Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mis Sovietų Sąjunga“ dalyvaujančios lietuvaitės daro gėdą šaliai: kodėl vis dar klesti šis konkursas?

Jau 7 metus iš eilės Londone vykstantis „Mis Sovietų Sąjunga“ („Miss USSR UK“) konkursas sulaukia vis daugiau kritikos. Nors organizatoriai šią kritiką girdi, tačiau neigia, kad konkursu siekiama aukštinti komunistinės diktatūros imperiją. Tačiau kodėl jis vis dar vyksta?
„Mis Sovietų Sąjungos“ titulas atiteko estei Anastasijai Gavris
„Mis Sovietų Sąjungos“ titulas atiteko estei Anastasijai Gavris / ANGLIJA.today (A.Gikaro) nuotr.

Šiais metais konkursas vyko balandžio 27 dieną Londone, prabangiame „Hilton“ viešbutyje „Mayfair“. Jame dalyvavo moterys iš buvusių sovietinių šalių – įskaitant tas, kurias 1940 m. užėmė SSRS. Be to, į šių metų konkursą susirinko daugiausia kandidačių iš Ukrainos, nepaisant vykstančio konflikto su Rusija.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad „Mis Sovietų Sąjungos“ internetinėje svetainėje skelbiamas šūkis, jog „mes parodysime, kaip grožis išgelbės pasaulį“, neatskleidžia tikro konkurso veido, todėl jis sulaukia kritikos iš visų pusių.

Pavadinime nemato politikos

„Tai rodo rimtą skonio ir istorinio sąmoningumo trūkumą“, – apie konkursą „The Independent“ portalui kalbėjo buvęs britų ambasadorius Latvijoje Ianas Bondas. – Įsivaizduokite, jei kas nors organizuotų „Mis Trečiasis reichas“ konkursą moterims iš nacių okupuotų šalių? Arba netgi „Mis Britanijos imperija“.

Tuo tarpu buvusi „Mis Sovietų Sąjunga“ organizatorė Kateryna Burceva nesutinka su reiškiama nuomone ir teigia, kad konkurso vardas neturi nieko bendra su politika. Su šia nuomone sutiko ir 2014 m. konkurso finalininkė iš Maskvos Karina Barulina. Mergina mano, jog konkursas pavadintas sovietų imperijos vardu tam, kad įtrauktų daugiau šalių.

„Taip buvo sąmoningai pavadinta todėl, kad būtų išvengta diskriminacijos, nes dalyvauja ne tik Rusijos merginos, bet ir rusakalbės merginos. Šis pavadinimas padaro tai labiau suprantamu dalyku“, – sakė K.Barulina.

Vida Press nuotr./Konkurso akimirka
Vida Press nuotr./Konkurso akimirka

Nepritaria dalyvavimui

Ir nors organizatoriai esą siekia, kad konkursas būtų ne politinis, jie vis tiek kasmet į konkursą kviečia diplomatus. „Galima sakyti, kad beveik visi buvusių Sovietų Sąjungos šalių diplomatai dalyvauja“, – kalbėjo „Mis Sovietų Sąjunga“ direktorė Julia Titova.

Visgi Ukrainos, Baltarusijos ir Uzbekistano diplomatai teigė, kad pirmą kartą apie konkursą jie išgirdo tik iš „The Independent“ portalo ir tvirtino, jog jie niekada jame nedalyvavo.

Tuo tarpu Lietuvos ambasados interneto svetainėje rašoma, kad „Lietuvos merginų kvietimas dalyvauti renginyje, pavadintame Sovietų Sąjungos vardu, rodo didelę nepagarbą atkurtai Lietuvos nepriklausomybei“. Lietuvos diplomatai paprašė konkurso organizatorių panaikinti bet kokias sąsajas su Lietuva.

Latvijos ambasados atstovas spaudai pranešė, kad jie pataria moterims nedalyvauti renginyje, pabrėždami, jog tos, kurios tai daro, „jokiu būdu neatstovauja Latvijai“.

Vida Press nuotr./Konkurso akimirka
Vida Press nuotr./Konkurso akimirka

Konkurso svečiai – neįvardijami įtakingi žmonės

Konkursą stebi karališkųjų šeimų atstovai, globėjai, pasaulinių korporacijų direktoriai ir vadovai. Konkurso direktorė J.Titova atsisakė pateikti daugiau informacijos apie šių metų svečius.

„Jie yra gana įtakingi ir kilnūs žmonės. Mes rūpinamės savo klientais ir neatskleidžiame šios informacijos“, – sakė direktorė.

Johnas Loughas, „Chatham House“ Rusijos ekspertas ir buvęs NATO atstovas Maskvoje, teigia, kad organizatoriai siekia sužadinti ilgesį Sovietų Sąjungai ir tikisi, jog tai padarys su kiek įmanoma daugiau pačių įtakingiausių svečių.

„Tikriausiai siekiama sustiprinti darbotvarkę, kuria Rusijos valstybė būtų labai patenkinta, jog „mes visi esame viena didelė laiminga šeima, nepaisant to, kas atsitiko istorijoje. Mes visi kartu, – mano J.Loughas. – Tai akivaizdžiai neatitinka realybės.“

Bilietų kainos siekia 400 svarų

Norint išrinkti geriausiai atrodančią merginą, reikia balsuoti internetu. Trys balsai kainuoja 1 eurą. Nugalėtoja dažniausiai priklauso nuo to, kiek pinigų yra pasirengę išleisti balsuojantys, nes balsų, kuriuos gali už pinigus gauti asmuo, skaičius yra neribotas.

Moterys, laimėjusios šį pirmąjį etapą, turi išlaikyti „Skype“ interviu. Tada atrinktos kandidatės sumoka 300 svaro sterlingų dalyvavimo mokestį, o po to prasideda tikras pasiruošimas konkursui. Kadangi bilietai į renginį kainuoja nuo 400 svarų, jie nėra prieinami plačiajai visuomenei. Renginys yra privatus, todėl jame gali dalyvauti tik „VIP klientai“.

„Asmuo pateikia paraišką tinklalapyje ir mūsų komanda nusprendžia, ar ją patvirtinti, ar atsisakyti“, – kalbėjo J.Titova.

Nepaisant to, kad organizatoriai iš konkurso daug neuždirba, jis turi finansinį palaikymą iš rėmėjų. „Kol rėmėjai moka, tol konkursas egzistuoja“, – teigė buvusi organizatorė K.Burceva.

Kaip anksčiau rašė 15min, ne kartą šiame konkurse yra dalyvavusios ir lietuvaitės. Praėjusiais metais šaliai atstovavo Jelena, kuri teigė nieko blogo konkurse neįžvelgianti: „Tai tik pavadinimas“.

Konkurso akimirkos – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas