Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karalienė Elžbieta II išlydima į paskutinę kelionę

Velionė Jungtinės Karalystės monarchė Elžbieta II sekmadienį išlydima į paskutinę kelionę, o tūkstančiai gedinčių britų ruošėsi išsirikiuoti palei maršrutą, kuriuo bus gabenamas karstas iš rezidencijos Škotijoje, kur ketvirtadienį eidama 97-uosius mirė karalienė.
Katafalkas su karalienės karstu keliauja per Škotiją
Elizabeth II / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iškilmingu Elžbietos ąžuolinio karsto vežimu iš Balmoralo pilies į Edinburgą prasidės nacionalinis gedulas; jo kulminacija rugsėjo 19 dieną taps monarchės valstybinės laidotuvės Londone. Buvo patvirtinta, jog ši diena bus skelbiama nedarbo diena visoje Jungtinėje Karalystėje.

Ceremonija prasideda praėjus dienai po to, kai Elžbietos II sūnus Karolis III buvo oficialiai paskelbtas karaliumi, o jos nesutariantys anūkai Williamas ir Harry bei jų sutuoktinės Kate ir Meghan trumpam susitiko.

Katafalkas su ilgiausiai valdžiusios Didžiosios Britanijos monarchės karstu šešias valandas keliaus per Škotijos miestus, kol atvyks į Edinburgą. Jis atguls į sosto kambarį Holirudhauzo rūmuose Škotijos sostinėje, o vėliau bus perkeltas į Šv. Egidijaus katedrą. Čia jis stovės iki antradienio, kad žmonės galėtų atiduoti pagarbą Elžbietai II.

Pats karalius pirmadienį atvyks į Edinburgą ir dalyvaus pamaldose, o antradienį karalienės palaikai bus atskraidinti į sostinę. Kartu skris Elžbietos II dukra princesė Anne, praneša rūmai.

Fotogalerija:

Karstas antradienį 20 val. vietos laiku bus atgabentas į Bakingemo rūmus, kur jį sutiks karalius Karolis III ir karalienė konsortė Camilla.

Londone, Vestminsterio salėje velionė keturias dienas gulės pašarvota. Mirus Elžbietos II motinai, per tris dienas pagarbą jai atidavė net 200 tūkst. žmonių, rašo Independent.co.uk. Spėjama, kad su monarche norės atsisveikinti gerokai daugiau žmonių – mažiausiai milijonas.

Jos karstas bus uždengtas karališkąja vėliava, o Vestminsterio salėje ant jo bus uždėta imperatoriškoji valstybinė karūna, rutulys ir skeptras.

„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II savo karūnavimo dieną
„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II savo karūnavimo dieną

Vėliau amžino poilsio Anglijos karalienė atguls Šv.Jurgio koplyčioje Vindzoro pilyje, kur palaidoti Elžbietos II tėvai, sesuo princesė Margaret ir prieš metus miręs vyras princas Philipas. Valstybinės laidotuvės bus transliuojamos visame pasaulyje ir sutrauks daugybę valstybių vadovų.

Dauguma britų monarchų amžino poilsio atgulė Vestminsterio abatijoje arba St. George'o koplyčioje, išskyrus karalienę Victorią ir jos vyrą princą Albertą, palaidotus Frogmore soduose esančiame mauzoliejuje.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas