Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aktorius Billy Porteris atskleidė jau 14 metų gyvenantis su jam diagnozuotu ŽIV

Serialo „Pose“ žvaigždė 51-erių Billy Porteris atskleidė jau 14 metų gyvenantis su ŽIV. Amerikiečių žvaigždei virusas diagnozuotas dar 2007 m., bet apie tai niekam nedrįso prisipažinti ir „gyveno su šia gėda tyloje“, rašo BBC.
Billy Porteris
Billy Porteris / Vida Press nuotr.

Jei diagnozę būtų atskleidęs vos tik ji paaiškėjo, Billy Porteris teigė, kad taip būtų suteikęs „dar vieną priežastį žmonėms jį diskriminuoti ir taip diskriminuojančioje profesijoje“. Tačiau dabar aktorius yra pasiryžęs panaikinti visas su virusu susijusias stigmas. „Jau laikas“, – sakė jis „The Hollywood Reporter“.

B.Porteris išgarsėjo kaip Brodvėjaus aktorius. Už 2013 m. miuzikle „Kinky Boots“ atliktą vaidmenį jam įteiktas prestižinis „Tony“ apdovanojimas.

Prieš porą metų jis tapo ir „Emmy“ laureatu už vaidmenį Ryano Murphy televizijos dramoje „Pose“. 2019 ir 2020 m. jis taip pat buvo nominuotas „Auksiniams gaubliams“.

B.Porteris garsėja ir išskirtiniu ant renginių raudonųjų kilimų demonstruojamu stiliumi.

„Priklausau kartai, kuri turėjo žinoti geriau, bet tai vis tiek nutiko, – sakė jis apie užsikrėtimą ŽIV.

Tąkart užklupusi gėda ir gėda, kuri jau buvo susikaupusi mano gyvenime, nutildė mane, ir su ta gėda gyvenu jau 14 metų. Užsikrėsti ŽIV ten, iš kur aš kilęs, užaugau apsuptas sekmininkų tikėjimo ir labai religingoje šeimoje, yra Dievo bausmė.“

Aktorius teigė apie užsikrėtimą pasakęs „visiems, kuriems reikėjo žinoti“ ir pridūrė, jog stengėsi susikurti gyvenimą bei karjerą, bet nebuvo tikras, ar pavyks tai padaryti, jei šią jo paslaptį žinos blogo jam linkintys žmonės.

Sprendimą paviešinti diagnozę B.Porteris pagrindė tuo, kad „metas užaugti ir judėti į priekį, nes gėda – žalinga, ir jei jos neatsikratysi, ji sugriaus viską tavo kelyje.“

Kad yra užsikrėtęs ŽIV, aktorius net savo mamai pasakė palyginti visai neseniai.

„Man buvo gėda. (…) Todėl pažadėjau sau, kad leisiu jai numirti prieš sužinant. To ir laukiau, jei kalbant atvirai. Kai perkėlėme ją į „Actors Fund“ slaugos namus, supratau, kad ilgai ji nebegyvens, tada parašysiu knygą, kurioje apie tai pranešiu ir ji neturės gyventi jausdama gėdą, kad turi ŽIV užsikrėtusį sūnų. Praėjo penkeri metai. Ji niekur nesiruošia keliauti“, – dalijosi Billy.

Nusprendęs nuo mamos nebeslėpti diagnozės, šią net 14 metų saugotą paslaptį atskleisti planavo vizito pas mamą su seserimi metu. Tačiau galiausiai tai padarė kalbėdamasis telefonu paskutinę serialo „Pose“ filmavimo dieną.

Aktorius pasakojo, kad nepraėjus nei dviem pokalbio minutėms motina suprato, jog kažkas sūnui neduoda ramybės. Sukaupęs visą drąsą ir ištaręs tuos žodžius, B.Porteris iš motinos išgirdo atsakymą, kokio nesitikėjo. „Slėpei tai 14 metų? Daugiau taip niekada nedaryk. Esu tavo mama, myliu tave, kad ir kas nutiktų“, – motinos atsakymą perpasakojo Billy.

„Ilgus metus saugodami paslaptis žmonės tampa baikštūs. Tačiau tiesa išlaisvina. Jaučiu, kaip pilnėja mano širdis, – tęsė B.Porteris ir pridūrė, kad nesiruošia pasiduoti diagnozei. – Mirsiu nuo ko nors kito, prieš pasiduodamas tam.“

ŽIV (žmogaus imunodeficito virusas), patekęs į žmogaus organizmą, naikina baltuosius kraujo kūnelius, imuninėje sistemoje kontroliuojančius infekcijas. ŽIV silpnina žmogaus imuninę sistemą, tuo pat metu ir organizmą. Jis tampa nebepajėgus kovoti su infekcijomis. Negydomas šis virusas gali progresuoti į sunkias stadijas arba AIDS.

ŽIV užsikrečiama lytinių santykių metu, per kraują. ŽIV savo kūdikiui gali perduoti ir virusu užsikrėtusi motina nėštumo, gimdymo ar žindymo metu.

Egzistuoja efektyvūs gydymo būdai, padedantys daugeliui ŽIV užsikrėtusių žmonių gyventi ilgus ir sveikus gyvenimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas