Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15 metų po Marie Trintignant tragedijos: Vilniuje mirtinai sumušta aktorė tapo feminisčių simboliu

Praėjo jau lygiai 15 metų nuo tada, kai užgeso Prancūzijos aktorės Marie Trintignant gyvybė. Garsi moteris mirė keturias dienas praleidusi komoje po to, kai ją Vilniuje sumušė tuometinis širdies draugas, roko žvaigždė Bertrand'as Cantat (54 m.).
Vilniuje mirtinai mylimojo Bertrand'o Cantat sumušta Marie Trintignant tapo kovos su smurtu artimoje aplinkoje simboliu
Vilniuje mirtinai mylimojo Bertrand'o Cantat sumušta Marie Trintignant tapo kovos su smurtu artimoje aplinkoje simboliu / „Vida Press“ ir „Scanpix“ nuotr.

Tragedija, sukrėtusi tiek Prancūziją, tiek Lietuvą, įvyko 2003-iųjų liepos 26-ąją.

Marie Trintignant Vilniuje filmavosi savo motinos režisuotame TV filme „Koletė“, o „Noir Désir“ lyderis Bertrand'as Cantat į Lietuvą atvyko kartu su ja.

Vieną vakarą pora stipriai susipyko – kaip vėliau paaiškėjo, Bertrand'as Cantat įsiuto radęs Marie telefone žinutes nuo buvusio vyro Samuelio Benchetrito. Kilus konfliktui rokeris žiauriai sumušė mylimąją vieno sostinės viešbučio kambaryje.

„Scanpix“/SIPA nuotr./Bertrand'as Cantat vedamas į teismą Vilniuje (2004 m.)
„Scanpix“/SIPA nuotr./Bertrand'as Cantat vedamas į teismą Vilniuje (2004 m.)

Iš karto po to Bertrand'as Cantat atsidūrė areštinėje Lietuvoje, o Marie Trintignant buvo išgabenta į Paryžių, kur vietos medikai bandė išgelbėti jos gyvybę. Sumušta moteris keturias dienas praleido komoje, o galiausiai rugpjūčio 1-ąją buvo konstatuota jos mirtis.

Marie Trintignant tuo metu buvo 41-eri, šiemet jai būtų suėję 56-eri.

Po šios tragedijos našlaičiais liko keturi aktorės sūnūs, kurių ji susilaukė su skirtingais vyrais. Vienas jų, aktorius ir režisierius Samuelis Benchetritas (jis buvo vienintelis oficialus aktorės sutuoktinis), neseniai vedė kitą Prancūzijos kino žvaigždę Vanessą Paradis.

Marie Trintignant buvo iš garsios europinio kino atstovų šeimos: jos tėvas – žymus Prancūzijos aktorius Jeanas-Louisas Trintignant, o motina – taip pat garsi režisierė Nadine Trintignant.

Pati Marie Trintignant taip pat sugebėjo pasižymėti kino pasaulyje – ji net penkis kartus buvo nominuota Cezario apdovanojimui kaip geriausia pagrindinė arba antraplanė Prancūzijos aktorė.

Paleistas iš kalėjimo už gerą elgesį

Už Marie Trintignant nužudymą nuteistam Bertrand'ui Cantat buvo paskirta aštuonerių metų nelaisvės bausmė.

Pirmus 14 bausmės mėnesių jis praleido Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo vienutėje, o vėliau buvo perkeltas į Pietų Prancūzijoje netoli Tulūzos miesto esantį Mureto kalėjimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bertrand'as Cantat
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bertrand'as Cantat

Dėl gero elgesio dainininkas į laisvę buvo paleistas praėjus tik pusei skirto laiko.

Jo paleidimas buvo lygtinis – dainininkas reguliariai privalėjo prisistatyti pas teisėją ir prižiūrintįjį socialinį darbuotoją. Jam taip pat buvo draudžiama išvykti iš Prancūzijos ir jis privalėjo lankyti psichoterapijos kursus.

2010 metų liepą Bertrand'as Cantat oficialiai tapo laisvu žmogumi – tada buvo panaikinti visi lygtiniai apribojimai.

Išėjęs į laisvę Cantat vėl pradėjo kurti muziką, tačiau tolesnė jo karjera klostosi nebe taip sklandžiai – žmonės negali pamiršti to, kas įvyko, ir Marie Trintignant žudiko šleifas dainininką persekioja iki šiol.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilniuje aktorę M.Trintignant mirtinai sumušęs rokeris B.Cantat nebekoncertuos festivaliuose

„Scanpix“ nuotr./Marie Trintignant filme „Moterų byla“ (1988 m.)
„Scanpix“ nuotr./Marie Trintignant filme „Moterų byla“ (1988 m.)

Nesantuokinis romanas

Iki lemiamo konflikto Marie Trintignant ir Bertrand'as Cantat pora buvo apie metus.

Jų romanas užsimezgė tada, kai jis dar buvo vedęs Krisztiną Rády – ji 2002 metais pagimdė jųdviejų dukrą Alice, o 2003 metais, kai Bertrand'as ir Marie jau buvo kartu, oficialiai išsiskyrė.

„Scanpix“ nuotr./Bertrand'as Cantat ir Krisztiną Rády per 2006-ųjų Kalėdas
„Scanpix“ nuotr./Bertrand'as Cantat ir Krisztiną Rády per 2006-ųjų Kalėdas

Po Marie Trintignant nužudymo, įsiutę gerbėjai net padegė Bertrand'o Cantat namą – laimei, tuo metu jo žmonos ir jų dviejų vaikų jame nebuvo.

Grįžęs iš kalėjimo Bertrand'as Cantat vėl pradėjo artimai bendrauti su buvusia žmona – ji lankydavo jį kalėjime kartu su vaikais. Nors oficialiai jie buvo išsiskyrę, tačiau atnaujino santykius ir gyveno kartu.

Tačiau Krisztinos Rády, deja, taip pat laukė liūdna baigtis: moteris 2010 metais savo noru pasitraukė iš gyvenimo. Tuo metu, kai Krisztina nusižudė, namuose buvo ir Bertrand'as Cantat. Moters kūną kitą dieną surado poros vaikai.

Vida Press nuotr./Marie Trintignant filme „Janis et John“ (2003 m.)
Vida Press nuotr./Marie Trintignant filme „Janis et John“ (2003 m.)

Prieš mirtį Krisztina Rády skundėsi, kad kentė Bertrand'o Cantat psichologinį smurtą. Nors policija tyrė, ar Cantat nėra susijęs su jos mirtimi, galiausiai niekam jokie kaltinimai nebuvo pateikti.

Kovos su smurtu artimoje aplinkoje simbolis

Tragiškos lemties Marie Trintignant ilgainiui tapo smurto artimoje aplinkoje simboliu ir nuolat yra prisimenama šalies feminisčių.

Prancūzės kasmet per Marie Trintignant mirties metines renkasi Per Lašezo kapinėse Paryžiuje prie jos kapo pamerkti gėlių ir dar kartą pakalbėti apie smurtą artimoje aplinkoje.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Feministės, laikančios Marie Trintignant nuotraukas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Feministės, laikančios Marie Trintignant nuotraukas

Ne išimtis buvo ir šie metai: prie aktorės kapo susirinko saujelė feminisčių, kurios pagerbė ją tylos minute, tuo metu kapinėse buvusiems žmonėms papasakojo, kokiu tikslu čia susirinko, ir po to patraukė į netoliese buvusią kavinę. Joje diskutavo apie įvairias moterų problemas, kurių viena opiausių – artimoje aplinkoje patiriamas smurtas, kartais pasibaigiantis taip tragiškai kaip ir Marie Trintignant atveju.

Viena iš tų moterų, Claudine, priminė, kad „partnerių smurtas yra viena dažniausių moterų nuo 15 iki 44 metų mirties priežasčių“. „Visose šalyse ir visuose socialiniuose sluoksniuose sutuoktinių, partnerių ar buvusiųjų brutalumas yra pati dažniausia moterų patiriama smurto forma“, – sakė Claudine, savo žodžius papildžiusi žymios Prancūzijos žurnalistės ir moterų teisių gynėjos Benoite Groult citata: „Feminizmas niekada nieko nenužudė, o mačizmas žudo kiekvieną dieną“.

Vida Press nuotr./Marie Trintignant kapas
Vida Press nuotr./Marie Trintignant kapas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas