Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigiantis deimantinio jubiliejaus iškilmėms britai mėgavosi karališka karietų procesija

Elizabeth II valdymo 60 metų jubiliejaus iškilmių paskutinę dieną, antradienį, monarchė dalyvavo padėkos pamaldose Šv.Pauliaus katedroje Londono centre.
Britai mini karalienės Elizabeth II deimantinį valdymo jubiliejų
Britai mini karalienės Elizabeth II deimantinį valdymo jubiliejų / „Scanpix“ nuotr.

Tuo metu, kai karalienė Elizabeth II valstybiniu „Bentley“ važiavo iš Bakingemo rūmų į katedrą, susirinkę žmonės mojavo Jungtinės Karalystės vėliavomis ir sveikino karalienę.

Karališkieji asmenys, Bažnyčios hierarchai, politikai ir britų visuomenės grietinėlė susibūrė po įspūdingu 17-ojo amžiaus bažnyčios kupolu ir klausėsi pompastiškų valandos trukmės pamaldų. Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas, kuris yra viso pasaulio anglikonų lyderis, per pamaldas sakė pamokslą, o ministras pirmininkas Davidas Cameronas citavo Naująjį Testamentą.

Tačiau princas Philipas, kuriam šį savaitgalį sueis 91 metai ir kuris greta karalienės per šešis jos valdymo dešimtmečius buvo per beveik visus oficialius renginius, į katedrą neatvyko, nes pirmadienį buvo paguldytas į ligoninę dėl šlapimo pūslės infekcijos. Vietoje Philipo greta 86 metų monarchės pirmojoje eilėje sėdėjo sosto įpėdinis princas Charlesas ir jo žmona, Kornvalio kunigaikštienė Camilla.

Scanpix nuotr./Padėkos miaios `v. Pauliaus katedroje
„Scanpix“ nuotr./Padėkos mišios Šv. Pauliaus katedroje

Pamaldos, kuriose dalyvavo 2 tūkst. svečių, baigėsi nacionaliniu himnu „Dieve, saugok karalienę“. Monarchė vilkėjo Angelos Kelly kurtą mėtų spalvos siuvinėtą drabužį, kurį papildė tokios pačios spalvos šifono drapiruotė. Pamaldų dalyviai vyrai vilkėjo frakus arba karines uniformas, o damos pademonstravo įvairiausius spalvingus apdarus.

Iškilminga karietų procesija

Deimantinio jubiliejaus iškilmės antradienį baigėsi iškilminga karietų procesija. Jai vadovavo pati karalienė Elizabeth II. Auksinės ir raudonos spalvų 1902 metų karietoje karalienei Elizabeth II draugiją palaikė jos sūnus, sosto įpėdinis princas Charlesas ir jo žmona, Kornvalio kunigaikštienė Camilla. Princas Harry su princu Williamu ir jo sutuoktine Catherine, kuri vilkėjo smėlio spalvos „Alexander McQueen“ mados namų drabužį, važiavo atskiroje karietoje.

Minios žmonių, susibūrusių nuo Parlamento iki Bakingamo rūmų, mojuodami vėliavomis džiaugsmingai sveikino pro šalį judančias karietas. Malas – nuo Bakingamo rūmų iki Trafalgaro aikštės vedantis platus pėsčiųjų takas – skendėjo raudonos, baltos ir mėlynos spalvų jūroje. Karalienė, kurią lydėjo karinis orkestras ir daugiau nei 100 raitininkų tradicinėmis uniformomis, modama ranka šypsojosi miniai.

Pasibaigus karietų paradui karališkoji šeima pasirodė Bakingamo rūmų balkone, iš kurio Elizabeth II pasveikino pusantro milijono džiūgaujančių žmonių, o karalienę pasveikino Karališkųjų oro pajėgų lėktuvai.

Scanpix nuotr./Kembridžo hercogienė Catherine ir princas Williamas
„Scanpix“ nuotr./Kembridžo hercogienė Catherine ir princas Williamas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?