcija. Vienai dienai restoranas savo virtuvę perkėlė į Čekiškės socialinės globos ir priežiūros namus, taip pavaišindami turkiškos virtuvės patiekalais senjorus. Šiam kilniam gestui neabejingi liko ir žinomi Lietuvos pramogų pasaulio atstovai, noriai patys serviravę maistą, nešioję lėkštes ir bendravę su namų gyventojais.
Socialinės akcijos akimirka
Socialinės akcijos akimirka / Tomasfoto.lt nuotr.

Iš Šiaurės Kipro kilęs virtuvės šefas Gural Karabulut prieš porą metų pačiame Kauno centre Laisvės alėjoje atidarė savo restoraną, kuriame lietuvius ėmė pažindinti su turkiškos virtuvės paslaptimis.

„Mano antra pusė yra kilusi iš Lietuvos, todėl ne kartą šioje šalyje lankiausi kaip svečias, kaip turistas. Čia būdamas pastebėjau, jog nėra daug turkiškos virtuvės restoranų, todėl pamaniau, jog būtų įdomu lietuvius supažindinti su šios šalies patiekalais. Lietuviai tikrai mėgsta turkišką virtuvę, ne kartą esame girdėję, jog mūsų restorane jie jaučiasi it iš tiesų būtų Stambule ar Antalijoje. Būtent tą jausmą norėjome suteikti ir tiems žmonėms, kurie negali atvykti į restoraną dėl savo amžiaus, riboto judėjimo, sveikatos ar kitų priežasčių. Taip kilo mintis nuvykti į socialinės globos namus, leisti jų gyventojams pajusti mūsų virtuvės skonius, suteikti progą savo akimis pamatyti, kaip yra gaminamas maistas. Tikiuosi, jog šis kartas ne paskutinis, kuomet galime suteikti geras emocijas kitiems“, – pasakoja Gural Karabulut.

Sužinoję apie šią socialinę akciją, jai neabejingi liko ir žinomi Lietuvos pramogų pasaulio žmonės: režisierius Andrius Žiurauskas, aktorės Sandra Daukšaitė ir Justė Zinkevičiūtė, TV laidų prodiuserė Gintarė Kreipavičiūtė bei boksininkas Daugirdas Šemiotas. Visi jie noriai serviravo maistą, padėjo virtuvėje ir bendravo su globos namų gyventojais.

VIDEO: Restorano MANGAL antrasis gimtadienis Čekiškės senelių globos namuose

„Šį restoraną su žmona esame atradę jau seniai, mat gyvename šalia, kasdien užsukame pavalgyti. Sužinojęs apie gimtadienio programą ir idėją aplankyti senelių globos namus – iš karto pasisiūliau vykti kartu. Aš mačiau laimingus tų žmonių veidus ir manau, kad nieko stebuklingesnio nebuvo galima sugalvoti“, – tvirtina Andrius Žiurauskas.

Režisierius pasakoja pastebėjęs, jog globos namų gyventojams tai buvo puiki proga ne tik paragauti skanaus turkiškos virtuvės maisto, bet ir pažinti pačią šios bei kitų šalių kultūrą, iš jos kilusius žmones bei pabendrauti su jais.

„Keistas net dalykas, apie kurį mes, gyvenantys didžiųjų miestų centruose, kartais net nepagalvojam. Žmonės iš Turkijos, Indijos ar Bangladešo, būtent kokie dirba „Mangal“ virtuvėje, yra jau mūsų kasdienybė, bičiuliai, draugai, kaimynai. Tai žmonės, kurie atvažiavo į svetimą šalį kurti laimės tiek sau, tiek aplinkiniams. Tačiau vyresniems žmonėms tai tampa ir edukacinė šventė ir per vaišes, per svetingumą, per šią gimtadienio šventę galime suteikti galimybę pasakyti, kad mes visi esame vieno pasaulio žmonės ir galime džiaugtis gyvendami kartu“, – pasakoja Andrius Žiaurauskas.

Daugiau nuotraukų – galerijoje:

Socialinės globos ir priežiūros namuose gyvenantys seneliai neretai patiria vienatvės jausmą, nes dėl savo sveikatos bėdų negali išvykti iš globos namų teritorijos, ne visus juos aplanko ir artimieji. Čekiškės socialinės priežiūros namų gyventojai be galo apsidžiaugė galėdami pabendrauti su žinomais žmonėmis, su kitataučiais, gyvenančiais Lietuvoje. Kaip teigia viena namų gyventoja, ko jie turi – tai laiko ir tą laiką jiems yra be galo malonu išnaudoti būnant su kitais.

Prie akcijos prisidėjusi aktorė, TV laidų vedėja, moteriškos filosofijos „Pasimatuok jūrą“ puoselėtoja Justė Zinkevičiūtė didžiuojasi, galėdama skirti dėmesį žmonėms, kurio jo labiausiai trūksta.

„Aš manau, jog labai svarbus yra dėmesys ir džiaugiuosi, kad galėjau skirti to dėmesio. Norisi tikėti, kad mes savo buvimu, savo bendravimu padovanojome bent krislelį geros emocijos“, – pasakoja Justė Zinkevičiūtė.

Kartu su restoranu į Čekiškes atvykęs boksininkas Daugirdas Šemiotas nepasikuklino išmėginti ir niekada nebandyto darbo – šventės proga tapo padavėju. Vyras juokiasi, jog nors rankos nuo kasdienio sporto tvirtos, tačiau lėkštes nulaikyti nebuvo lengva.

„Iki šiol nėra tekę išmėginti padavėjo darbo, tai buvo nauja ir iš tikrųjų smagi patirtis, tačiau vienu metu sugebėjau nulaikyti vos vieną ar dvi lėkštes. O ir pati gimtadienio idėja buvo kitokioje, įdomioje atmosferoje. Net už širdies suėmė, kaip globos namų gyventojai klausė mūsų pasakojimų, kaip stebėjo mus. Šis renginys – nuostabus, jautrus ir tikrai įsimintinas“, – pasakoja Daugirdas Šemiotas.

Kaune gyvenanti aktorė Sandra Daukšaitė-Petrulėnė teigia su šeima dažnai užsukanti į Laisvės alėjoje esantį restoraną, tad ir šį kartą sužinojusi apie jo rengiamą socialinę akciją, iš karto sutiko dalyvauti kartu su dukra Elze.

„Šį turkiškos virtuvės restoraną su šeima esame jau seniai pamilę, o sužinojusi, jog jų gimtadienis vyks senelių namuose, sureagavau net labai jautriai. Pati turėjau labai gerus senelius ir manau, jog mes privalom atiduoti savo duoklę žmonėms, skirti savo laiko jiems. Man didžiulė laimė prisidėti prie viso to, kas čia įvyko“, – pasakoja Sandra Daukšaitė-Petrulėnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas