Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl ABBA daina „Dancing Queen“ – liūdniausias grupės kūrinys ir kitos įdomybės apie švedų ketveriukę

Agnethos Faltskog, Bjorno Ulvaeuso, Benny Anderssono ir Anni-Frid Lyngstad vardai iš pirmo žvilgsnio galbūt atrodo nežinomi. Tačiau iš pirmųjų jų vardų raidžių sudėliojus vieną žodį – ABBA – nušvinta protas ir galvoje iškart ima skambėti bent viena šios itin populiarios švedų grupės daina. Didelė tikimybė, kad tai – kūrinys „Dancing Queen“. Jis daugeliui įsiminė dėl nuotaikingos melodijos ir paprastų žodžių. Tačiau tikriausiai nežinojote, kad tai – viena liūdniausių šios grupės dainų.
Grupė ABBA
Grupė ABBA / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „ABBA“

Ne vienas muzikos ekspertas minėtą ABBA hitą yra pavadinęs geriausiu disko muzikos įrašu, rašo Vice.com. Su tuo nesutikti sunku. Juk dainos tekstas – apie šokti mėgstančią 17-metę merginą, besimėgaujančią nerūpestingu gyvenimu. Taip, tas tiesa. Tačiau ar kada pagalvojote apie kitą dainos esmę?

Visų pirma, kūrinio tekstas parašytas trečiu asmeniu – sudaromas įspūdis, kad būtent jis apdainuoja muzikos garsuose paskendusią šokių karalienę, ją stebėdamas iš šono. Šokių aikštelė jam – vieta, kur prabėgo jaunystė, kur gimė prisiminimai. Kaip Vice.com rašo Angusas Harrisonas, 17-metė šokių karalienė jam primena prabėgusias dienas, kai jis nė nebuvo susimąstęs, jog ši dieviška akimirka kažkada baigsis.

„Dancing Queen“ – daina apie nerūpestingų dienų pabaigą. Tai kūrinys, kuris neneigia, kad laikas bėga tik viena kryptimi; kad nuostabiausios gyvenimo akimirkos, joms pasibaigus, iškart tampa praeitimi; kad jaunu būnama tik vieną kartą. Trumpai tariant, kaip rašo Vice.com, „Dancing Queen“ – kūrinys apie neišvengiamą ir, nors lėtai, bet artėjančią mirtį.

VIDEO: Abba - Dancing Queen

Geriau įsiklausius, ABBA repertuare yra ir daugiau slogių dainų: „Slipping Through My Fingers“ pasakoja apie pamažu nuo tėvų atitolstančius vaikus, „S.O.S.“ apdainuojamas visiškas atsiribojimas nuo žmogaus, su kuriuo, galvojote, praleisite visą likusį gyvenimą.

Prabangių kostiumų gudrybė

Nepaisant to, kad populiariausiuose kūriniuose užslėptos ne tokios džiugios žinutės, ABBA dainos išliko populiariomis ir klausytojų itin mėgstamomis. Populiariausia 8-o dešimtmečio ketveriukė garsėjo ne tik lengvai įsimenamomis dainomis, bet ir ryškiu įvaizdžiu. Įdomi istorija slypi ir už grupės kostiumų. Ekscentriškai ABBA nariai rengėsi dėl to, kad vėliau galėtų susigrąžinti bent dalį už kostiumus sumokėtų pinigų.

Remiantis Švedijos įstatymais, įrodžius, kad drabužiai skirti tik pasirodymams scenoje, už juos sugrąžinami sumokėti mokesčiai.

„Jei atvirai, tais metais mes atrodėme labai keistai. Niekas scenoje neatrodė taip blogai kaip mes“, – B.Ulvaeusas atskleidė knygoje „Abba: The Official Photo Book“.

„Scanpix“ nuotr./ABBA vaškinių figūrų muziejuje
„Scanpix“ nuotr./ABBA vaškinių figūrų muziejuje

Grupė galėjo vadintis kitaip

Kaip jau žinoma, grupės pavadinimą sudaro pirmosios jos narių vardų raidės. ABBA karjeros pradžioje vienas laikraštis paskelbė konkursą grupės pavadinimui sugalvoti. Tarp daugiausiai simpatijų sulaukusių pavadinimų buvo BABA, „Alibaba“ ir „Friends and Neighbours“.

Grupės vadybininkui Stigui Andersonui patiko, kad tokį žodį kaip BABA lengva ištarti visomis kalbomis. Vis dėlto, prieš patvirtinant pavadinimą, raidžių eiliškumas buvo pakeistas.

Pirmas topas Amerikoje – tik 2008-aisiais

Karjeros piko metu ABBA buvo mylima ne tik Senajame žemyne, bet ir už Atlanto. Tiesa, tais laikais grupei pavyko užkopti tik į 14-ą Amerikos topų vietą.

Tačiau 2008-aisiais, po „Mamma Mia!“ – populiaraus Brodvėjaus miuziklo, sukurto pagal švedų grupės dainas – filmo adaptacijos premjeros, ABBA galutinai užkariavo ir JAV klausytojų širdis bei pirmą ir vienintelį kartą pasiekė aukščiausią muzikos topų vietą.

„Forum Cinemas“ nuotr./Aktorė Meryl Streep
„Forum Cinemas“ nuotr./Aktorė Meryl Streep

Didžiausias Švedijos eksportas

8-ame dešimtmetyje visas pasaulis troško išgirsti, pamatyti, susipažinti su tuo metu populiariausia muzikalia ketveriuke ir Švedija šią progą puikiai išnaudojo. Užsienyje platindami įvairius su grupe susijusius daiktus, rengdami koncertus, jie savo šaliai uždirbo milijonus kronų ir tapo antru didžiausiu šalies eksportu, nusileidusiu tik „Volvo“, rašo Inews.co.uk.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas