Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

25 netikėti faktai apie Oskarus, kurių greičiausiai nežinojote

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Lietuvos laiku ryškiausios kino žvaigždės spindės Kalifornijoje. Čia vyks iškilminga JAV kino akademijos apdovanojimų, dar žinomų kaip Oskarai, nugalėtojų paskelbimo ceremonija. Tai bus jau 89-oji Oskarų ceremonija.
„Oskarų“ apdovanojimai
„Oskarų“ apdovanojimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pradėję vykti 1929 m., Oskarai iš kino industrijai skirto renginio pamažu virto viso pasaulio dėmesį prikaustančia švente. 15min dalijasi 25 įdomiais faktais iš turtingos Oskarų istorijos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išrinkite savo favoritą: kuris filmas šiemet verčiausias „Oskaro“?

VIDEO: 7 įdomios keistenybės iš Oskarų istorijos

1. Woody Alleno filmai Oskarams buvo nominuoti 24 kartus ir laimėjo 4 apdovanojimus, tačiau jis nė karto neapsilankė Oskarų ceremonijoje. Oficiali priežastis, kurią pateikia W.Allenas – jo įsipareigojimas kiekvieną pirmadienį groti klarnetu ansamblyje su draugais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Woody Allenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Woody Allenas

2. Kai Charlie Chaplinas gavo Oskarą už viso gyvenimo nuopelnus, jis susilaukė 12 minučių trukusių ovacijų – tai buvo ilgiausios ovacijos Oskarų ceremonijos istorijoje.

VIDEO: Charlie Chaplin's Honorary Award: 1972 Oscars

3. Pati pirmoji serialo „Drąsusis šuo Narsius“ serija buvo nominuota Oskarui.

VIDEO: 1000 The Chicken From Outer Space

4. O „Tomo ir Džerio“ animaciniai filmai laimėjo septynis Oskarus ir buvo nominuoti dar šešiems.

Vida Press nuotr./„Tomas ir Džeris“
Vida Press nuotr./„Tomas ir Džeris“

5. Šuo Rin Tin Tinas, tarpukariu vaidinęs daugelyje filmų, beveik laimėjo geriausio aktoriaus apdovanojimą pačioje pirmojoje Oskarų ceremonijoje. Visgi JAV kino akademija nutarė, kad gyvūnai šio apdovanojimo gauti negali.

Kadras iš „YouTube“/Rin Tin Tinas
Kadras iš „YouTube“/Rin Tin Tinas

6. Daugiausia, po 11 Oskarų, yra laimėję trys filmai – „Benas Huras“, „Titanikas“ ir „Žiedų valdovas: karaliaus sugrįžimas“.

„Scanpix“/AP nuotr./Leonardo DiCaprio ir Kate Winslet filme „Titanikas“ (1997 m.)
„Scanpix“/AP nuotr./Leonardas DiCaprio ir Kate Winslet filme „Titanikas“ (1997 m.)

7. Beje, „Žiedų valdovas“ iki šiol yra vienintelis istorijoje fantastinis filmas, laimėjęs Oskarą kaip geriausias metų filmas.

Kadras iš filmo/Filmo „Žiedų valdovas“ herojai Frodas ir Semas (dešinėje)
Kadras iš filmo/Filmo „Žiedų valdovas“ herojai Frodas ir Semas (dešinėje)

8. Daugiausia Oskarų – 22 – laimėjęs asmuo yra Waltas Disney. Jis Oskarui nominuotas buvo 59 kartus.

Walt Disney
Waltas Disney

9. Kathryn Bigelow 2009 m. tapo pirmąja ir kol kas vienintele moterimi, laimėjusia geriausio režisieriaus Oskarą. Ji apdovanojimą gavo už filmą „Išminuotojų būrys“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kathryn Bigelow švenčia 62-ąjį gimtadienį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kathryn Bigelow švenčia 62-ąjį gimtadienį

10. Vienas iš K.Bigelow konkurentų 2009 m. buvo... jos buvęs vyras Jamesas Cameronas, nominuotas už filmą „Įsikūnijimas“.

„Scanpix“ nuotr./Filmas „Įsikūnijimas“
„Scanpix“ nuotr./Filmas „Įsikūnijimas“

11. Jauniausia aktorė, laimėjusi Oskarą – dešimtmetė Tatum O'Neal. Jauniausias aktorius, nominuotas Oskarui – aštuonmetis Justinas Henry.

VIDEO: Tatum O'Neal Wins Supporting Actress: 1974 Oscars

12. Vyriausias asmuo, laimėjęs Oskarą – 87 metų kompozitorius Ennio Morricone.

en.wikipedia.org nuotr./Ennio Morricone 2009 m.
en.wikipedia.org nuotr./Ennio Morricone 2009 m.

13. George'as Bernardas Shaw ir Bobas Dylanas – vieninteliai du asmenys, kurie yra ir laimėję Oskarą, ir gavę Nobelio premiją (abu – už literatūrą).

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Bobas Dylanas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Bobas Dylanas

14. Sandra Bullock yra pirmoji aktorė, tais pačiais metais laimėjusi ir Oskarą kaip geriausia aktorė, ir „Auksinę avietę“ kaip blogiausia aktorė. Abu apdovanojimus ji atsiėmė pati.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Bullock
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Bullock

15. Anthony Hopkinsas už Hannibalo Lecterio vaidmenį filme „Avinėlių tylėjimas“ gavo Oskarą kaip geriausias aktorius, nors ekrane per visą filmą buvo pasirodęs vos 16 minučių.

Nuotr. iš „YouTube“/Kadras iš filmo „Avinėlių tylėjimas“
Nuotr. iš „YouTube“/Kadras iš filmo „Avinėlių tylėjimas“

16. Oskarų nugalėtojai privalo pasirašyti sutartį, kad negali parduoti laimėtų Oskarų statulėlių, prieš tai nepasiūlę jų įsigyti JAV Kino akademijai už 1 dolerį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Auksinė „Oskaro“ statulėlė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Auksinė „Oskaro“ statulėlė

17. Atlikėjas Oskaras Hammersteinas 1941 m. laimėjo Oskarą už dainos „Paskutinį kartą, kai mačiau Paryžių“ atlikimą filme „Ponia, būkite gera“. Jis iki šiol yra vienintelis žmogus, vardu Oskaras, kada nors laimėjęs Oskarą.

en.wikipedia.org nuotr./Oscaras Hammersteinas
en.wikipedia.org nuotr./Oscaras Hammersteinas

18. Marlonas Brando ir Robertas de Niro – vieninteliai aktoriai, kurie laimėjo po Oskarą suvaidinę tą patį personažą skirtinguose filmuose. M.Brando suvaidino Vito Corleonę filme „Krikštatėvis“, o R.de Niro suvaidino Vito Corleonę jaunystėje filme „Krikštatėvis II“.

TV3 nuotr./Filmo „Krikštatėvis“ scena
TV3 nuotr./Filmo „Krikštatėvis“ scena

19. Trumpiausias filmas, kada nors nominuotas Oskarui, truko vos 1 minutę 40 sekundžių. Jis vadinasi „Šviežia gvakamolė“. 2012 m. šis filmas buvo nominuotas geriausio trumpo animacinio filmo kategorijoje.

VIDEO: Fresh Guacamole by PES | Oscar Nominated Short

20. Visi asmenys, kurie būna nominuoti Oskarams, bet jų negauna, kasmet, kaip paguodą, gauna krepšį su įvairiomis dovanomis. 2013 m. visų paguodos dovanų bendra vertė siekė 48 tūkst. dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Oskarų“ statulėlės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Oskarų“ statulėlės

21. Nors Leonardas di Caprio praėjusiais metais pagaliau gavo Oskarą, žymių aktorių, kurie Oskaro dar nėra gavę, sąrašas išlieka ilgas. Jame – Johnny Deppas, Harrisonnas Fordas, Robertas Downey jaunesnysis, Tomas Cruise'as, Sigourney Weaver, Edwardas Nortonas, Billas Murray'us, Johnas Travolta, Johnas Malkovichius, Samuelis L.Jacksonas, Amy Addams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnny Deppas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnny Deppas

22. JAV kino akademijos, renkančios Oskarų nugalėtojus, nariai nėra įpareigoti būtinai pažiūrėti nominuotus filmus. 2015 m. vykdyta apklausa parodė, kad kas dešimtas iš 7 tūkst. akademijos narių prieš balsuodami nematė bent vieno nominuoto filmo.

23. 2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad daugiausia Oskarų nugalėtojų jaučiasi dėkingi Stevenui Spielbergui – jam savo padėkos kalbose dėkojo net 42 skirtingi Oskarų laimėtojai. Antroje vietoje yra Harvey Wensteinas (34 padėkos). Dievas šiame sąraše tik šeštas – jam atsiimdami prizą dėkojo 19 Oskarų laureatų.

24. Išskyrus balsavimą prižiūrinčios audito bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ darbuotojus, niekas iki pat ceremonijos pradžios nežino, kas laimėjo „Oskarus“. Balsus renka ir juos suskaičiuoja šios bendrovės atstovai, o nugalėtojų vardai patalpinami užklijuotuose vokuose. Jie atplėšiami per ceremoniją.

25. Jei per ceremoniją vedėjas tyčia ar per apsirikimą neteisingai įvardytų nugalėtoją, „PricewaterhouseCoopers“ atstovai turi teisę įsikišti į tiesioginę ceremoniją ir sustabdyti renginį. Visus nugalėtojus prieš renginį jie išmoksta atmintinai. Tačiau kol kas taip nenutiko nė karto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai