Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jaunos aktorės Saundros Edwards karjerą ir svajones sugriovė sutuoktinio nužudymas

Kai šeštajame praeito amžiaus dešimtmetyje Saundra Edwards nusprendė siekti modelio karjeros, jos tikslai buvo labai paprasti. Iš kuklios šeimos kilusi paauglė norėjo uždirbti pakankamai pinigų, kad galėtų padėti sunkiai besiverčiantiems artimiesiems, vėliau tapti aktore, o išgarsėjusi apsilankyti prabangiose Paryžiaus drabužių parduotuvėse. Tačiau sulaukusi 24-erių ji, vietoje to, kad įgyvendintu savo tikslus, įsisuko į skandalą, užbaigusį jos karjerą – Saundra nušovė savo vyrą.
Aktorė Saundra Edwards
Aktorė Saundra Edwards / Vida Press nuotr.

Nusikaltimą įvykdžiusi Saundra Edwards tapo ir įvykio kaltininke, ir auka. Tuometinė žiniasklaida aptarinėdavo jos išvaizdą net tada, kai moteris stovėjo prie mylimojo karsto ir raudojo. Fotografai bandydavo įamžinti ją verkiančią teisme. Visa tai nekelia didelės nuostabos, mat ankstyvaisiais taip vadinamais šešiasdešimtaisiais visi itin domėjosi to meto garsenybėmis, o industrijos, ypač kino, buvo seksistinės, tad moterų išvaizda buvo ganėtinai aktuali tema. Neilgai trukus S.Edwards tapo atstumtąja ir jai buvo užklijuota žudikės etiketė.

Apie Saundros vaikystę žinoma labai nedaug – tik tai, kad jos šeima gyveno vargingai. Buvo laikotarpis, kai Edwardsai tapo klajokliais, mat Saundros tėvas, ieškodamas darbo, itin dažnai keitė gyvenamąją vietą. Atitinkamai iš mokyklos į mokyklą kėlėsi ir penki šeimos vaikai.

Neįprasto modelio karjera

Laimei, netrukus darbo pasiūlymą gavo Saundra. Graži, aukšta mergina, migdolų formos akimis, juodais plaukais ir lėlės primenančiomis lūpomis atitiko visus modeliams taikomus reikalavimus. Tiesa, dar nepilnametės jos nuotraukos dažniausiai atsidurdavo vyrams skirtuose žurnaluose.

TAIP PAT SKAITYKITE: Patirties pornografiniuose filmuose turinčios žvaigždės: ar visos dėl to gailisi?

Neilgai trukus S.Edwards, dar nesulaukusi 17-kos metų, ištekėjo už beveik dešimtmečiu vyresnio verslo vadybininko Lorino Koppo ir pastojo. Praėjus dviems mėnesiams po dukters gimimo, Saundra tapo GALA žurnalo – taip pat skirto vyrams, viršelio žvaigžde. Tuo laikotarpiu tai buvo itin neįprastas žingsnis jaunai mamai, tad pin-up modelio gyvenimas ėmė dominti visuomenę. Žmonės spėliojo, ar S.Edwards tik nesugalvojo išsiskirti su vyru, o gal ji buvo priversta grįžti į darbą?

Nepaisant to, kad iš prigimties Saundra buvo gan kukli mergina, ji sugebėjo pasiekti neblogą karjerą ne tik kaip modelis. Ją būdavo galima sutikti įvairių pasirodymų Las Vegase metu – Saundra retkarčiais pavaduodavo šokėjas.

Vida Press nuotr./Mary Lou Clifford, Jamesas Garneras, Saundra Edwards, Alanas Hale'as jaunesnysis, Ann Duggan
Vida Press nuotr./Mary Lou Clifford, Jamesas Garneras, Saundra Edwards, Alanas Hale'as jaunesnysis, Ann Duggan

Aktorės darbo pradžia

Budama 20-ies, S.Edwards pasirašė darbo sutartį su kino kompanija „Warner Brothers“, tačiau gavo ne tokį darbą, apie kokį svajojo.

Šeštajame dešimtmetyje „Warner Brothers“ suprato, kad pelningiausi yra mažai kainuojantys, dažniausiai pasikartojančio turinio vesternų serialai ar paprasti detektyvai. Studijai labiau apsimokėjo dirbti su nežinomais aktoriais, juos samdyti pagrindiniams vaidmenims. Per dvejus metus, kuomet dirbo šioje kompanijoje, S.Edwards pasirodė tik penkiose juostose, tačiau jos vardas nebuvo paminėtas nei vieno jų kūrybinės grupės sąraše.

Nenuostabu, kad Saundra jautėsi atstumta. Jaunai, su pirmuoju vyru išsiskyrusiai, jau dviejų vaikų mamai buvo skiriami antraplaniai vaidmenys, o ir su labiau bohemiškų sielų kolegomis ji nesutardavo.

Santuoka iš reikalo

1960-aisiais ji susipažino su toje pačioje kino kompanijoje dirbančiu aktoriumi Tomu Gilsonu. Ekrane jis dažniausiai atlikdavo nedidelius vaidmenis, mėgo išgerti ir buvo gan aukštas – 193 cm ūgio. Toks mačo boheminį gyvenimo būdą puoselėjantiems aktoriams nepatiko, tačiau Saundra nebuvo viena jų ir Tomu itin žavėjosi.

1961-ųjų rugpjūtį pora susituokė, po penkių mėnesių jiems gimė sūnus. Nereikia būti dideliu matematiku, kad suprastum, jog santuoka įvyko iš reikalo. Tais pačiais metais turėjo įvykti dviejų S.Edwards filmų – „A Fever in the Blood“ ir „Parrish“ – premjeros. Nors juose Saundra atliko antraplanius vaidmenis, šįkart buvo pažadėta, kad aktorės vardas bus įrašytas į kūrybinės komandos sąrašą. Tai buvo daug žadantis žingsnis, bet šie filmai tapo paskutiniais moters darbais.

Idilė baigėsi ir Saundros šeimoje. Joje nebeliko pagarbos, T.Gilsonas tapo alkoholiku ir dažnai smurtaudavo. Kaip pasakojo pati aktorė, jis „trenkė (jos – red.past.) galvą į plytelėmis išklotą sieną“, o kartą pakėlė prieš savo žmoną ranką jai laikant kūdikį – bendrą jos ir Tomo vaiką. Tada smūgių neišvengė ir mažylis. Tai buvo paskutinis lašas Saundros kantrybės taurėje ir ji su trimis vaikais išsikraustė iš vyro namų, o vėliau įteikė jam skyrybų dokumentus. Pora kartu išgyveno aštuonis mėnesius.

Lemtingas vakaras

Buvo penktadienio vakaras. S.Edwards namuose jį leido su trimis savo vaikais ir sūnėnu. Jos sesuo su savo vyru tuo metu linksminosi vakarėlyje. Ramų vakarą sugadino Tomo skambutis.

Buvęs mylimasis buvo akivaizdžiai neblaivus, piktu balsu reikalavo moters leisti jam atvykti ir pasimatyti su sūnumi. Ji neleido, tačiau tai Tomo nesustabdė. Pasirodo, tai nebuvo pirmas kartas, kai smurtauti linkęs aktorius grasino žmonai ir jos vaikams, nepranešęs pasirodė prie jos sesers namų durų, kur ji apsigyveno pabėgusi nuo vyro. Ne kartą prie namų durų buvo pasirodžiusi ir policija.

Vida Press nuotr./Johnas Kerras, Danas Andrewsas, Saundra Edwards (užnugaryje), Joe Mantellas, Anne Francis
Vida Press nuotr./Johnas Kerras, Danas Andrewsas, Saundra Edwards (užnugaryje), Joe Mantellas, Anne Francis

Supratusi, kad jos šeimai kilo didžiulis pavojus, Saundra susisiekė su seserimi ir prašė jos kuo skubiau grįžti namo. Sesuo su vyru nedelsė nė minutės.

Nuraminus moterį, pora grįžo į vakarėlį. Kiek anksčiau S.Edwards svainis jai įteikė neįprastą dovaną – šaunamąjį ginklą. Ginklas buvo skirtas atbaidyti neblaivų T.Gilsoną ir niekas nesitikėjo, kad kada nors jis gali būti panaudotas.

Kai apie 2 val. nakties gyvenvietę sudrebino garsus šūvis, Saundra nė neketino slėpti to, kas įvyko. Išbėgusi į gatvę, ji ėmė verkti ir šaukti. Niekada prieš tai ginklo rankose nelaikiusi moteris, juo nusitaikiusi į savo buvusį vyrą nuspaudė gaiduką. Išlėkusi kulka pataikė į vyro krūtinę. Pasak įvairių pranešimų, ginklas buvo tik 30 cm atstumu nuo Tomo. Šūvis buvo mirtinas.

Pasak 1962-aisiais spalio 7 d. „Oakland Tribune“ išspausdintos istorijos, išsigandusi Saundra vėliau policijai pasakojo, kad jai nusitaikius į Tomą, jis pasakė: „Pirmyn. Man nerūpi. Jei tu neiššausi, Saundra, aš nužudysiu tave ir vaikus.“ Už keturias gyvybes atsakinga moteris nuspaudė gaiduką.

Vida Press nuotr./Saundra Edwards 1958-aisiais
Vida Press nuotr./Saundra Edwards 1958-aisiais

Saundros vardas netrukus atsidūrė visuose to laikotarpio svarbiausiuose laikraščiuose. Galiausiai teismo salėje S.Edwards buvo apkaltinta „pateisinamu nužudymu ginantis“, tačiau net ir toks teisėjo verdiktas neišsaugojo moters karjeros.

Visuomenė gailėjo Saundros, bet tuo pat metu niekas nenorėjo fantazuoti apie gražuolę aktorę, kuri yra žinoma dėl savo vyro nužudymo. Neilgai trukus buvo nutraukta jos darbo sutartis su kino kompanija „Warner Brothers“.

Svajones apie drabužius iš Paryžiaus ji iškeitė į gyvūnų filmams dresuotojos darbą. Ji persikėlė į užmiestį, su vaikais įsikūrė namelyje ant ratų.

Dingusi iš kino ekranų, ji dingo ir iš akiračio. Apie S.Edwards asmeninį gyvenimą buvo žinoma tik tai, kad ji dažnai keitė gyvenamąją vietą, o 2013-ųjų kovą mirė Los Andžele, Kalifornijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas