Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 14

Didžiausių Lietuvos festivalių rengėjai planų neišsižada: peikia valdžią, bet tariasi su žvaigždėmis

Nors karantinas švelnėja, o dalis organizatorių jau randa būdų renginius organizuoti kitokia forma, festivalių ateitis išlieka miglota. Ar gali būti, kad šią vasarą galimybės juose pasilinksminti taip ir neturėsime? Patys organizatoriai teigia dar turintys vilties, jog festivaliai įvyks, bet kartu ir neslepia apmaudo dėl to, kad valdžia delsia priimti jiems svarbius sprendimus.
Akimirkos iš 2019-ųjų „Granatos Live“ ir „Karklės“ festivalių
Akimirkos iš 2019-ųjų „Granatos Live“ ir „Karklės“ festivalių / Organizatorių ir 15min nuotr.

Lietuvos festivalių rengėjai šiuo metu gyvena laukime – viskas paruošta, bet ar planus pavyks įgyvendinti, nežinia. Nepaisant to, visiškai jų laidoti dar neskuba.

15min nusprendė labiau įsigilinti į tai, ką organizatoriai dabar išgyvena, kokių atsakymų iš valdžios tikisi bei kiek dar pasiryžę jų laukti, ir pakalbino didžiųjų muzikos festivalių atstovus.

„Karklė“ pasiruošusi, bet neramina valdžios abejingumas

Rugpjūčio 14–16 dienomis pajūryje turinčio vykti festivalio „Karklė“ organizatorius Darius Kalinauskas 15min pasakojo, kad nepaisant tebesitęsiančio karantino, šiam renginiui jau visiškai pasirengta – susitarta su atlikėjais, suderinti visi techniniai dalykai.

„Padarėme visus darbus, esame visiškai šimtu procentu pasiruošę, kad žaliai šviesai užsidegus nebūtume pasimetę ir nereikėtų paskutinėmis dienomis verstis per galvą“, – aiškino organizatorius.

Organizatorių nuotr./Antrosios Karklės festivalio dienos akimirkos
Organizatorių nuotr./Antrosios Karklės festivalio dienos akimirkos

Vis dėlto jis neslėpė kartėlio, kad labiausiai ramybės šiuo metu neduoda nežinomybė, nes visiškai neaišku, koks likimas laukia šio ir kitų festivalių. Anot D.Kalinausko, iš mūsų šalies valdžios trūksta aiškių atsakymų.

„Neramina tas toks Vyriausybės stabdymas neaišku ko. Kitos šalys daugmaž žino – ar tai nuo birželio pirmos leis iki penkių tūkstančių žmonių, ar tai nuo liepos pirmos. Pas mus to visiškai nėra ir čia yra blogiausias dalykas“, – apgailestavo „Karklės“ organizatorius.

Neramina tas toks Vyriausybės stabdymas neaišku ko

Tačiau atšaukti festivalio dar tikrai neskubama. Kol kas tiesiog laukiama ir galvojama, kada galėtu būti kertinė data, kai situacijai nepasikeitus tektų priimti rimtesnius sprendimus. Be abejo, organizatorius pripažino, kad jei tektų festivalį perkelti į kitus metus, būtų išties apmaudu. Tačiau vis dar tikimasi, kad to padaryti neprireiks.

Kaip teigė D.Kalinauskas, jei tik bus leista festivaliui vykti, rengėjai yra pasiruošę laikytis visų reikalavimų. Paprastai „Karklėje“ apsilanko virš dešimties tūkstančių žmonių, bet jei reikės – ribos ir festivaliautojų skaičių.

Vis dėlto, paklaustas, ar nemano, kad net leidus vykti renginiui žmonės vangiai į jį rinksis, nes vis dar bijos užsikrėsti virusu, Darius patikino, kad šioje situacijoje reikia mokėti įžvelgti ne tik minusų, bet ir pliusų.

„Atsiminkim tai, kad žmonės išsiilgę pramogų, saulės, geros, muzikos, atlikėjų. Gali kažkas ir bijoti, bet gali daug žmonių ir atvykti, nes norės festivalyje pailsėti, atsipalaiduoti“, – svarstė D.Kalinauskas.

Organizatorių nuotr./Antrosios Karklės festivalio dienos akimirkos
Organizatorių nuotr./Antrosios Karklės festivalio dienos akimirkos

Pašnekovo teigimu, ir dėl bilietų grąžinimo kol kas nelabai kas teiravosi, gal tik keli žmonės. Tačiau, pasak D.Kalinausko, grąžinti šiuo metu net nėra jokio pagrindo, nes renginys bent jau kol kas nėra atšauktas.

Tiesa, jis neslėpė, kad džiuginančiais rezultatais prasidėjusi bilietų prekyba dabar visiškai sustojo. Dėl to išties liūdna, nes tik neseniai festivalis vėl atsistojo ant kojų po krizės, kai 2016-iais, jį rengiant dar ankstesniems organizatoriams, buvo atšauktas.

„Mes, nauji organizatoriai, nuo 2017-ųjų įdėjome tikrai labai daug vargo, darbo, kad atsistatytume, ir 2019-ieji buvo tie metai, kad galima sakyti, jog jau visiškai atsigavome. Po praeitų buvo tiktai teigiamos emocijos, žmonės buvo patenkinti, mes jautėme, kad „Karklė“ sugrįžo. O dabar įvykęs dalykas, aišku, mums visiškai nepadeda“, – apmaudo neslėpė D.Kalinauskas, kuris šį festivalį su savo komanda šiemet turėtų organizuoti ketvirtą kartą.

Jeigu bus tik garsiai šaukiama, o nieko nepadedama, tada nieko gero

Jis teigė neatmetantis galimybė ateityje kreiptis ir dėl valstybės paramos. Vis dėlto, pasak „Karklės“ organizatoriaus, tai priklausys ir nuo sudarytų sąlygų.

„Jeigu būsime ne kaip „pajuokos objektas“ Vyriausybėje, tai be abejo, kodėl nesikreipti? Bet jeigu bus tik garsiai šaukiama, o nieko nepadedama, tada nieko gero“, – kritikos valdžiai pažėrė D.Kalinauskas.

Jau paskelbta, kad šiemet „Karklėje“ turėtų koncertuoti turėtų tokie atlikėjai kaip Y2K, DJ Regard, Denzel Curry, grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.

„Yaga Gathering“ nusiteikę ryžtingai – darys viską, kad festivalis įvyktų

Rugpjūčio 6–8 dienomis Dzūkijos miškuose prie ežero lankytojų turėtų laukti ir kitas festivalis – muzikos ir alternatyvaus gyvenimo būdo „Yaga Gathering“. Kaip 15min informavo jo atstovė Daiva Gylytė, net ir prasidėjus karantinui bei nuolat besikeičiant aplinkybėms visą laiką buvo viliamasi, kad festivalis įvyks. Tokios pozicijos organizatoriai laikosi ir dabar – vilties vis dar nepraranda.

„Situacija gerėja ir tikimės, kad iki rugpjūčio pradžios Vyriausybė leis organizuoti masinius renginius atvirame ore“, – 15min teigė D.Gylytė.

Mato Astrausko nuotr./Akimirka iš 2019-ųjų „Yaga Gathering“
Mato Astrausko nuotr./Akimirka iš 2019-ųjų „Yaga Gathering“

Vis dėlto ji sutiko, kad net ir leidus rengti festivalį, dėl pasikeitusių aplinkybių, prie kurių teks prisitaikyti, jis bus ne toks, kaip visada. Tačiau net ir tame, anot „Yaga Gathering“ atstovės, galima įžvelgti privalumų.

„Suprantame, kad festivalis įgaus kiek kitokį formatą nei įprasta, bus labiau lokalus, tačiau tame mes matome ir galimybę išeiti iš tradicinių rėmų, atrasti naujus, netikėtus įgyvendinimo būdus išlaikant festivalio kokybę. „Yaga Gathering“ dedikuotas toli gražu ne vien muzikai, tačiau ir vizualiajam, performanso menui, o festivalio esmė – susibūrimas. Neabejojame, kad susiklosčiusios aplinkybės – tai galimybė atrasti naujus talentus ir prisiminti jau įsitvirtinusius“, – komentavo D.Gylytė.

Festivalis įgaus kiek kitokį formatą nei įprasta, bus labiau lokalus

Ji teigė, kad dėl esamos situacijos pokyčių, matyt, bus ir muzikinėje programoje. Tiesa, apie tai, kad atvykti negalės, kol kas dar nėra pareiškęs nei vienas atlikėjas, tačiau D.Gylytės teigimu, tai – tai tik laiko klausimas.

„Manau, kad kultūros bendruomenė iš esmės jaučiasi „pakibusi“ ir galbūt dar ne visi gali įvertinti savo dalyvavimo galimybes. Komunikacija su atlikėjais vyksta nuolat, visi supranta aplinkybes ir nesusipratimų dėl to nekyla.

Atlikėjų sąrašas neabejotinai keisis – nors skrydžių kompanijos po truputį ir atnaujina veiklą, tačiau apribojimai kelionėms gali išlikti. Tačiau į situaciją žiūrime kūrybiškai ir ieškome įvairių būdų, kaip įgyvendinti kai kuriuos pasirodymus, jei atlikėjai negalėtų pasirodyti gyvai. Laikas parodys, ar mūsų idėjos taps realybe“, – vis dėlto atskleidė festivalio atstovė.

Mato Astrausko nuotr./Akimirka iš 2019-ųjų „Yaga Gathering“
Mato Astrausko nuotr./Akimirka iš 2019-ųjų „Yaga Gathering“

Ji pasakojo, kad festivaliui ruoštis pradėta gerokai iš anksto, o ir jo šiųmetinė tema „Absurdistan“ sugalvota dar gruodį.

„Pasaulį apėmusio karantino kontekste ji įgauna naują prasmę ir kartais pajuokaujame, jog išpranašavome ateitį“, – šyptelėjo D.Gylytė.

Anot atstovės, kovo pradžioje organizatoriai turėjo suderinę jau apie 80 procentų programos. Šiuo metu kaip tik turėjo vykti baigiamieji pasiruošimo darbai, sutarčių su maisto ir gėrimų tiekėjais pasirašymas.

„Bet dabar viskas „pakibo“. Laukiame aiškesnių signalų iš Vyriausybės, visuomenės sveikatos organizacijų“, – „Karklės“ organizatoriui dėl to, kad iš valdžios trūksta aiškumo, antrino pašnekovė.

Tačiau kol kas atsakymo į klausimą, kada vėl galės vykti įprasti masiniai renginiai, nėra. Kiek pasiruošę laukti „Yaga Gathering“ rengėjai?

„Organizacinė komanda festivalyje dirba jau daugelį metų, tad nepaisant besikeičiančio formato, įgyta patirtis jį leis suorganizuoti per du mėnesius. Tai bus didžiulis iššūkis, tačiau mums tai ne tik darbas, bet ir savirealizacijos būdas, tad įdėtos pastangos visada atperka rezultatą“, – patikino festivalio atstovė.

Ji pridūrė, kad leidus vykti festivaliui komanda pasiruošusi vadovautis visais Vyriausybės nurodymais ir rekomendacijomis, kad būtų užtikrintas maksimalus saugumas. „Sveikata juk – svarbiausia ir brangiausia, ką turime“, – pabrėžė D.Gylytė.

Mato Astrausko nuotr./Akimirka iš 2019-ųjų „Yaga Gathering“
Mato Astrausko nuotr./Akimirka iš 2019-ųjų „Yaga Gathering“

Vis dėlto teigė, kad apie nuostolius, kuriuos patirtų organizatoriai festivalio atšaukimo atveju, kalbėti dar sudėtinga, kadangi dar tebevyksta kai kurių techninių sprendimų priėmimas, tęsiasi sutarčių pasirašymo procesas.

„Kol sutartyse nesudėti parašai, galime lanksčiai reaguoti į padėtį. Galvojame apie saugiklius, kad net ir atšaukimo atveju festivalis galėtų vykti ateityje“, – kalbėjo D.Gylytė.

Ir nors sausį prasidėję bilietų pardavimai, nors tebevyksta, dabar išties nuslopo, organizatoriai džiaugiasi, kad dėl jų grąžinimo kol kas kreipėsi tik vienas žmogus, beje, gyvenantis užsienyje.

„Tad čia randame proga padėkoti „Yaga“ šeimai už palaikymą, kuris šiuo metu ypatingai svarbus. Tai, kad lankytojai nesikreipia dėl bilietų grąžinimo, mus labai motyvuoja. „Yaga“ bendruomenė tiki mumis ir mes dėsime visas įmanomas pastangas, kad festivalis įvyktų, kad įvyktų saugiai ir kokybiškai“, – užtikrino D.Gylytė.

„Granatos Live“: ateinančios savaitės – lemtingos

Liepos 31–rugpjūčio 2 dienomis Lietuvos liaudies buities muziejaus teritorijoje Rumšiškėse numatytas ir vienas populiariausių muzikos festivalių Lietuvoje „Granatos Live“. Gerbėjų jis lauktų aštuntą kartą, o kol kas paskelbtos žvaigždės – Zara Larsson, Becky Hill ir Gabrielė Vilkickytė.

15min kalbintas festivalio vadovas Vaidas Zdancevičius buvo atviras – šiųmečio renginio likimas paaiškės jau netrukus.

„Jei per artimiausias savaites Vyriausybė nesuteiks leidimo organizuoti didesnių renginių rugpjūčio mėnesį, festivalį perkelsime į 2021 metus“, – neslėpė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vido Bareikio koncerto akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vido Bareikio koncerto akimirkos

Paklaustas apie galimus nuostolius, kuriuos tokiu atveju patirtų, V.Zdancevičius patikino, kad reiktų skaičiuoti ne tik pinigus.

„Nuostoliai daugiau moraliniai. Gaila neišpildytų lūkesčių ir gero laiko bei emocijų, kurių neteks tiek mūsų komanda, tiek festivalio dalyviai“, – sakė „Granatos Live“ vadovas.

Vis dėlto, prakalbus apie galimą tokio atšaukimo įtaką kitų metų festivaliui, Vaidas buvo nusiteikęs optimistiškiau.

„Jei šiais metais „Granatos“ neįvyks, tai neturės įtakos 2021-ųjų „Granatoms“. Veikiau atvirkščiai – po pertraukos festivalis gali būti ne tik labiau laukiamas, bet ir didesnis bei geresnis“, – užtikrino V.Zdancevičius.

O šiųmečio renginio programa, kaip pasakojo pašnekovas, sudėliota dar iki ekstremalios situacijos paskelbimo. Tiesa, jei festivalis įvykti visgi galėtų, spėjama, kad ją tektų koreguoti.

„Su visais atlikėjais palaikome ryšį, bet nuogąstaujame dėl reikalavimo atvykus į šalį praleisti 14 dienų karantine. Jei „Granatoms“ būtų lemta įvykti, greičiausiai jos būtų be užsieniečių“, – spėjo V.Zdancevičius.

Jei per artimiausias savaites Vyriausybė nesuteiks leidimo, festivalį perkelsime į 2021 metus

Leidus vykti festivaliui, anot V.Zdancevičiaus, dėl tam tikrų atsargos priemonių, taip pat ir dėl būtinybės riboti dalyvių skaičių, būtų sprendžiama gavus Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus ir rekomendacijas. Vis dėlto jau dabar bilietų nupirkta kur kas mažiau nei turėjo būti.

„Didelis praradimas – negautos pajamos. Ankstesniais metais per šiuos mėnesius – kovą, balandį, gegužę – parduodavome daug bilietų“, – apgailestavo pašnekovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Festivalio akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Festivalio akimirkos

O įsigytų bilietų žmonėms grąžinti „Granatos Live“ taip pat neskubės – lauks, kol situacija pasidarys aiškesnė. Tačiau ir kreipėsi dėl grąžinimo bent jau kol kas tik keli žmonės, kaip ir kitų festivalių atveju.

Pasiteiravus, galbūt ketinama kreiptis valstybės paramos, V.Zdancevičius atsakė, kad naudojamasi prastovų kompensavimo mechanizmu.

Dalis festivalių jau apsisprendė – ilgiau nelauks

15min jau rašė, kad dar balandį buvo priimtas sprendimas atšaukti vieną žinomiausių muzikos festivalių Lietuvoje „Radistai Village“. Tai 15min patvirtino Jonas Nainys.

„Mes vilčių galbūt dar turėjome, bet žaisti tokį va bank ir laukti to, ko net nesupranti, ko sulauksi, pagalvojome, yra ir mūsų nervų gadinimas, ir klaidinimas pačių žmonių. Juk dabar net nepaskelbsi bilietų prekybos, nes karantinas, o kada jis baigsis, ir kada vėl bus leidžiami renginiai, neaišku, tai prekiauti bilietais yra tiesiog nelogiška“, – sprendimo priežastis aiškino J.Nainys.

Asmeninio albumo nuotr./Betsafe Radistai Village
Asmeninio albumo nuotr./Betsafe Radistai Village

Tiesa, nors nemažai kitų Lietuvos festivalių organizatoriai priimti tokių sprendimų kol kas dar neskuba, anot Jono, laukti, kol situacija pagerės, šiuo metu nėra prasmės.

„Kiti festivaliai, kiek esu girdėjęs, žada tik su lietuviškais atlikėjais, bet juk kol žalios šviesos iš valdžios nebus, kad ji jau leidžia, tol tu negalėsi daryti renginio. Dabar tas numatyta tik ketvirtoje stadijoje, tad laukimas yra tiek kankinimas savęs psichologiškai, tiek lankytojų. Daug nežinomųjų, ir negali statyti verslo ant to, kam negali daryti įtakos. Labiausiai liūdina ir piktina, kad negali dėlioti planų, nes nėra atsakymų, tai nieko nepadarysi“, – sakė J.Nainys.

Pirmieji apie atšaukiamą festivalį pranešė „Devilstone“. Šiais metais liepos 16–19 dienomis Anykščiuose turėjęs vykti alternatyvios muzikos festivalis neįvyks dėl pandemijos sukelto chaoso pasaulyje, paskelbė organizatoriai.

Atšaukti didžiausi pasaulio festivaliai

Įvairių sprendimų, kaip pasielgė festivalių organizatoriai, galima rasti ir pasaulyje. Vis dėlto nemažai tokio tipo renginių dėl koronaviruso grėsmės buvo atšaukta, tokį sprendimą motyvuojant tuo, kad tuo metu būriuotis gali būti vis dar nesaugu.

Dėl to šiemet atšaukti ir į kitus metus perkelti tokie festivaliai kaip „Burning Man“, „Glastonbury“ ar „Tomorrowland“. Dar balandį turėjęs vykti „Coachella“ nukeltas į šių metų spalį.

Tuo metu Čikagoje liepos pabaigoje turinčio prasidėti festivalio „Lollapalooza“ organizatoriai tebelaukia ir sprendimą žada priimti gegužės pabaigoje. Iki tol neskubama nei pradėti bilietų prekybos, nei skelbti renginio programos, kuri, pavyzdžiui, pernai, buvo atskleista jau kovo mėnesį.

Akimirkos iš ankstesnių metų festivalių – galerijose:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas