Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apie bandymą pagrobti princesę Anne: užpuolikas buvo pasiruošęs prašyti solidžios išpirkos

1974-ųjų kovo 20 d. buvo bandoma pagrobti princesę Anne. Ne, tai ne eilutė iš veiksmo filmo, o tikrą įvykį menantis teiginys. Vienas šautuvu ginkluotas vyriškis buvo pasiryžęs įgyvendinti tikrą pagrobimą, o vėliau už auką paprašyti solidžios išpirkos. Deja, ir laimei, jo planas neišdegė, o šią laimingai pasibaigusią istoriją princesė prisimena su šypsena. Bent jau taip ją ji pasakojo viename interviu.
Princesė Anne
Princesė Anne / Vida Press ir „Scanpix“ nuotr.

Vienintelė karalienės Elizabeth II ir princo Philipo dukra su savo tuometiniu vyru Marku Phillipsu po filmo peržiūros važiavo į Bakingamo rūmus kaštoninės spalvos „Rolls Royce“ automobiliu, kai kelią jiems pastojo baltas „Ford Escort“.

Londono miesto policijos princesei Anne saugoti skirtam inspektoriui Jamesui Beatonui iššokus iš automobilio, į jį ginklu nusitaikė baltą automobilį vairavęs bedarbis Londono gyventojas 26-erių Ianas Ballas. Apsaugos darbuotojas taip pat paleido kulką, bet po to jo ginklas užsikirto. Užpuolikas priėjo prie automobilio, kuriame buvo princesė, ir įsakė jai išlipti arba jis vėl šaus.

Princesei nepaklusus jo nurodymams, I.Ballas šovė į krūtinę vairuotojui Alexanderui Callendarui ir dar kartą pataikė į J.Beatono, savo kūnu uždengusio princesę, ranką. Užpuolikas tada sugriebė Anne už rankos. Tuo tarpu jos vyras M.Phillipas, vėliau atskleidęs tą akimirką labai bijojęs, tačiau stengėsi to neparodyti, laikę ją už juosmens. Per šį sujudimą buvo suplėšyta princesės suknelė.

„Tai buvo pati pavojingiausia akimirka jo (užpuoliko – red. past.) gyvenime“, – interviu prieš žmonių auditoriją šmaikštavo princesė Anne.

VIDEO: Princess Anne talks on 1974 kidnap attempt

Per bandymą pagrobti užpuolikas I.Ballas taip pat šovė į policijos konsteblį Michaelą Hillsą – pirmą į įvykio vietą atvykusį pareigūną, kuris, būdamas sužalotas, dar bandė kviesti pagalbą. Į gatvėje kilusį chaosą dėmesį jau buvo atkreipę ir kiti vairuotojai bei praeiviai. Vienas jų – 193 cm ūgio buvęs boksininkas Ronaldas Russellas – tikriausiai nesupratęs, kad šis sąmyšis gatvėje yra gerokai rimtesnis nei dviejų automobilių susidūrimas, prie I.Ballo priėjo iš už nugaros ir rankomis „surakino“ jo galvą. Tuo metu ant automobilio grindų gulėjusi princesė Anne pasinaudojo šia akimirka ir atsidariusi kitas galines dureles pro jas spruko beveik atlikdama atbulinį kūlvirstį, rašo Eonline.com.

Princesė Anne manė, kad po konfrontacijos su buvusiu boksininku I.Ballas pradės bėgti. Taip jis ir padarė, tik bėgo ne ten, kur visi norėjo, o link iš automobilio išlipusios Anne, kuri spėjo į jį sugrįžti ir uždaryti dureles.

Princesę pagrobti bandęs vyras iš įvykio vietos pasišalinti bandė tik po stipraus R.Russello smūgio jam į veidą. I.Ballą St.James parke sulaikė detektyvas konsteblis Peteris Edmondsas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II su dukra princese Anne
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II su dukra princese Anne

Po kelių dienų atsakomybę už J.Ballo veiksmus prisiėmė viena revoliucionierių grupė, tačiau pareigūnai buvo įsitikinę, kad karališkosios šeimos narę pagrobti bandė psichiškai nesveikas, bet tam pasiruošęs asmuo, nesiejamas su jokia grupuote.

I.Ballo automobilyje, kuris, beje, buvo nuomotas, buvo rasta raminamųjų vaistų, dvi poros antrankių ir 2 mln. (kai kuriais duomenimis net 3 mln.) svarų sterlingų išpirkos reikalaujantis raštelis, adresuotas pačiai karalienei. I.Ballui buvo iškelta byla dėl bandymo pagrobti ir nužudyti. Vyras kaltę pripažino ir jam buvo skirta visą gyvenimą praleisti psichiatrinėje ligoninėje.

Visi I.Ballo ginklu sužeisti vyrai išgyveno ir juos bei dar vieną vairuotoją, savo automobiliu užtvėrusį kelią užpuolikui, karalienė apdovanojo.

R.Russellas 2006-aisiais „Eastern Daily Press“ teigė, kad įteikdama George’o medalį, skiriamą už narsą ne priešo akivaizdoje, monarchė jam sakė, jog „medalis yra nuo Anglijos karalienės, o jos reiškiama padėka – nuo Anne motinos“.

„Mes tarytum diskutavome, su kuo turėčiau eiti. Jis sakė, kad su juo, bet nepamenu, kodėl“, – su humoro gaidele devintajame dešimtmetyje interviu su Michaelu Parkinsonu apie tą dieną pasakojo princesė, savo pasakymu žiūrovams sukelusi juoką.

„Tu buvai gan atkakli“, – Anne atsisukus į M.Phillipsą ištarė jis.

„Pasakiau nenorinti su juo niekur eiti. Buvau be galo mandagi, nes maniau, kad vykstant tokiems dalykams elgtis šiurkščiai būtų kvaila“, – auditorija ir toliau garsiai juokėsi, o princesė Anne pasakojo ją pagrobti bandžiusiam asmeniui pasiduoti nė neketinusi.

„Turiu omeny, kad viešoms figūroms visuomet daugiau ar mažiau gresia pavojus“, – tęsė tada 23-ejų Anne, kurios šeima ne kartą iki tol buvo sulaukusi begalės grasinimų. Nepaisant išpuolio prieš vieną jų narę, karališkoji šeima „nenorėjo gyventi įkalinta neperšaunamame garde“. Tai Anne įrodė jau kitą dieną išvykusi į iš anksto suplanuotus susitikimus.

Vida Press nuotr./Princesė Anne 1979-aisiais
Vida Press nuotr./Princesė Anne 1979-aisiais

Žinoma, to lemtingo vakaro princesė Anne nepamirš niekada – juk jis galėjo pasisukti visai kitokia linkme. Tačiau net tokie sukrečiantys įvykiai nepalaužė jaunos karališkosios šeimos narės. Jos stiprybe žavėjosi ir aktorė Erin Doherty, hitu tapusiame seriale „The Crown“, pasakojančiame apie karališkąją šeimą, įkūnijusią būtent šią princesę.

„Nemanau, kad ji stengiasi būti pikta, – „Vanity Fair“ aiškino E.Doherty, kai jos buvo paprašyta išsakyti nuomonę apie nuožmiąją Anne. – Ji maždaug perteikė tai: „Aš jums papasakosiu viską, ką apie tai manau ir jūs turėsite tai priimti. Nes aš nemeluosiu“. Man labai patinka ši jos savybė.“

Seriale aktorė E.Doherty įkūnijo paauglę princesę Anne, kuri jau tada buvo aptarinėjame milijonų žmonių.

„Labiausiai mane nustebino ir šokiravo tai, kad princesė Anne buvo itin kruopščiai nagrinėjama – ypatingai fiziškai, kai ji dar buvo paauglė. Kadangi ji priklauso karališkajai šeimai, visi mano turintys teisę ją komentuoti. Ji buvo labai jauna, trapi paauglė, o žmonės laikraščiuose rašė, kad ji – senamadiška. Labai nustebino, kad būdama tokia jauna ji sugebėjo tai iškęsti ir vistiek buvo pasiryžusi tapti nuoširdžia ir atvira, – apie Anne tvirtumą kalbėjo aktorė E.Doherty. – Štai kaip, mano nuomone, ji užsiaugino tokią storą odą – ji buvo objektu spaudimą darančios ir ją komentuojančios visuomenės.“

Nuostabos nekelia ir faktas, kad ji – viena populiariausių ir mėgstamiausių karališkosios šeimos narių. Princesės Anne tvirtas charakteris ir humoro jausmas tapo priežastimi, kodėl ji, nepaisant gilias šaknis turinčių tradicijų, sugebėjo gyventi taip, kaip pati norėjo ir nekreipdama dėmesio į visuomenės nuomonę.

Vida Press nuotr./Princesė Anne ir Mark Phillips 1973
Vida Press nuotr./Princesė Anne ir Mark Phillips 1973

Princesė Anne su pirmuoju vyru M.Phillipsu susilaukė dviejų vaikų – Peterio Phillipso ir Zaros Tindall. 1992-aisiais pora išsiskyrė, nes, kaip rašoma užsienio spaudoje, jųdviejų santuokoje vyravo įtampa, be to, tiek Anne, tiek jos sutuoktinis buvo užmezgę romanus su kitais žmonėmis.

Po skyrybų su M.Phillipsu praėjus vos keletui mėnesių, 1992-aisiais princesė Anne ištekėjo už sero Timothy Laurence’o, su kuriuo susipažino jam dirbant karališkajai šeimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas