Lietuvos sostinės istorija mena laikus, kai bendrų šventinių vaišių rinkdavosi skirtingų tautų miestelėnai. Per Chanuką – vieną reikšmingiausių žydų švenčių – vilniečiams buvo įprasta vaišintis bulviniais blynais ir uogomis įdarytomis spurgomis. Šią tradiciją prisiminti paskatino trys vilniečiai: Agnė Zuokienė, Edita Mildažytė ir Emanuelis Zingeris.
Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad šiemet senąją sostinės tradiciją atgaivinti sutiko net 24 kavinės, bulvinius blynus įtraukusios į savo valgiaraščius. Pažymėtos specialiu ženklu jos kviečia ragauti tradicinių bulvinių blynų būtent Chanukos metu, gruodžio 21–22 dienomis.
„Šis pasiūlymas – puiki idėja ne tik susipratusiems palaikyti senąją Vilniaus tradiciją – tai pats tinkamiausias patiekalas, besilaikantiems krikščioniško pasninko“, – teigia žurnalistė, viena iš šventės iniciatorių E.Mildažytė.
Chanuka – Mėnulio kalendorių menanti šventė, primenanti judėjų pergalę prieš graikų ir sirų užkariautojus bei Jeruzalės išlaisvinimą. „Šiemet pamėginsime pakviesti žmones prisijungti prie gražios tradicijos. Masiškumo nesitikime, bet kas žino, gal po metų kitų, per Chanuką, visi kartu kviesime tradicinių abiem tautoms blynų. Svarbu džiaugtis įvairiataučiu paveldu – turime karaimų, totorių, žydų, gudų, lenkų, rusų ypatingų tradicijų – atraskime jas sau ir kitiems! Tegul jų šventės tampa svarbios ir mums“, – sakė Seimo narė A.Zuokienė.
Chanuka – tai ir šviesos, Saulės grąžos iškilmė, primenanti lietuviškas Užgavėnes. O per jas įprasta kirsti blynus ir spurgas.