Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė legendinis dainininkas Tony Bennettas: scenoje jo nesustabdė net Alzheimerio liga

Mirė legendinis amerikiečių dainininkas Tony Bennettas. Dešimtmečius trukusios karjeros metu jis dainavo duetu ir su Aretha Franklin, ir su Lady Gaga. Muzikos grandas mirė penktadienį, likus dviem savaitėms iki 97-ojo gimtadienio.
Temos: 2 Mirtis Netektis

Apie Tony Bennetto mirtį pranešė portalas BBC.

Publicistė Sylvia Weiner patvirtino, kad T.Bennettas mirė gimtajame Niujorke.

Konkreti jo mirties priežastis kol kas nėra nurodoma, tačiau 2016 metais jam buvo diagnozuota Alzheimerio liga.

Tony Bennettas, žinomas dėl savo pasirodymų su dainininkais nuo Franko Sinatros iki Lady Gagos, per savo karjerą pardavė milijonus įrašų visame pasaulyje ir pelnė 20 „Grammy“ apdovanojimų, įskaitant apdovanojimą už viso gyvenimo nuopelnus.

VIDEO: Mirė amerikiečių dainininkas Tony Bennettas, bičiulio Franko Sinatros vadintas geriausiu dainininku

Vienas iš didžiųjų Amerikos dainininkų T.Bennettas pirmąjį savo albumą išleido 1952 m., kai jam buvo apie 20 metų, ir kiekvieną vėlesnį savo gyvenimo dešimtmetį pateko į JAV topus.

T.Bennettas, kurio tikrasis vardas – Anthony Dominickas Benedetto, gimė 1926-ųjų rugpjūčio 3-iąją Niujorko Kvinso rajone.

Jo tėvas buvo sunkiai besiverčiantis maisto produktų pardavėjas, imigravęs iš pietų Italijos Kalabrijos regiono, iš kurio kilusi ir muzikanto motina.

Jis anksti pasirodė kaip perspektyvus artistas ir būdamas devynerių dainavo šalia legendinio Niujorko mero Fiorello LaGuardios per iškilmingą tilto, dabar vadinamo Roberto F. Kennedy tiltu, ceremoniją.

Tačiau tėvo mirtis, kai jam tebuvo 10 metų ir JAV buvo tik pasibaigusi Didžioji depresija, paskatino jį mesti mokyklą ir eiti dirbti. Jis, be kita ko, dainuodavo italų restoranuose ir paišydavo karikatūras, o tai visą gyvenimą liko viena jo veiklų, primena naujienų agentūra BNS.

Antrojo pasaulinio karo metais T.Bennetas buvo pašauktas į 63-iąją pėstininkų diviziją ir išsiųstas į Prancūziją bei Vokietiją. Tačiau jis buvo pažemintas pareigose po to, kai iškeikė karininką iš pietinių valstijų, kuris paprieštaravo, kad T. Bennettas vakarieniautų su draugu afroamerikiečiu tuo metu rasiškai atskirtoje kariuomenėje.

Už bausmę T.Bennettas praleido tarnybą iškasinėdamas kūnus. Tačiau po sąjungininkų pergalės T.Bennetas netikėtai įsitraukė į muzikinę veiklą, kai kartu su kitais kariais Vysbadene Vokietijoje laukė, kol galės grįžti namo.

VIDEO: Tony Bennett, Amy Winehouse - Body and Soul (from Duets II: The Great Performances)

Nuo pat karjeros pradžios lygintas su F.Sinatra, T.Bennettas iš pradžių bandė atsiriboti, bet galiausiai pasuko tuo pačiu keliu kaip ir kiti praeities dainininkai – dainavo naktiniuose klubuose, televizijoje ir filmuose, nors jo bandymai kine neužtruko.

T.Bennetas buvo tris kartus vedęs ir turėjo keturis vaikus, įskaitant Antonią Bennett, kuri tapo muzikante.

Tačiau labiausiai prie tėvo karjeros prisidėjo jo sūnus Danny Bennettas, kuris, būdamas tėvo vadybininku, kalbėjosi su MTV ir kitais popmuzikos pasaulio veikėjais.

Jis yra išleidęs daugiau nei 70 albumų, už kuriuos gavo 19 „Grammy“ apdovanojimų – visi, išskyrus du, jam buvo įteikti įžengus į septintą dešimtį metų. Be to, jis yra pelnęs „Grammy“ apdovanojimą už viso gyvenimo pasiekimus.

Būdamas 88 metų T.Bennettas 2014-aisiais tapo vyriausiu žmogumi, kada nors pasiekusiu pirmąją vietą JAV geriausiai parduodamų albumų sąraše, kai išleido duetų rinkinį su Lady Gaga. Ji tapo jo drauge ir gastrolių bendražyge, ir buvo viena iš gausybės jaunesnių žvaigždžių, nekantravusių padirbėti su muzikos grandu.

2016 m. jam buvo diagnozuota Alzheimerio liga, o po penkerių metų tai buvo paviešinta gerbėjams. Jo pozityvumas buvo aiškus iš vienos jo garsios citatos, kuriuo jis pasidalijo savo socialinių tinklų paskyrose:

„Gyvenimas yra dovana – net ir sergant Alzheimerio liga.“

Vėliau tais pačiais metais jis surengė savo pasirodymus kartu su Lady Gaga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Bennettas ir Lady Gaga
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tony Bennettas ir Lady Gaga

Pats Frankas Sinatra 1965 m. interviu Bennetą pavadino „geriausiu dainininku šiame versle“.

Legendinis dainininkas visada vadino Bennettą „vaiku“, net ir senatvėje.

Tony keturi vaikai – Danny, Dae, Joanna ir Antonia Bennett – yra didžiausias jo pasididžiavimo šaltinis.

Džiazo dainininkas tėvu tapo 1954 m., kai jam su tuometine žmona Patricija Beech gimė vyriausias sūnus D'Andrea Danny Bennettas. Buvusi pora 1955 m. susilaukė dar vieno bendro vaiko – sūnaus Daegal Dae Bennett, o 1965 m. nutraukė savo santykius. Jų oficialios skyrybos įvyko 1971 m.

1969 m. gimė Tonio dukra Joanna, o 1974 m. – jaunesnioji dukra Antonia. 1971 m. Tonis vedė jų motiną Sandrą Grant; 1979 m. pora nutraukė santykius, bet oficialiai išsiskyrė tik 2007 m. Tais pačiais metais jis vedė savo gyvenimo meilę Susan Crow.

Apie tai, kad yra tėtis, atlikėjas atviravo 2016 m. interviu žurnalui „Forbes“.

„Asmeniškai aš didžiuojuosi savo keturiais vaikais ir septyniais anūkais“, – sakė jis apie didžiausius savo pasiekimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Bennettas su žmona Susan Crow
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tony Bennettas su žmona Susan Crow

Jis taip pat gyrė savo sūnus už jų indėlį į jo karjerą. Danny buvo dainininko vadybininkas daugiau nei 40 metų ir paskelbė, kad 2021 m. Tony išeis į pensiją, o Dae glaudžiai bendradarbiavo su tėvu prodiusuojant jo katalogo albumus ir dainas.

„Jie atlieka nuostabų darbą. Jie tiesiog nori, kad aš dainuočiau ir pieščiau, pasirūpina visomis detalėmis“, – 1985 m. laikraščiui „Washington Post“ sakė Tony.

„Jie sunkiai dirba, kad niekas nepažeistų mano orumo ir neprikurtų tuštybės.“

VIDEO: Tony Bennett, Lady Gaga - I Get A Kick Out Of You (Official Music Video)
VIDEO: Tony Bennett - I Left My Heart in San Francisco (from MTV Unplugged)
VIDEO: Tony Bennett, Lady Gaga - I've Got You Under My Skin (Official Music Video)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas