Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl per karališkąsias krikštynas svečiai buvo vaišinami 7 metų senumo tortu?

Pirmadienio pavakarę Londone buvo pakrikštytas princo Williamo ir Kembridžo hercogienės Catherine jauniausias sūnus Louisas. Berniuko šventėje būta daug šimtmečius skaičiuojančių monarchijos tradicijų, tačiau viena keisčiausių susijusi su krikštynų tortu – šventės svečiams buvo patiekiamas 7 metų senumo tortas!
Kembridžo hercogienė Catherine su sūnumi Louisu ir karališkosios poros vestuvinis tortas
Kembridžo hercogienė Catherine su sūnumi Louisu ir karališkosios poros vestuvinis tortas / „Scanpix“ nuotr.

Į princo Louiso krikštynas buvo pakviesta tik saujelė pačių artimiausių Williamo ir Catherine žmonių, o ceremonija, kaip ir po jos vykusi nedidelė šventė, buvo privačios.

Nors sužinoti ar pamatyti, kas vyko Klarenso rūmuose švenčiant karališkąsias krikštynas, smalsuoliams ir nepavyko, tačiau žinomas įdomus faktas, kad šventėje buvo patiektas ypatingas vaisinis tortas. Tai – tas pats tortas, kuris buvo pagamintas specialiai Williamo ir Catherine vestuvėms 2011 metais.

Tokia tradicija valgyti seną tortą daug kam, ypač ne britams, atrodo labai keista. Ja stebisi net ir amerikiečiai, nors pas juos taip pat yra panaši su vestuviniu tortu susijusi tradicija – išsaugoti viršutinį torto aukštą ir jį suvalgyti per pirmas vestuvių metines.

Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje įprasta vestuvinį tortą valgyti, kai pakrikštijamas poros pirmagimis, tačiau Williamas ir Catherine tradiciją pakoregavo ir torto išsaugojo tiek, kad užtektų visų jų vaikų krikštynoms (įdomu, ar po trečių krikštynų dar yra likę šio torto?).

Šios tradicijos laikomasi maždaug nuo XIX amžiaus ir ji atsirado su mintimi, kad krikštynos įvyksta ganėtinai greitai po poros vestuvių. Tačiau šiandien šios senos tradicijos dažniausiai laikosi aristokratai, nes ne visi savo šventėje renkasi tokius ilgaamžius tortus – jie pagaminti su daug alkoholio, kuris „užkonservuoja“ tortą, dėl to jis išlieka tinkamas valgyti šitaip ilgai.

„Scanpix“/AP nuotr./Princo Louiso krikštynos
„Scanpix“/AP nuotr./Princo Louiso krikštynos

Buvęs karalienės virtuvės šefas Darrenas McGrady portalui „Daily Mail“ aiškino, kad norint išsaugoti tortą šitaip ilgai, jį reikia ir laikyti ypatingomis sąlygomis bei prižiūrėti – kas mėnesį „pamaitinti“ nauju alkoholio kiekiu, kuris neleidžia tortui ir jame esantiems džiovintiems vaisiams bei riešutams senti. Deja, tačiau marcipanas ir dekoratyvioji torto dalis taip ilgai neišsilaiko, tad ją tenka pakeisti nauja.

15min primena, kad Williamo ir Kate vestuvinį tortą kūrė žymi konditerė Fiona Cairns, jis buvo aštuonių aukštų ir sudarytas iš 17-os atskirų vaisinių tortų. Visą torto kompoziciją puošė 900 cukrinių gėlių ir lapelių.

„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kate Middleton vestuvinis tortas
„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kate Middleton vestuvinis tortas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas