Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ikoniški, bet netikri „Angelai purvinomis sielomis“: kodėl juos galima sveikinti su 82-osiomis metinėmis?

Filmą „Vienas namuose“ žino visi. Na jei ne visi, tai bent didžioji dalis prieš Kalėdas įsijungiančių televizorių. Tik ar daug jų galėtų papasakoti apie kitą ne ką mažiau ikonišką juostą. „Angelai purvinomis sielomis“ gal ir nėra tikras, premjerą kino teatre turėjęs filmas, tačiau jis toks pat įsimintinas, kaip ir tas, kuriame yra pristatomas. Beje, šiemet, jei galima taip sakyti, jam suėjo 82-eji.
Scena iš netikro filmo „Angelai purvinomis sielomis“, Macaulay Culkinas
Scena iš netikro filmo „Angelai purvinomis sielomis“, Macaulay Culkinas / „Scanpix“ ir „YouTube“ nuotr.

„Angelai purvinomis sielomis“, padovanojęs ne tik vieną įsimintiniausių eilučių filme („Grąžą pasilik, purvinas gyvuly“), bet ir padėjęs Kevinui Makalisteriui bent jau laikinai nubaidyti plėšikus, savotiška tikro filmo „Angelai purvinais veidais“, pasirodžiusio dar 1938 m. lapkričio 26 d., parodija, kuria tikrai nebuvo siekiama iš nieko pasišaipyti.

Taigi, kaip rašo „The Hollywood Reporter“, šiemet „Angelai purvinomis sielomis“ gali švęsti 82-ąsias metines. Ta proga „Vienas namuose“ kinematografas Julio Macatas papasakojo, kaip buvo sukurta ši juosta. Beje, darbas atliktas taip gerai, kad net kai kurios žvaigždės patikėjo filmo apie gangsterius egzistavimu.

„Visą savo vaikystę maniau, kad senovinis filmas, kurį Kevinas žiūri „Vienas namuose“, buvo tikras senas filmas“, – tviteryje rašė Sethas Rogenas.

„Tikrai norėjome pagerbti filmą („Angelai purvinais veidais“), bet jo daug kartų nežiūrėjome, – aiškino J.Macatas. – Norėjome perteikti klasikinio gangsterių filmo jausmą.“

Kino milžinės „Warner Bros.“ kūrinyje „Angelai purvinais veidais“ vaidino legendinės žvaigždės Jamesas Cagney, Patas O’Brienas, Humphrey Bogartas, Ann Sheridan ir George’as Bancroftas. Jis buvo nominuotas net trims „Oskarams“ – geriausio aktoriaus, režisieriaus ir dar vienoje, tada vadintoje geriausios istorijos kategorijose.

„Labai padėjo, kad buvome Čikagoje ir turėjome tuos teatro aktorius“, – apie filmo iš praeities atkūrimą pasakojo kinematografas.

Grėsmingojo Johnny vaidmuo atiteko jau mirusiam (1999 m.) aktoriui Ralphui Foody, kurio maniakišką juoką pavyko užgožti tik automatiniam ginklui, jo vadintam Tommy, o atvykėlį, tapusį pastarojo taikiniu, įkūnijo Michaelas Guido.

„Galėjau atspėti, kad (Foody) dirbo teatre, nes jis buvo ryškesnis nei gyvenimas“, – apie aktorių atsiliepė J.Macatas, kuriam „Vienas namuose“ tapo pirmuoju pilnametražiu filmu jo karjeroje, o „Angelai purvinomis sielomis“ buvo nufilmuotas paskutinę dieną prieš pasiruošimą filmo montavimui.

VIDEO: Home Alone - Angels With Filthy Souls (only the clip)

Netikrą filmą įamžinti 4-to dešimtmečio stiliumi buvo J.Macato idėja, tad ir visa atsakomybė už jį atiteko jam.

„Angelai purvinomis sielomis“ nufilmuoti nedidelėje bibliotekoje Linkolno parke, naudojant juodai baltą juostą. Kad joje įamžintas vaizdas būtų ryškus, scena turėjo būti apšviesta stipriomis lempomis. Kinematografas pasakojo, kad jų už kamerų buvo tris ar keturis kartus daugiau nei įprastai.

Laimei, jos pasitarnavo ne tik kaip apšvietimas. Pasak J.Macato, bibliotekoje tą dieną buvo ypatingai šalta, o pastate nebuvo jokio šildytuvo.

„Galvojau „Ačiū Dievui už karštas lempas“, – sakė jis.

Žinomas kinematografas, kurio gyvenimo aprašyme – daugiau nei 40 filmų, bet „Vienas namuose“ vis dar yra jo mėgstamiausias – prisiminė ir tai, kad nespalvotoje juostoje naudotas automatinis ginklas visai komandai kėlė baimę. Išskyrus, žinoma, R.Foody.

„Tai, kaip jis elgėsi su tuo ginklu, jis naudojosi visa savo jėga, – pasakojo J.Macatas. – Nepamenu, kad jo priekyje turėjau pridėti papildomų šovinių šviesų. Be to, jis kėlė didelį triukšmą, kas buvo tik į naudą, nes tapo baisu. Elgėmės saugiau, bet buvo baisu.“

Kinematografu J.Macatas dirbo ir prie filmo „Vienas namuose 2: pasiklydęs Niujorke“, kuriame taip pat galima pamatyti ir „Angelų purvinomis sielomis“ tęsinį „Angelai dar purvinesnėmis sielomis“.

„Kartą juokaudamas Chrisui (Columbusui – red.past.) pasakiau „Biče, parašyk scenarijų „Angelams purvinomis sielomis“. Noriu nufilmuoti tą filmą“, – prisiminė jis, filmo taip ir nesukūręs, bet tai padaryti dar nevėlu.

TAIP PAT SKAITYKITE: D.Trumpo filmuotis „Vienas namuose 2“ niekas nekvietė, bet atsidurti jame rado kitą, įžūlų būdą

Testas M.Culkino 40-mečio proga: ar atsakysite bent į 8 iš 11-os klausimų apie filmus „Vienas namuose“?

VIDEO: Mažai žinomi faktai apie legendinę filmų seriją „Vienas namuose“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas