Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 02 02

M.A.M.A 2020 apžvalga: Vido Bareikio dainai tinka posakis: „Dainuoju tai, ką matau“

Didžiausi muzikos apdovanojimai šalyje M.A.M.A nepalieka abejingų, o diskusijos apie nominantus netyla visus metus. Nuo šios savaitės 15min portale skaitytojų laukia išskirtinės apžvalgos, leisiančios išsamiau susipažinti su tais, kurių dainos šiemet „užvaldė“ labiausiai. Tai ką, pradedam?
Vido Bareikio pasirodymo akimirkos
Vido Bareikio pasirodymo akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Išvydęs šių metų M.A.M.A nominacijas metų dainos kategorijoje, iš karto pagalvojau, kad rinktis bus sunku. Pretendentų sąraše ne tik skirtingų žanrų dainos, skirtingos paskirties muzika, savaip ausį traukiančios melodijos, bet ir nevienodas šių dainų svoris.

M.A.M.A apžvalgose kalbėsime apie dainų situacijas, struktūras ir funkcijas, pasiaiškinkime, už ką balsuos ir kodėl apdovanojimų asociacijos nariai palaikys vieną ar kitą kūrinį, reikšdami lemtingą nuomonę. Laikantis objektyvumo, apžvalga pateikiama dainų abėcėlės tvarka.

Jūsų taip pat laukia į M.A.M.A 2020 Metų dainos apdovanojimą pretenduojančių dainų – „Mėlyna mėlyna“, „Paskambink man“, „Vaikinai trumpais šortais“, „On Fire“ – apžvalgos.

„Aš nepamesiu savo dainos“

Vasaros pabaigoje išleistas Vido Bareikio teatrinio popso kūrinys, gerbėjus papirkęs paprastumu, kompozicijos lengvumu ir itin greitai galvon įstringančiu dainos priedainiu. Pirma mintis, iškylanti į paviršių beklausant dainos, – kad ji labai Bareikiška. Ir ką tai sako?

Pirma, tai nurodo, kad atlikėjas toliau išlaiko savo kūrybinę bei atlikimo stilistiką, persmelktą kalbamuoju teatriniu žanru, kadangi pats atlikėjas ilgą laiką praleido teatro režisūros veikloje. Kitu atveju, tai reiškia išskirtinai šiam atlikėjui tinkamą seną gerą posakį „Dainuoju tai, ką matau“. Ir tame nėra nieko nei blogo, nei gero.

Viena vertus, tokia kūryba suteikia daugiau laisvės autoriui rašyti pasitelkiant minčių srauto techniką ir dainoje išsakyti tai, apie ką iš tiesų norisi kalbėti. Kita vertus, tokio stiliaus daina yra lengvinanti aplinkybė ją rašant, kadangi autoriui nereikia vadovautis tradiciniu žodžių rimavimu ar ieškoti tinkamo tradicinei dainai teksto, o labiau keliauti pasroviui pagal mintines užgaidas ir norimus žodžius tiesiog „pritempinėti“ prie rimo bei muzikos ritmo. Klausantis dainos aiškus tampa ir kitas dalykas, jog atlikėjas pradėjo išskirtinai kurti dainas vaikams.

Savo elektroniniais motyvais primena „Tele Bim Bam“ laikus, taip pat su šia daina tęsiama stiliaus serija, prasidėjusi su „Anykščių šilelis“, „Mergaitė Na Na Na“ ar „Varnos ir Kikiliai“. Pagrindinis dainos privalumas – ji greitai įsimenama. Už kūrinį galima balsuoti dėl teigiamos nuotaikos ar indėlio į vaikų muziką.

VIDEO: Vidas Bareikis - Aš nepamesiu savo dainos (Lyric Video)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas