Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Du Anglijos karalienės Elizabeth II gimtadieniai: kodėl vienas švenčiamas balandį, o kitas – birželį?

Kiekvieną vasarą šalia Bakingamo rūmų susirenka būriai patriotine atributika pasipuošusių ir bent akies kampeliu karališkąją šeimą, mojuojančią iš balkono karalienės Elizabeth II gimtadienio proga, išvysti trokštančių žmonių. Nors iškilmingas „Trooping the Colour“ vadinamas ir monarchės garbei rengiamas paradas vyksta birželį, Elizabeth II tikrasis gimtadienis yra net keliais mėnesiais anksčiau. Tačiau kodėl karališkoji šeima šią sukaktį mini vasarą?
Karalienė Elizabeth II
Karalienė Elizabeth II / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1926 metų balandžio 21 d. gimusi Anglijos karalienė Elizabeth II šiemet mini garbingą 94 metų sukaktį, tačiau oficialiai, kartu su visa šalimi jos gimimo diena švenčiama birželį. Šventė, vadinama „Trooping the Colour“, yra kilnojama – šiemet ji turėjo įvykti birželio 13 d.

Turėjo, nes dėl koronaviruso protrūkio visame pasaulyje iškilmingą paradą teko atšaukti. „Laikantis vyriausybės patarimų nuspręsta, kad karalienės gimtadienio paradas, dar žinomas kaip „Trooping the Colour“, nevyks tradiciniu formatu. Atsižvelgiant į rekomendacijas, svarstomos kitos (šventės) formos“, – rašė pranešime Bakingamo rūmai.

Kaip karalienė gimtadienį mini balandį?

Atėjus balandžio 21 d., karalienė Elizabeth II jos tikrai neignoruoja. Savo tikrąjį gimtadienį ji pamini kartu su šeima privačiai. Nors griausmingos fanfaros įprastai nuskamba birželio šventės metu, per tikrąjį monarchės gimtadienį Londone vidurdienį įprastai pasigirsta pabūklų saliutas.

Tačiau šiemet, pirmą kartą per jos valdymą, karalienės gimtadienis praeis ir be jų. „Jos Didenybė norėjo, kad nebūtų imamasi jokių ypatingų priemonių, kurios leistų surengti saliutus, nes nemano, kad tai būtų derama esant dabartinėms aplinkybėms“, – informavo rūmai.

Ką reiškia „Trooping the Colour“?

Karalienės sargyba – vienas seniausių pulkų britų kariuomenėje. Neatsiejama monarchijos dalimi jie yra nuo pat Anglijos pilietinio karo pabaigos 1660 metais, rašo Telegraph.co.uk.

„Colours“ (vert. spalvos) – taip buvo vadinamos Didžiosios Britanijos kariuomenės pulkų vėliavos, vaizduojančios karių uniformų spalvas ir skirtingus skiriamuosius atributus. Jos buvo sukurtos siekiant padėti kariams greičiau atpažinti savo būrį kovos lauke.

Kad kariai įsimintų savo būrio vėliavą, buvo būtina jas reguliariai demonstruoti. Taigi jauni karininkai žygiuodavo tarp kitų kolegų, laikydami aukštai iškeltas vėliavas. Iš čia ir atsirado žodis „trooping“ (vert. žygiuoti grupėje).

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Karališkoji šeima Bakingamo rūmų balkone
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Karališkoji šeima Bakingamo rūmų balkone

Kodėl karalienė turi du gimtadienius?

Nors vėliavų paradas iš pradžių būdavo rengiamas kariniais tikslais, XVIII a. jis tapo viena iš daugelio britų kalendorinių švenčių. Na o tradiciją per paradą minėti ir savo gimtadienį pradėjo karalius George’as II 1748 metais. Ir birželio mėnuo pasirinktas neatsitiktinai – tam įtakos turėjo nenuspėjamas oras šalyje.

Karalius George’as II gimė lapkritį ir manė, kad šventinį jo garbei skirtą paradą rengti tuo metu, kai už lango šalta bei vėjuota, nėra geras sprendimas. Todėl jis nusprendė savo gimtadienio šventę sujungti su kasmet vykstančiu kariuomenės paradu.

Ši tradicija tęsiama ir šiomis dienomis. Visi Didžiosios Britanijos valdovai turi galimybę pasirinkti „oficialaus“ gimtadienio datą. Tradicijos nesulaužė ir Elizabeth II.

Vos tik oficialiai atsisėdo į sostą, Elizabeth II savo gimtadienį viešai nusprendė minėti kiekvieną antrą birželio ketvirtadienį – tą pačią dieną savo oficialų gimtadienį švęsdavo ir jos tėvas karalius George’as VI. Tačiau 1959 metais karalienė persigalvojo ir gimtadienius su visa šalimi minėti nusprendė dviejomis dienomis vėliau – kiekvieną antrą birželio šeštadienį.

Karalienės gimtadienio paradas, kaip jis dar yra vadinamas, būna transliuojamas ir per televiziją, prieš tai vyksta dvi jo repeticijos. Kaip jau minėta, šiemet paradas Londono gatvėmis nevyks dėl koronaviruso pandemijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas