Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 16

„ba.“ 5-mečio koncerto Vilniuje nepraleido ištikima grupės gerbėja Rūta Meilutytė

Maištininkai. Naujosios Lietuvos roko kartos atstovai. Kieti bičai, kurie velniškai stengiasi dėl savo gerbėjų. Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, bet faktas kaip blynas – grupė „ba.“ jau paliko žymę šalies muzikos istorijoje. O penktadienio vakarą „Lofte“ jie pakvietė į vieną svarbiausių įvykių grupės istorijoje – penkerių metų sukaktį vainikavusį koncertą.
Grupės „ba.“ penkmečio koncerto nepraleido ir Rūta Meilutytė
Grupės „ba.“ penkmečio koncerto nepraleido ir Rūta Meilutytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagrindinis „ba.“ penkmečio renginys menų fabrike „Loftas“ sulaukė itin didelio susidomėjimo – išparduoti visi prekyboje paskelbti bilietai. Pusantros valandos trukmės koncerte klykė daugiau nei tūkstantis grupės gerbėjų ir kviestinių svečių – „Loftas“ čia buvo sausakimšas.

„ba.“ gimtadienio koncerto nepraleido ir Rūta Meilutytė, kuri yra ištikima grupės gerbėja. Savo simpatijų grupei „ba.“ garsioji plaukikė neslepia ir dokumentiniame filme „Rūta“, kur rodomi kadrai iš Rūtos sutiktuvių Kaune 2016 metais, jai grįžus iš Rio olimpinių žaidynių. Sportininkę Kauno rotušės aikštėje tuomet dainomis pasitiko ne kas kita, o Benas Aleksandravičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rūta Meilutytė „ba.“ penkmečio koncerte
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rūta Meilutytė „ba.“ penkmečio koncerte
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Grupės „ba.“ penkmečio koncerto akimirka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Grupės „ba.“ penkmečio koncerto akimirka

Paskutinį kartą keturi grupės nariai, visi kartu, koncertavo vasaros pabaigoje, o tada laukė ilgas pasiruošimas grupės gimtadieniui.

Net pusę metų pristabdę koncertus, „ba.“ visą dėmesį skyrė ilgus metus kauptos vaizdo dokumentikos premjerai, knygos, vinilo plokštelių pristatymui ir viską vainikavusiam koncertui.

Ar pasiteisino? Tikrai taip. Pasirinkę groti puikiai žinomus hitus, kurių dalis šį vakarą suskambo naujai, buvo lydimi ovacijų ir griausmingų aplodismentų. Penkmečio koncerte nuskambėjo vos keli negirdėti kūriniai: viena daina iš būsimo albumo ir vos pirmadienį iškeptas kūrinys.

Koncerte ypatingas dėmesys skirtas ir šviesoms. Šiam renginiui „Lofte“ sukurta išskirtinė konstrukcija, sukūrusi ir išskirtinį potyrį – priekyje stovėję žmonės jautėsi tarsi ant scenos.

Penktadienį, prieš pat penkmečio koncertą, 15min kalbintas grupės lyderis Benas Aleksandravičius teigė, kad šis koncertas – vienas svarbiausių istorijoje. O prieš jį – ir lengvas sąmyšis galvoje.

„Labai nuoširdžiai bijau. Taip nebijojau nei prieš areną, nei prieš praėjusių metų „Loftą“, nei jokį kitą solinį koncertą. Kelias dienas prieš koncertą vis širdis katalojosi, nuolat galvodavau, ar tikrai viskas gerai, ar tikrai viską padarėme. Kiti dar ne taip šika į batą, bet aš tikrai nuoširdžiai bijau“, – atviravo Benas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Grupės „ba.“ penkmečio koncerto akimirka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Grupės „ba.“ penkmečio koncerto akimirka

Nusiraminti pavyko pamačius „Lofte“ koncerto įrangą.

„Pamatęs sceną supratau, kad net labiau norėčiau koncertą stebėti iš salės. Atrodo, kad čia vyktų „Eurovizijos“ finalas“, – juokėsi B.Aleksandravičius.

5-erių metų gimtadienį įamžinantis koncertas verčia prisiminti ir praėjusius metus. O jie buvę tokie, kad atšvęsti tikrai privalu.

„Nors atrodo, kad penkeri metai yra labai nedaug, bet pradėjus rinkti medžiagą filmui ir knygai, viskas atrodo kitaip. Jei visą laiką būtume pragroję baruose, kitaip šnekėtume. O dabar turime ir pirmąjį soldoutą, pagrindines scenas festivaliuose, areną, premjerą kino teatre, vinilą. Tai žiauriai sunku suvokti. Užvakar, prieš generalinę repeticiją, sėdėjome ir sakiau chebrai: blemba, jūs turite suvokti, kad jūs esate pati geriausia grupė Lietuvoje, ir scenoje turite taip jaustis“, – kalbėjo Benas.

Visame „ba.“ penkmetyje Benas Aleksandravičius garsėjo ir savo drąsiai reiškiama nuomone, aštria kritika. Laisvė – vienas svarbiausių grupės bruožų. Nors pradžioje galimybių būti visiškai laisvam buvo mažiau, dabar Benas be jokios baimės kalba tai, ką nori.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Grupės „ba.“ penkmečio koncerto akimirka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Grupės „ba.“ penkmečio koncerto akimirka

„Nebijau išsakyti savo minčių. Pradžioje laisvės buvo kiek mažiau, bent jau mano akimis. Bet dabar, atsivėrus daugiau durų, jaučiuosi drąsesnis ir nesibaiminu skleisti savo minčių ar nuomonės apie tam tikrus dalykus. „ba.“ išlaisvino mane kaip žmogų, padėjo žengti didelį žingsnį savęs pažinimo link ir leidžia man jaustis savimi. Bet man išlikti savimi padeda ir tai, kad mūsų klausytojai lygiai taip pat rokenrolina. Džiaugiuosi, kad žmonės mano laisvą elgesį ir laisvas mintis priima taip pat laisvai. Jei manęs nepalaikytų, būtų kiek kitaip“, – sako Benas.

Penkmečio koncerto metu nuskambėjo ir aktualus klausimas – tad kas toliau? Visgi šį kartą atsakymo jis prašė savo gerbėjų.

„Man visą savaitę rašė žmonės, ieškojo bilietų ir kaltino mus, kad pasirinkome per mažą vietą koncertui. Tad dabar pagrindinis klausimas, ką mums daryti toliau, kur mums eiti. Sakė, kad gal reiktų koncerto Kalnų parke“, – šyptelėjo Benas.

Dabar „ba.“ narių galvose sukasi mintys ne tik apie didesnes koncertų sales, bet ir naująjį albumą. Paskutinį dainų rinkinį išleidę 2015-iaisiais, užsibrėžė antrajį gerbėjams padovanoti 2018-aisiais.

15min primena, kad 2017-ųjų metų pradžioje „ba.“ sudėtyje atsirado nauji nariai, įnešę grupei dar stipresnio skambesio, kartu su naująja Lietuvos roko karta tituluojamais kolegomis, „ba.“ surengė koncertą Vilniaus „Siemens“ arenoje, savo muziką pristatė vienuose didžiausių Europos muzikos festivalių-mugių – „Europavox“, Prancūzijoje bei „Reeperbahn“, Vokietijoje, antrus metus iš eilės stojo ant vieno didžiausių festivalių Lietuvoje „Granatos LIVE“ pagrindinės scenos, apšildė grupę „Foals“ Vilniaus kalnų parke ir tai – vos per vienerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas