Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar šis siaubingas trijų paauglių nužudymas prie ežero – inspiracija filmui „Penktadienis, 13-oji“?

1960-aisiais šalia Bodomo ežero Suomijoje stovyklavo grupė paauglių. Dvi 15-metės ir 18-metis ankstyvomis ryto valandomis buvo žiauriai nužudyti. Yra tik vienas šį įvykį išgyvenęs asmuo, bet ir jis nieko neprisimena, o išsiaiškinti, kas žudikas, nepavyko iki šiol.
2009 metų filmo „Penktadienis, 13-oji“ plakatas ir kadras
2009 metų filmo „Penktadienis, 13-oji“ plakatas ir kadras / Vida Press nuotr.

Populiariame siaubo filme „Penktadienis, 13-oji“ pasakojama labai panaši istorija – apie prie Crystal ežero laiką leidusius paauglius, tapusius pamišusio serijinio žudiko aukomis. Pagal šią juostą sukurta net 12 tęsinių, uždirbusių maždaug 382 mln. eurų, bei televizijos serialas.

Tačiau ar žiaurus trijų paauglių nužudymas prie ežero Suomijoje prieš 60 metų tapo įkvėpimu nors vienam šios franšizės filmui?

Nors diena nebuvo penktadienis 13-ta, panašumų įvykiai prie Bodom ir Crystal ežerų turi. Ir ne vieną.

Buvo 1960 metų birželio 5 d., sekmadienis, kai dvi 15-metės Irmeli Bjorklund ir Tuulikki Makiwer stovyklavo prie ežero su savo 18-mečiais vaikinais Seppo Boismanu ir Nilsu Gustafssonu. Ankstyvomis ryto valandomis, tarp 4 ir 6 val., nežinomas užpuolikas peiliu žiauriai nužudė abi merginas ir S.Boismaną.

N.Gustaffsonas – vienintelis išgyvenęs – įvykio vietoje rastas sulaužytu žandikauliu ir sutrenkta galva.

Policija apklausė nemažai įtariamųjų, tarp kurių buvo ir vietinio kiosko prižiūrėtojas Karlas Valdemaras Gyllstormas, dažnai kalbėjęs, jog stovyklautojai jį erzina.

Nors įrodymų prieš šį vyrą rasta nebuvo, 1972-aisiais jis pasiskandino ežere, palikęs raštelį, kuriame prisipažino įvykdęs žiaurų nusikaltimą. Vyro žmonai patvirtinus, kad tą vasaros naktį jis miegojo lovoje šalia jos, policija kaltinimus jam atmetė.

Kitas įtariamasis buvo Hansas Assmanas – KGB šnipas, neseniai į Suomiją gyventi atsikėlęs iš Vokietijos. Kaip rašo Thesun.co.uk, sklido kalbos, kad nužudęs paauglius jis pasirodė ligoninėje, nuo galvos iki kojų išsitepęs raudonomis dėmėmis. Tačiau policija tiki, jog nusikaltimo naktį vyras vis dar buvo Vokietijoje.

Vida Press nuotr./1980 metų siaubo filmo „Penktadienis, 13-oji“ plakatas
Vida Press nuotr./1980 metų siaubo filmo „Penktadienis, 13-oji“ plakatas

Tyrėjams žudymo įrankio rasti nepavyko, tačiau juos sutrikdė keli iš paauglių palapinių dingę daiktai, tarp kurių – rakteliai nuo vaikinų motociklų, likusių stovyklavietėje. Už 500 metrų buvo rasti N.Gustaffsono batai, o viena iš merginų žemiau juosmens buvo nurengta, nors seksualinio smurto įrodymų taip pat neaptikta.

Tačiau čia ši istorija dar nesibaigia ir įvyksta netikėtas posūkis. Vienintelis žudynes išgyvenęs N.Gustaffsonas, tikinęs nieko neprisimenantis, praėjus daugiau nei 40 metų buvo sulaikytas.

Vedęs, du vaikus tada auginęs vyras atsidūrė teisme, kuriame atskleista, jog ant jo už 500 metrų paslėptų batų buvo rasti kraujo, sutampančio su trijų aukų, pėdsakai.

Prokurorai spėjo, kad vaikinas susipyko su S.Boismanu, šis jam sulaužė žandikaulį, o N.Gustaffsonas, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir įsiutintas draugo, jį ir dvi merginas nužudė. Prokurorai pridūrė, kad ant jo paties aptiktas durtines žaizdas galėjo pasidaryti pats N.Gustaffsonas.

Už grotų N.Gustaffsonas vis dėlto neatsidūrė – jis buvo išteisintas ir sulaukė maždaug 32 tūkst. eurų kompensacijos už kardomųjų priemonių sukeltas psichines kančias, rašo Thesun.co.uk.

Naujausios „Penktadienis, 13-oji“ versijos kūrėjai anksčiau yra sakę, kad filmas jokia tikra istorija neparemtas. Kad ir kaip ten būtų iš tikrųjų, abejonių nėra, jog pirmąją juostą (1980 m.) ir 20 metų anksčiau įvykusius įvykius bei filmo tęsinius sieja kraupūs sutapimai.

Beje, šiemet mūsų dar laukia šiuo nemaloniu skaičiumi pažymėtas penktadienis ir jį išgyventi teks jau po Helovino – lapkritį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šiurpūs filmo „Rozmari kūdikis“ prakeiksmo įrodymai: vien aukų skaičius daug ką pasako

VIDEO: Šiurpūs filmo „Rozmari kūdikis“ prakeiksmo įrodymai: su filmavimu susijusių tragedijų TOP 5

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas