Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 13

Latviai kviečia į „Positivus“ – didžiausią festivalį Baltijos šalyse

Latvijoje, mažame žvejų kaimelyje prie jūros Salacgrivoje, visai netoli Estijos sienos, šį savaitgalį griaudės didžiausias muzikos ir menų festivalis Baltijos šalyse – „Positivus Festival“, pernai pritraukęs per 20 tūkst. žiūrovų. Penktą kartą vyksiantis renginys liepos 15-16 d. kvies į muzikinę fiestą, kurioje iš viso bus net 8 skirtingų žanrų scenos, taip pat kinas, rankų dirbiniai, meno instaliacijos ir, žinoma, Baltijos jūra.
Šių metų „Positivus Festival“ žvaigždės – norvegų elektronikos duetas „Röyksopp“.
Šių metų „Positivus Festival“ žvaigždės – norvegų elektronikos duetas „Röyksopp“. / „Scanpix“ nuotr.

Kaip ir kasmet, į Salacgrivą atvyksta bent keletas pirmo ryškumo žvaigždžių. Ant scenos čia jau yra lipę „Muse“, „Moby“, „Travis“, „Fatboy Slim“, „Stereophonics“, Sinead O‘Connor, šiemet pagrindiniai atlikėjai yra britų rokeriai „Editors“ bei norvegų elektronikos duetas „Röyksopp”. Anglai „Editors“ išgarsėjo dar 2005 metais su debiutiniu albumu „The Back Room“, kuriame kolektyvas išvystė savo post-punk skambesį, kiek panašų į „Joy Division“ ar „Echo & The Bunnymen”.

Sėkmingiausias buvo labiau į stadioninį roką linkęs antrasis grupės įrašas, o paskutinysis prie porą metų pasirodęs „In This Light and on This Evening“ buvo didesnių eksperimentų su sintezatoriais vaisius. Greičiausiai Latvijoje bus galima išgirsti ir kūrinių iš būsimo „Editors“ įrašo, kuris turėtų pasirodyti šį rudenį.

Skandinavai „Röyksopp“ į elektronikos mylėtojų širdis pateko dar prieš dešimt metų, kuomet išleido debiutą „Melody AM“, pasižymėjusį unikaliu šaltoku skandinavišku skambesiu. Albumas sulaukė itin pozityvių atsiliepimų visame pasaulyje. Didžiausias grupės hitas „What Else is There“ pasirodė po keturių metų, o dabar duetas pristatinėja savo naujausius įrašus „Junior“ ir „Senior“.

Taip pat festivalyje bus galima išvysti rudenį į Kauną atvyksiančius „Hurts“, ne pirmą kartą į Latviją užsukančius „James“, latvių kilmės atlikėja iš Kanados „Austra“, keistais „youtubiniais“ klipais išgarsėjusius „OK GO“, itin svajinga ir lyriška kūryba pasižyminčią grupę „Beach House“, labiau dėl savo prodiuserio veiklos žinomą Marką Ronsoną, labai įdomaus eksperimentinio folk atlikėjus „Tunng“ ir daugelį kitų. Visą festivalio programą galite rasti paspaudę čia.

Scanpix nuotr./Britų elektroninės muzikos duetas Hurts.
„Scanpix“ nuotr./Britų elektroninės muzikos duetas „Hurts“.

Lietuviški vardai

Tarp gausaus būrio atlikėjų – ir lietuviškos pavardės. Vienoje pagrindinių scenų penktadienio vakarą koncertuos Alina Orlova, „I love you“ scenoje – šiauliečiai indie rokeriai „Colours of Bubbles“, o  „Red Bull“ šokių palapinėje pasirodys „Renegades of Bump“, „Brassbastardz“ bei „Mondo In Stereo“ (DJ Mamania & Tomas Boo). Vidis & Mario su Jazzu live uždarys festivalį šeštadienio naktį.

Žiūrovų patogumui

Itin pozityvi latvių siūloma naujovė šiemet yra festivalio teritorijoje įrengti bankomatai, kuriuose lengvai galima išsikeisti latų, tad užsienio svečiams nebereikia iš anksto tuo rūpintis. Už daugelį prekių ir paslaugų galima atsiskaityti ir banko kortele. Surasti renginio vietą taip pat nesudėtinga, tiesiog reikia visuomet laikytis Talino krypties „Via Baltica“ kelyje, o privažiavus Salacgrivą, sekti nuorodas. Verta nepamiršti, jog prieš renginį labai tikėtinos eismo grūstys. Patartina vengti kelių remonto darbų, informaciją apie vykdomus taisymus galima rasti Latvijos Kelių departamento puslapyje. Taip pat yra galimybė vykti autobusu tiesiogiai iš Rygos centro į festivalio vietą.

Dėmesys šeimoms

Festivalio organizatoriai šiemet rūpinasi ir šeimomis – vaikai iki dešimties metų su suaugusių priežiūra yra įleidžiami nemokamai, o renginio teritorijoje veiks darželis „Vaikų Sala“, kuriame mažieji lankytojai ras pramogų ir bičiulių, kuomet tėvai galės nevaržomai mėgautis muzika.

Iki smulkmenų apgalvotas renginys paprastai sutraukia ir daug muzikos mylėtojų iš Lietuvos. Latvijoje tai yra vienas svarbiausių metų įvykių, todėl kaimynai nesidrovi dalinis baltiška draugyste bei svetingumu, tad verta išmokti sakyti „paldies“ ar „skaists“. Festivalio stovyklavietė atsidaro jau ketvirtadienio vakarą, o renginys prasideda penktadienį popiet. Pirminės savaitgalio orų prognozės kol kas Šiaurės Latvijoje žadą šiltą, tačiau lietingą orą. 

Bilietus galima įsigyti vos atvažiavus, taip pat ir iš anksto – bilietupasaulis.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas