Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Unikalioje „Autorių namų“ scenoje kūrybą pristatys daugiau nei 100 menininkų: kvies įsitraukti žiūrovus

Birželio 7 dieną Vilniaus mieste nugriaudės „Kultūros naktis“. Vienas spalvingiausių ir didžiausių šio festivalio renginių – „LATGA Autorių namai“. Vingrių skvere jau birželio 2-ąją bus pradėta montuoti įspūdinga, kelių aukštų namą primenanti scena, kurioje tą vakarą bus galima pamatyti daugybę muzikos, teatro ir šokio pasirodymų, veiks du kinoteatrai, fotostudija, vyks performansai ir įvairios meno dirbtuvės.
Unikalioje Autorių namų scenoje kūrybą pristatys daugiau nei 100 menininkų
Unikalioje Autorių namų scenoje kūrybą pristatys daugiau nei 100 menininkų

„LATGA Autorių namai: Kultūros naktis 2024“ – net aštuonias valandas truksiantis renginys, kurį birželio 7 d. organizuoja daugiau nei 6 000 autorių vienijanti Asociacija LATGA. Jo metu tiek žinomi, tiek pradedantys muzikos, teatro, literatūros, kino ir vizualiųjų menų autoriai ne tik atlieka / pristato anksčiau sukurtus kūrinius, bet ir realiu laiku kuria, improvizuoja, bendradarbiauja vieni su kitais, siekdami padovanoti žiūrovams netikėtą, įvairiausių vaizdų ir garsų kupiną reginį didžiulėje, kelių aukštų namą primenančioje scenoje.

Šiemet scena-namas dar didesnė nei pernai, ji bus sudaryta iš dviejų dalių, kurias sujungs tiltas. Ir šioje unikalioje scenoje vienokiu ar kitokiu būdu savo kūrybą pristatys per 100 įvairių sričių menininkų!

Žiūrovai galės mėgautis kultūra ne tik stebėdami Autorių namų scenoje verdantį veiksmą didžiuliuose ekranuose, bet ir užsukti į šio itin meniško namo vidų ir mėgstamo autoriaus pasirodymą ar kūrybos procesą pamatyti iš labai arti ar netgi jame dalyvauti.

 Domo Rimeikos nuotr./Vilnius JJAZZ Ensemble
Domo Rimeikos nuotr./Vilnius JJAZZ Ensemble

Nuo džiazo iki elektroninės muzikos

Muzikinė renginio programa šiemet itin įvairi. Dalyvių sąraše – elektroninės muzikos kūrėja Monikaze, Ieva Narkutė su grupe, kompozitorius Gediminas Gelgotas su ansambliu „Niko“, džiazo muzikos autorių kolektyvas „Vilnius JJAZZ Ensemble“ su naujausia programa „Ravenjazz“. Bus galima pamatyti bendrą „Superkolorito“ ir menininko Dominyko Sidorovo spalvų kino projektą, grupės „lazy diamond‘s underground“ ir šokėjos Martynos Grinevskės pasirodymą „Blue Bird“.

 Domo Rimeikos nuotr./Vilnius JJAZZ Ensemble
Domo Rimeikos nuotr./Vilnius JJAZZ Ensemble

Beatbox virtuozas Žygimantas Gudelis-GON į sceną lips du kartus – su kanklininke Vaiva Dunaityte ir dzūkiškos kultūros ambasadoriumi Roku Kašėta. Scenoje išvysime ir projektą „Apytiksliai trys“, sujungusį džiazo duetą „Cinamono“ (dainininkė Laura Budreckytė ir kontrabosininkas Vytis Nivinskas) ir poetą Artūrą Valionį.

Gigantiškoje scenoje veiks net du kino teatrai, kurioje bus rodomi lietuvių autorių filmai. Apie virtualios realybės (VR) kino perspektyvas pasakos ir šių filmų programą pristatys režisierius Donatas Ulvydas. Virtualios realybės kino teatre bus galima pamatyti D.Ulvydo darbą „Aš Lietuva“, kelionę per atgijusių Algio Kriščiūno paveikslų istorijas „Žaisti gyvenimą“ (koncepcija – Viliaus Petrausko) ir VR kamera užfiksuotas 2023 m. renginio „LATGA Autorių namai“ akimirkas.

Kitoje kino salėje bus rodomos dvi trumpametražių filmų programos, kurias specialiai šiam renginiui parengė lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“. Žiūrovai galės pamatyti tokius filmus kaip „Reisas“ (rež. Rimantas Oičenka), „Daug geresnis“ (rež. Skirmantė Jakaitė), „Uogos“ (rež. Vytautas Katkus) „Numeris vienas“ (rež. Milda Augustaitytė), „Kai aš buvau malalietka“ (rež. Severina Vaičiūnaitė) ir „Hablo dėsnis“ (rež. Arnas Balčiūnas).

Tomo Kaunecko nuotr./Donatas Ulvydas
Tomo Kaunecko nuotr./Donatas Ulvydas

Performanse – dėmesys Ukrainos gynėjams

Populiariausias 2023 m. dramos autorius, režisierius ir dramaturgas Aleksandras Špilevojus kvies žiūrovus dalyvauti istorijų pasakojimo maratone „Tvanas 2.0: Skendau“. Pernai Autorių namuose 7 valandas istorijas pasakojęs menininkas šiemet pats nepratars nė žodžio. Jis lauks žiūrovų nusisukęs, užsidėjęs ausines, kuriose girdės jų pasakojimus, bet nematys tų, kas su juo dalinsis istorijomis apie asmeninį skendimą – meilėje, toksiškuose santykiuose, vienatvėje, abejonėse, darbuose, alkoholyje (ar kitose priklausomybėse) ir tamsiose mintyse. Kai kurios iš šių istorijų galbūt taps naujos A.Špilevojaus pjesės pagrindu.

Aktorės ir režisierės Elžbietos Latėnaitės kartu su teatro ir kino profesionalų komanda kuriamas performansas „Susiderinam“ pasakos apie ryšio (tarpusavio dermės) paieškas per kalbą, muziką ir humorą. E. Latėnaitė gros trimitu (viešai – pirmąkart), Marius Repšys – saksofonu, o Donata Kielaitė – klavišiniais. Muzikos instrumentai čia – pažinimo, išsilaisvinimo ir komunikacijos priemonė. Grupė eksperimentuos derindama vaidybą ir autorinius bei žinomus muzikos kūrinius, į performansą kvies įsitraukti ir žiūrovus.

Leonardo Borotinsko nuotr./Aleksandras Špilevojus
Leonardo Borotinsko nuotr./Aleksandras Špilevojus

Renginyje taip pat bus pristatytas Ukrainai dedikuotas muzikos autorių Igno Juzoko ir Ginto Gascevičiaus bei trupės „Ethno Contemporary Ballet“ (Ukraina) šokio spektaklis-performansas „4308“. Šį performansą vienija kodas 4308, kurį įstačius į kvadratinius langelius gautųsi – A3OB. Šis legendinis Mariupolio gynėjų batalionas – daugiau nei Ukrainos kovų simbolis. Tai – stiprybės, laisvės, garbės, ištvermės ir begalinės meilės Ukrainai simbolis.

Net keturios meno šakos susipins performanse „Uproar“, kurį kurs Gintarė Šmigelskytė (choreografija), Paulina Simutytė (tapyba, scenografija), Ignas Juzokas (muzika) ir Kornelijus Jaroševičius (audiovizualinis menas).

Be to, scenoje-name veiks interaktyvi biblioteka, kurioje bus galima pamatyti „Vilnius Review“ parengtą šiuolaikinę lietuviškos poezijos antologiją videoformatu „Vilnius – literatūros erdvė“. Taip pat renginio lankytojai galės patys įskaityti šioje antologijoje įsiamžinusių poetų eiles. Iš šių improvizuotų pasirodymų vėliau bus sukurtas specialus filmas.

Daivos Šeibelienės nuotr./„Projektas 4308“
Daivos Šeibelienės nuotr./„Projektas 4308“

Menininkai kvies įsitraukti žiūrovus

„Slaptajai piešėjų draugijai“ priklausantys menininkai (Paulius Juška, Artūras Aliukas, Vidas Drėgva, Liuda Jaruševičiūtė Stankevičienė, Ugnė Žilytė, Kazys Kęstutis Šiaulytis, Skaistė Verdingytė Bendorienė, Asta Vasiliauskaitė, Česlovas Polonskis, Gražina Murelytė Ajauskienė) pieš modelius, dailininkė Ieva Babilaitė rengs kūrybines dirbtuves „Atminties lobynai“, kuriose kvies prisiminti ir apmąstyti įvykius (gražius ar ne labai) ir žmones, kurie galėjo įtakoti, pakreipti ir nuspalvinti mūsų gyvenimą įvairiomis spalvomis. Visa tai bus „įvaizdinama“ plėšant ir susegant popierinius veido formos 3D objektus. Iš šių „veidų“ renginio metu bus sudėliotas bendras meno kūrinys.

Menininkas Evaldas Jansas kurs performansą „Korporacijų šiukšlyne“, tapytoja Agnė Kišonaitė – lūpų instaliaciją iš panaudotų plastmasinių buteliukų, fotografas Gintaras Česonis su menininku Aurimu Švedu – vaizdo projekcijų projektą „Išlaisvintas modernizmas“. Bus galima pamatyti skulptoriaus Donato Jankausko-Duonio skulptūrą „Visi kauk“ ir menininkės Solveigos Gutautės vaizdo performansą „(Ne)išskalbtos eilės“. Ši menininkė taip pat surengs dirbtuves „ASMENYBĖS SKeLBINIAI“, kurių metu kvies pasigaminti individualius marškinėlius su poetų eilėmis – rekomenduojame atsinešti savo baltos spalvos marškinėlius be jokių užrašų. Dar scenoje-name veiks ir fotostudija – įsiamžinti kvies žinoma fotografė Vaiva Abromaitytė (studija „Mandalaphoto“).

Tomo Kaunecko nuotr./Evaldas Jansas
Tomo Kaunecko nuotr./Evaldas Jansas

Reikės laikytis saugumo reikalavimų

„Pagrindinė šio renginio misija – suteikti galimybę klausytojams / žiūrovams susitikti su pačių įvairiausių sričių autoriais. Jie, be abejonės, yra svarbiausia kultūros ekosistemos dalis, tačiau dėl savo darbo specifikos dažnai lieka „už kadro“, – sako LATGA vadovė Laura Baškevičienė.

„Taip pat šiuo renginiu siekiame atskleisti autorių kūrybinės virtuvės paslaptis ir į kūrybos procesus įtraukti pačius žiūrovus“, – sako itin didelę meninių renginių organizavimo patirtį turintis režisierius Dalius Abaris, kuriam, vaizdžiai kalbant, jau antrus metus iš eilės patikėti „LATGA Autorių namų“ raktai.

Birželio 8 d. šioje unikalioje scenoje vyks autorių bendruomenei skirti renginiai. LATGA kvies dalyvauti diskusijose „Dirbtinis intelektas: asistentas ar konkurentas autoriui?“ ir „Kaip sustabdyti masinį dainų plagijavimą: bausti ar edukuoti?“ bei dirbtuvėse-praktiniame seminare apie DI įrankius, naudojamus kūrybos procesuose.

Ugniaus Bagdonavičiaus nuotr./Superkoloritas ir Dominykas Sidorovas
Ugniaus Bagdonavičiaus nuotr./Superkoloritas ir Dominykas Sidorovas

Scenoje-name norintys apsilankyti žiūrovai privalės laikytis tam tikrų saugumo ir etiketo reikalavimų. Dėl saugumo į namo vidų negalės patekti jaunesni nei 16 metų lankytojai. Lankantis Autorių namų konstrukcijos viduje reikės laikytis visų saugumo priemonių – nesistumdyti, nebėgioti, nesilaikyti už apsauginių turėklų, vaikščioti tik specialiai pažymėtose zonose. Neblaivūs ar apsvaigę asmenys į konstrukcijos vidų nebus įleidžiami.

Kadangi būti scenos konstrukcijos viduje vienu metu gali būti ribotas žmonių skaičius, organizatoriai žiūrovų prašo neužsibūti name itin ilgai, kad kiti lankytojai taip pat galėtų užsukti į vidų. Juolab kad scenos-namo viduje verdantis veiksmas bus transliuojamas tiesiogiai didžiuliuose ekranuose. Išsamios renginio programos su pasirodymų laikais prieš renginį ieškokite LATGA svetainėje ir feisbuko paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius