Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 25

Po 2 valandų koncerte – nauja kaukė? K.Kerbedžio šou rengėjai pateko į neįprastą situaciją

Savaitgalį Ilzenbergo dvare vykęs Kastyčio Kerbedžio koncertas neapsiėjo be nutikimų – sulaukta policijos patikros. Ir nors pareigūnai patikras rengia reguliariai, tačiau šįkart išgirstas reikalavimas nustebino tiek koncerto organizatorių, tiek patį atlikėjo prodiuserį Arą Vėberį.
Kastytis Kerbedis
Kastytis Kerbedis / 15min ir „Facebook“ nuotr.

Saugumą Ilzenbergo dvare užtikrinę organizatoriai 15min pasakojo, kad nauji nurodymai dėl tvarkos renginiuose įvesti likus vos kelioms dienoms iki K.Kerbedžio koncerto, tad teko žaibiškai prie jų prisitaikyti.

Tuo labiau, kad pareigūnai vykdo patikras, kurių metu žiūri, ar renginiuose laikomasi Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų dėl tinkamų atstumų ir veido apsaugos priemonių dėvėjimo.

„Šeštadienį buvo suplanuotas koncertas, o ketvirtadienį mums pasakė, kad turime viską pakeisti. Tad iškabinome informacijos lenteles, visus perspėjome būti su kaukėmis.

Buvo reikalaujama išlaikyti atstumą. Teritorija taip pat buvo aptverta, suklijavome specialias lipnias juostas kas metrą, kad nesidarytų spūstys prie vartų. Iš esmės renginys buvo be pažeidimų“, – pasakojo dvaro vietininkas Laurynas Mišanovas.

Zyp Photography nuotr./Kastyčio Kerbedžio koncerto akimirka
Zyp Photography nuotr./Kastyčio Kerbedžio koncerto akimirka

Anot jo, koncerto metu nebuvo viršytas ir leistinas dalyvių skaičius – dalyvavo ne daugiau nei 1000 žiūrovų.

„Paprašėme žmonių, kad anksčiau pradėtų rinktis ir išvengtų spūsčių, išlaikant metro atstumą. Jeigu reikėtų pusę tūkstančio suleisti per pusvalandį, tai iš karto nepatogumų atsiranda. Sunku užtikrinti žmonių saugumą“, – pridūrė L.Mišanovas.

Vis dėlto jis nustebo koncerto metu iš pareigūnų sulaukęs neįprasto įspėjimo apie tai, kiek laiko žiūrovams galima dėvėti tas pačias kaukes – esą po dviejų valandų jos taps nebefunkcionalios ir jas teks keisti.

„Kai manęs klausė, kiek truks renginys, pasakiau, kad pusantros valandos. Tada jie atsakė, kad gerai, nes jei truktų virš 2 valandų, reikėtų svečiams sakyti, kad pasikeistų kaukes, kadangi jos tuomet taps nebefunkcionalios“, – nustebinusius pareigūnų žodžius prisiminė Laurynas.

Aras Vėberis: ar teks nešiotis po keliasdešimt kaukių?

Prie Kastyčio Kerbedžio koncerto Ilzenbergo dvare prisidėjęs Aras Vėberis pasakoja, kad policijos pareigūnus išvydo koncerto metu. Iš pradžių su jais bendravo jau minėtas dvaro vietininkas L.Mišanovas, kuris pareigūnus vedžiojo po teritoriją, patikslino lankytojų skaičių, o šie tikrino, ar žiūrovai dėvi apsaugines veido kaukes.

Tačiau iš Lauryno išgirdęs apie policijos pareigūnų įspėjimą dėl kaukių dėvėjimo trukmės Aras nustebo.

„Prie manęs priėjęs dvaro vietininkas nušvietė visą situaciją ir faktas apie tas dvi valandas mane pritrenkė. Aš labai nustebau ir tai man šypseną sukėlė. Juk ir taip užtenka juokingų ir nuolat atsirandančių reikalavimų“, – nuostabos neslėpė A.Vėberis.

„Facebook“ nuotr./Kastyčio Kerbedžio koncertas Ilzenbergo dvare
„Facebook“ nuotr./Kastyčio Kerbedžio koncertas Ilzenbergo dvare

Jis tikina nesuprantantis, kodėl žmonės, eidami į koncertą ar kokį kitą renginį, turi neštis po kelias kaukes.

„Negi jie įsimes tiek kaukių, kad jas galėtų keisti visą dieną, kas dvi valandas? Ir, sakykime, kai grįšime į miesto šventes, tai nežinau, kaip ten žmonės turės elgtis. Ačiū Dievui, kad bent atlikėjams tos kaukės neprivalomos. Labai sunkiai įsivaizduoju atlikėją, dainuojantį su kauke.“

Tokie valdžios sprendimai, kaip sako A.Vėbėris, verčia nevynioti žodžių į vatą. Jis mano, kad kai kurie reikalavimai, skirti ne tik koncertams, renginiams, bet ir kavinėms, yra nelogiški.

„Net pats mūsų gerbiamas ministras Aurelijus Veryga per savo pasisakymus yra ne kartą pabrėžęs, kad jo žodžiuose ar sprendimuose neieškotume logikos. Tai gal ir neieškokime čia tos logikos. Sukandę dantis stenkimės kažkaip išspausti šypseną“, – karčios kritikos nepagailėjo prodiuseris.

Nesusipratimas?

Panevėžio apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vyriausiasis specialistas Tadas Martinaitis 15min patvirtino, kad K.Kerbedžio koncerte Ilzenbergo dvare buvo vykdoma patikrinamoji akcija, kurioje dalyvavo policijos pareigūnai, Nacionalinio visuomenės sveikatos biuro bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai.

„Tikrinta, kaip laikomasi sąlygų dėl kaukių dėvėjimo, atstumų, žmonių skaičiaus. Pažeidimų nenustatyta“, – teigė T.Martinaitis.

Vis dėlto pasidomėjęs situacija jis neigė, kad policija organizatorius įspėjo dėl kaukių dėvėjimo trukmės.

„Nors ir negaliu garantuoti už kiekvieną pareigūną, bet, kiek dabar bendravau, tai tokios kalbos nebuvo“, – patikino T.Martinaitis, svarstęs, gal tiesiog įvyko nesusikalbėjimas.

Reikalavimus dėl prevencinių COVID-19 priemonių renginiuose tvirtina Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Tačiau ir tarp jo sprendimų numatytas tik pats nurodymas renginiuose dėvėti veido apsaugos priemones, o ne kaukių dėvėjimo trukmė.

Tiesa, pagal epidemiologų rekomendacijas vienkartines kaukes derėtų keisti kas keturias valandas.

Tikrina pagal galimybes

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis 15min antrino, kad tikrindami tvarką renginiuose policijos pareigūnai vadovaujasi sveikatos apsaugos ministro nurodymais.

„Tikriname įvairiai, pagal galimybes. Štai praėjusį savaitgalį visoje šalyje vyko patikrinimai“, – teigė R.Matonis.

Jis paaiškino ir kaip vyksta policijos patikrinimai – apie tai, ar laikomasi ministerijos nustatytos tvarkos, sprendžiama arba vizualiuoju būdu, arba pasitelkiant statistiką.

„Juk matyti, kada ateina 10 tūkstančių žmonių, o kada šimtas. Tačiau žiūrint koks renginys – apie tai, kiek koncerte yra žiūrovų, galima spręsti pagal parduotų bilietų skaičių, kitu atveju organizatoriai patys gali pasakyti“, – komentavo policijos atstovas.

Apie būtinybę veido apsaugos priemones renginiuose keisti kas dvi valandas R.Matonis nieko negalėjo pasakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas