Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 15

Islandų grupė „Sigur Rós“ šį rudenį koncertuos Rygoje

Spalio 15 d. „Arena Riga“ scenoje vienintelį koncertą Baltijos šalyse surengs garsi islandų grupė „Sigur Rós“. Beveik po penkerių metų pertraukos grupė pasaulinį turą pradės balandžio mėnesį Amerikoje, o rudenį tęs Europoje. „Sigur Rós“ pastaruoju metu įrašinėja naują albumą, tad koncerte neabejotinai skambės ir visiškai naujos kompozicijos, ir geriausi grupės kūriniai, sukurti per 25-erius kūrybinės veiklos metus.
Islandų grupė „Sigur Rós“
Islandų grupė „Sigur Rós“ / Organizatorių nuotr.

Grupę „Sigur Rós” 1994 m. įkūrė gitaristas ir pagrindinis vokalistas Jónas „Jónsi” Póras Birgissonas, bosistas Georgas Hólmas ir būgnininkas Ágústas Ævaras Gunnarssonas. Klavišininkas Kjartanas Sveinssonas prie grupės prisijungė 1998 m. ir yra vienintelis grupės narys, turintis muzikinį išsilavinimą. 2013 m. Kjartano ir kolektyvo keliai išsiskyrė, tačiau šių metų vasarį buvo paskelbta apie jo sugrįžimą, o tai yra puiki naujiena ištikimiems grupės gerbėjams.

Glósóli:

VIDEO: Sigur Ros - Glósóli [Official Music Video]

„Sigur Rós” diskografija prasidėjo 1997 m. išleidus albumą „Von”, tačiau tarptautinę sėkmę islandams pelnė antrasis studijinis albumas „Ágætis byrjun“ (1999). Šiuo metu yra išleisti septyni studijiniai albumai ir grupė patvirtino, kad baigia įrašyti aštuntąjį.

Hoppípolla:

VIDEO: Sigur Rós - Hoppípolla (Official Video)

Įprastai kritikai „Sigur Rós” muzikos stilių priskiria roko požanriui postrokui, bet netrukus jų kūryboje atsirado dream rock, dream pop ir ambientinės muzikos elementų. Panašus stilius pastebimas „Mogwai“, „Tangerine Dream“ ir „Bark Psychosis“ grupių kūriniuose. „Sigur Rós” skambesys apibūdinamas kaip klasikinis ir minimalistinis, tačiau melodingas.

„Sigur Rós” atpažįstami dėl vokalisto Jónsi falceto ir jo stiliaus, grojant gitara (Jónsi naudoja violončelės stryką). Taip pat grupė pasižymi įspūdingomis Kjartano orkestruotėmis. Dainos atliekamos islandų kalba. Tačiau yra ir parašytų paties Jónsi išgalvota hopelando kalba (Vonlenska), dažniausiai tai – vokalizacijos.

Varúð:

VIDEO: Sigur Rós - Varúð [Official Music Video]

Muzikos apžvalgininkai dažnai varžosi tarpusavyje, ieškodami įdomių epitetų, apibūdinančių „Sigur Rós“ muziką ir itin aukštą solisto vokalą. Patys atlikėjai juokiasi iš tokių perdėtai saldžių lyg sirupas komentarų: „...angeliškas falcetas tarytum skraidyklė, su vėjeliu lekianti į jūros krantą“ arba „...lyg Dievas aukso ašaromis raudotų danguje“. Kartu jie teigia, kad palikti savo gimtąjį kraštą, nors ir trumpam, prilygtų „bambagyslės nutraukimui“, o tai byloja, kad įkvėpimą jų kuriamai muzikai suteikia didingas Islandijos kraštovaizdis.

„Tai nuostabi šalis. Mes turime daug beribių, tuščių, niekieno negyvenamų plotų, ten – ledynai ir lava. Šioje šalyje dangus yra beprotiškai didelis“, – sako muzikantai apie savo tėvynę.

Tai dar vienas įrodymas, kad unikali Islandijos gamta gali sukelti tokias stiprias emocijas ne tik turistams, bet jaudinti ir įkvėpti vietinius gyventojus. Jau beveik 30 metų.

Brennisteinn:

VIDEO: Sigur Rós - Brennisteinn [Official Video]

Nors apie mažos islandų tautos muzikos fenomeną yra žinoma tikrai daug – tai ir chrestomatinė Björk, „GusGus“, „FM Belfast“, „Of Monsters and Men“, Emiliana Torrini ir kiti – „Sigur Rós“ sėkmę tarptautinėje rinkoje lėmė ir tinkamai susiklosčiusios aplinkybės.

Net keletą kartų „Sigur Rós“ buvo pakviesta apšildyti britų muzikos grupę „Radiohead“. Tai išsivystė į tolesnį kūrybinį bendradarbiavimą. Kitas sėkmės faktorius – „Sigur Rós“ muzika buvo plačiai naudojama įvairiuose kino filmuose: populiariajame „Vaniliniame danguje“ („Vanilla Sky“), SCI detektyvuose ir BBC istorinės dokumentikos juostose.

Žinoma, tai nesumenkina grupės narių talento ir kūrybiškumo. Štai kodėl „Sigur Rós“ yra ne tik komerciškai sėkmingiausias Islandijos muzikos atlikėjų kolektyvas, bet ir viena įtakingiausių grupių šiuolaikinės muzikos pasaulyje.

Valtari:

VIDEO: Sigur Rós - Valtari [Official Music Video]

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas