Pasak parduotuvių „Itališko skonio gurmanai“ ir pirmosios Pabaltijyje alyvuogių aliejaus mokyklos įkūrėjos Lianos Davletšinos, lietuviai labai mėgsta itališką virtuvę.
„Vis dažnesnės kelionės didina išprusimą – žmonės keliauja, ragauja, o grįžę ieško tikrų skonių, naujų patirčių čia. Mes po Italiją važinėjame nuolat: dalyvaujame parodose, lankome rekomenduojamus ūkius ir tik savo akimis pamatę visą gamybos procesą, išragavę produktus, juos atsirenkame. Šiuo metu bendradarbiaujame su maždaug 70 ūkių. Tai darome tik tiesiogiai“, – pasakoja L.Davletšina, besižavinti Italijos žmonių paprastumu, nuoširdumu ir puikiu oru.
„Italija yra mano meilė, o maistas yra tiesiog dieviškas?“ – aistros Italijos skanėstams neslėpė dizainerė Audronė Bunikienė.
„Dievinu italų kultūrą, mentalitetą ir jų požiūrį į maistą. Kas gali būti geriau nei vakaras su tuose kraštuose užaugintu ar pagamintu maistu?“, – retoriškai klausia degustacijoje dalyvavęs marketingo specialistas Saugirdas Vaitulionis, prisipažįstantis, kad negali atsispirti sūriams, o iš kelionių po Italiją parsivežantis ne vieną nuodėmės vertą užkandį ar gėrimą.
Gurmaniškoje degustacijoje dalyvavo vedybų planuotoja, renginių organizatorė Kristina Kaikarienė su dukra Kriste, buvęs kultūros ministras Šarūnas Birutis su žmona Rasa, dainininkas Martynas Kavaliauskas su mylimąja Rusne, televizijos prodiuseris Gediminas Juodeika su drauge, plastikos chirurgas Saulius Vikšraitis, papuošalų kūrėja Elvyra Monginienė, mentalistas Nicholas Kin, plaukų stilistas Karolis Murauskas ir kiti.
Kaune surengtą šventinį vakarą gurmaniškų skonių mėgėjai dalyvavo profesionalioje degustacijoje – ragavo ypač tyro alyvuogių aliejaus iš Italijos pietryčių regiono Apulijos, gausybės rūšių ožkos, karvės, avies aromatingų pieno sūrių, atkeliavusių iš Pjemonto, Šiaurės Italijos.