Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai ukrainiečiai ėmėsi perrašinėti Bibliją?

Į Lietuvos informacinę erdvę iš Rusijos atkeliavo dar viena melagiena – neva iš rusų ortodoksų „atėmę“ Pečorų lauros vienuolyną, ukrainiečiai žengė dar toliau – ėmė ir sukūrė naują Bibliją.
Maldininkai prie Kyjivo Pečorų lauros vienuolyno
Maldininkai prie Kyjivo Pečorų lauros vienuolyno / „Reuters“/„Scanpix“

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinama žinutė lietuvių kalba, kurią lydi knygos nuotrauka.

Nuotraukoje užfiksuotas knygos pavadinimas ukrainiečių kalba – „Karas ir Biblija“, gretimai esančioje fotografijoje apibrauktas turinio sakinys, skelbiantis, kad „žudyti rusus nėra nuodėmė“.

Panašios žinutės jau anksčiau buvo publikuotos rusų ir anglų kalbomis.

„Atėmus Kijevo Lavrą iš kanoninių provoslavų naujai „religijai“ jau išleista atnaujinta Biblija“, – tvirtinama prieraše lietuviškai (kalba netaisyta).

Karas dėl vienuolyno

Ukrainos stačiatikių bažnyčiai netekus prieigos prie garsiųjų Pečorų lauros šventyklų, informacinėje erdvėje pasipylė dezinformacijos banga.

Daugybėje „Telegram“ kanalų ir prorusiškų tinklaraštininkų paskyrose imta tvirtinti, kad neva po rusų šventikų „išvarymo iš Ukrainos maldos namų“ ir „cerkvių uždarymo“, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atstovai puolė elgtis „priešingai krikščioniškoms tradicijoms ir dvasingumui“.

Jie taip pat kaltinti satanizmu, religinių kanonų nesilaikymu, bandymu pataikauti Vakarams ar net konstruoti naują religiją.

Plačiau apie tai galite perskaityti čia: Po skandalo Pečorų lauroje – melo banga Lietuvoje

Konfliktas prasidėjo tuomet, kai Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą, Rusijos stačiatikių cerkvės Maskvos patriarchato (RPC MP) atstovai ėmė aktyviai naudoti maldos namus propagandai skleisti.

123rf.com/Pečorų lauros vienuolynas
123rf.com/Pečorų lauros vienuolynas

Atsiskyrė nuo Maskvos patriarchato

Praėjusių metų gegužę Ukrainos stačiatikių bažnyčios taryba apsisprendė dėl visiškos nepriklausomybės ir autonomijos nuo Maskvos patriarchato.

Bažnyčios atstovai taip pat pareiškė nesutinką su patriarcho Kirilo pozicija dėl karo Ukrainoje.

Pernai lapkritį Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) surengė reidą garsiame XI a. Kyjivo ortodoksų vienuolyne dėl įtariamos Rusijos agentų veiklos.

Į pietus nuo sostinės centro esanti Kyjivo Pečorų laura, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, yra Ukrainos Stačiatikių bažnyčios atšakos, anksčiau buvusios Maskvos jurisdikcijoje, centras.

Šiuos ryšius ji nutraukė netrukus po Rusijos kariuomenės invazijos, bet Kyjivas mano, kad ji de facto tebėra priklausoma nuo Maskvos.

SBU pranešime buvo nurodyta, kad „kontržvalgybinių priemonių“ imtasi siekiant „atremti ardomąją Rusijos saugumo tarnybų veiklą Ukrainoje“.

Kovo pabaigoje buvo pranešta, kad vienuoliai, kaltinami ryšiais su Maskva, nebus prievarta iškeldinti iš Pečorų lauros. Šis senovinis vienuolynas su olomis, stovintis prie Dnipro upės, atliko svarbų vaidmenį Ukrainos ir Rusijos istorijoje.

Ukrainos vyriausybė paskelbė nuo kovo 29-osios nutraukianti nuomos sutartį, pagal kurią vienuoliai galėjo nemokamai užimti dalį vienuolyno, tačiau nurodė, kad iškeldinimo procesas gali užtrukti kelias savaites.

Rusai nesutiko su iškeldinimu ir ėmė jam aktyviai priešintis.

Plačiau apie tai galite skaityti čia: Maskvos statytinis Kyjive: spalvinga dvasininko „Pašos Mercedes“ istorija ir turtai

„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas

Biblijos neperrašinėjo

Nors iki Lietuvos atkeliavusioje melagienoje tvirtinama, kad ukrainiečiai neva perrašė Bibliją ir legitimavo rusų žudynes, tačiau to nebuvo.

Knyga „Karas ir Biblija“ – 2022 metais perleistas Ortodoksų Bažnyčios šventojo Mikalojaus Serbiečio (Velimirovičiaus) veikalas „Karas ir Biblija“.

Knygos įvade neminima, kad ji yra „naujoji Biblija“, kaip aiškinama socialiniuose tinkluose.

Nurodoma, kad leidinyje kalbama tik apie tai, dėl ko kyla karai ir kaip į juos turėtų reaguoti dori krikščionys.

„Joks žmogaus protas negali paaiškinti blogio ir sielvarto, kurį žmonėms sukelia karas. Vis dėlto, norint suprasti kilmę ir esmę reiškinio, kurį vadiname „karu“, turime atsigręžti į Šventąjį Raštą. (...) Rekomenduojame karo metu visiems žmonėms perskaityti šį Šv.
Mikalojaus Serbiečio
, veikalą kad suprastų karo priežastis ir įgytų
pergalę prieš agresorių ir Dievo palaiminimą“
, – skelbiama įžangoje.

Ukrainiečių religinės literatūros leidyklos ir interneto knygyno „Kovčeg“ svetainėje taip pat skelbiama knygos viršelio ir turinio puslapių nuotraukos.

Iš jų matoma, kad propagandininkai dalijasi ne originaliu turinio vaizdu, o kompiuterine programa manipuliuotu.

Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija
Socialiniuose tinkluose platinama manipuliacija

67 puslapyje, originaliame turinyje yra skyrius „Kas nugalės kare“, o ne „Žudyti rusus nėra nuodėmė“.

15min verdiktas: Manipuliacija. Socialiniuose tinkluose dalijamasi pakeista nuotrauka, kuri neatitinka originalaus turinio.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas