Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Žurnalisto tyrimas“ apie manipuliacijas vaikų gyvenimais

Porą metų trunkanti vienos šeimos drama tapo išbandymu Lietuvos biurokratams. Išbandymu, kurio jie, atrodo, neišlaikė. Lietuvės Ingos ir vokiečio Michaelio Rinau kova dėl dukros parodė, kad vaiko teisių apsauga Lietuvoje skylėta.

Ypač kai kalba pasisuka apie į užsienį nutekėjusių lietuvių vaikus. Šalyje šešios institucijos, atsakingos už vaiko teisių apsaugą, tačiau jos užėmė skirtingas pozicijas teisminiuose ginčuose dėl mažosios Luizos. Kodėl Lietuvos biurokratai įkandin Vokietijos pareigūnų iš pat pradžių ėmėsi ginti Vokietijos piliečio interesus, o ne rūpinosi vaiko tesių apsauga.

Dar viena, ne mažiau šokiruojanti kovos dėl vaiko istorija. Kol kas joje niekas nieko nepagrobė. Dėl aštuonerių metukų dukters kovojantis Ahmedas Fedae yra afganistanietis. Lietuvoje gyvenantis musulmonų tikėjimą išpažįstantis vyras teigia, kad žmona atėmė iš jo galimybę bent retkarčiais matyti dukrą – stebėti kaip mergytė auga ir padėti pažinti pasaulį.

Vaiko motina savo ruožtu vyrą kaltina smurtu ir ketinimais pagrobti mergytę. Jei situacija susiklostytų taip, kaip šiuo metu rutuliojasi mažosios Luisos istorija, šansai sugrąžinti vaiką į Lietuvą, tikriausiai būtų lygūs nuliui.

Valstybės saugumo departamento pareigūnams, sulaikius čečėnus sutuoktinius Gatajevus , daugelis pirmą kartą išgirdo apie Kaune ir Karmėlavoje uždarai gyvenusių Čečėnijos karo našlaičių vaikų namus. Per saugumo operaciją surinkti įkalčiai dėl galimo smurto prieš juos įtikino teisėją.

Vyras ir žmona čečėnai įtariami sotų gyvenimą susikūrę našlaičiams skirtos paramos dėka. Sutapimas ar ne, tačiau tą pačią dieną, kai Lietuvos saugumas sulaikė čečėnus Lietuvoje, Rusijos Federalinio saugumo tarnyba surengė operaciją Gatajevų globojamuose kituose vaikų namuose Grozne.

„Žurnalisto tyrimas“ antradienį 21.55 val. per„ Lietuvos ryto televiziją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas