Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Po Ledų šventės skandalo prabilo muzikos industriją vienijanti asociacija: ragina nepasimauti

Asociacija „Metų muzikos apdovanojimai“, vienijanti šalies muzikos industriją, reaguodama į pastarųjų metų įvykius, ragina šalies atlikėjus bei vadybines kompanijas atkreipti dėmesį į vis dažniau politizuojamus renginius bei įsivertinti dalyvavimą juose. Pasak asociacijos atstovų, siekiant mažinti destrukciją renginiuose ir nenuvilti renginių lankytojų, priimant kvietimus pasirodyti įvairiuose renginiuose, svarbu įvertinti kontekstą ir galimą politizavimą.
Ledų šventė, Martynas Tyla
Ledų šventė, Martynas Tyla / BNS nuotr.

„Matydami paskutinio periodo situaciją renginiuose, kuomet turėjome ne vieną atvejį, kai kilus nepasitenkinimui visuomenėje atlikėjai priima sprendimą atšaukti pasirodymą viename ar kitame renginyje, dėl jo sąsajų su politiniais veikėjais ar organizacijomis, raginame labiau įsivertinti renginių kontekstus, jų kilmę ar organizatorius. Prasidėjus aktyviam politiniam sezonui, tokio pobūdžio renginių ar paslėpto politikų dalyvavimo juose atvejų – tik daugės“, – atkreipia dėmesį asociacijos pirmininkas Martynas Tyla.

Pasak asociacijos, šiuo raginimu siekiama atkreipti dėmesį, saugant atlikėjų reputaciją bei siekiant apsaugoti renginių industriją nuo destrukcijos.

„Mes puikiai suprantame situacijas, kurios susiklosto, tačiau tokiose situacijos labiausiai nukenčia ne kas kitas, o tik pats atlikėjas bei renginių lankytojai. Labai svarbu prieš priimant sprendimą pasirodyti viename ar kitame renginyje – išsiaiškinti visas detales, įvertinti galima pasekmes ir sutikti apie dalyvavimą renginyje visuomenei pranešti tik 100 procentų įsitikinus. Tai užtikrins visų pusių konstruktyvumą“, – priduria asociacija „Metų muzikos apdovanojimai“.

Žmonės.lt primena, kad Kėdainiai šį savaitgalį ruošiasi švęsti po pertraukos „Vikondos grupės“ vėl rengiamą Ledų šventę. Tik toli gražu ne visi miesto gyventojai gyvena džiugiu laukimu. Kai kurie šią šventę tiesiogiai sieja su į aktyvią politiką grįžusiu Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu ir jo priešrinkimine kompanija. Todėl kliuvo ir joje koncertuoti sutikusiems atlikėjams.

Iš pradžių skelbta, kad nemokamą koncertą čia surengs Džordana Butkutė ir grupė „Sel“. Tačiau Dž.Butkutė neatskleidusi tikslių priežasčių iš šventės pasitraukė dar nespėjus įsisiūbuoti skandalui. Netrukus paaiškėjo, kad renginyje koncertuos ir „Biplan“, tačiau po Žmonės.lt publikacijos grupė priėmė sprendimą atšaukti šį savo pasirodymą.

„Renginiui sulaukus prieštaringų vertinimų ir abejonių socialiniuose tinkluose, ar jis nebus panaudotas rinkimų kampanijai, manome, kad negalime būti jo dalimi“, – pranešime spaudai sakė „Biplan“ nariai.

BNS, asmeninio albumo, R.Šeškaičio nuotr./Ledų šventė, Egidijus Dragūnas, Maksas Melmanas, Džordana Butkutė
BNS, asmeninio albumo, R.Šeškaičio nuotr./Ledų šventė, Egidijus Dragūnas, Maksas Melmanas, Džordana Butkutė

2022-aisiais panašus skandalas buvo kilęs ir dėl žinomų atlikėjų pasirodymo festivalyje „Naisių vasara“. Tais metais jame turėjo koncertuoti Saulius Prūsaitis, Donatas Montvydas, grupės „The Roop“, „Graži ir ta galinga“, „TaRūta“, „jautì“. Visgi minėti atlikėjai sulaukė kritikos dėl to, kad sutiko dalyvauti renginyje, kurį remia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, mat pastarasis ne kartą yra pasisakęs prieš LGBT+ žmonių teises.

BNS, asmeninio albumo nuotr./Ramūnas Karbauskis, „The Roop“, Saulius Prūsaitis, Donatas Montvydas, „jauti“
BNS, asmeninio albumo nuotr./Ramūnas Karbauskis, „The Roop“, Saulius Prūsaitis, Donatas Montvydas, „jauti“

Įsiklausiusi į kritiką, grupė „jautì“ pranešė nebepasirodysianti renginyje, bet D.Montvydas ir „The Roop“ trauktis neskubėjo – teigė „Naisių vasarą“ vertinantys kaip galimybę išsakyti savo poziciją, užmegzti dialogą tarp skirtingas nuomones turinčių žmonių. Tačiau paskutinę akimirką juos persigalvoti paskatino R.Karbauskio pasisakymas – šis pareiškė, kad Seimo opozicija kreipsis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl suteikto valstybės vadovo statuso Vytautui Landsbergiui.

Galiausiai iš „Naisių vasaros“ pasitraukė ne tik D.Montvydas ir „The Roop“, bet ir S.Prūsaitis, „Graži ir ta galinga“, „TaRūta“. Už sutarties nutraukimą vėliau jiems buvo paskirtos baudos.

Tiesa, festivalyje atsisakius dalyvauti beveik visiems atlikėjams, „Naisių vasaros“ renginio mecenatas R.Karbauskis nepasidavė ir surengė antrąjį festivalį. Jame dainavęs Liudas Mikalauskas savo dalyvavimą aiškino taip: „Aš kuriu meną! Mane kviečia tam, kad atlikčiau meninę programą tiems klausytojams, kurie nori jos klausyti. Mano dalyvavimas visiškai nereiškia, kad pritariu vienai ar kitai nuomonei, aš dirbu savo mylimą darbą dėl kurio, žinau, esu mylimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas