Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Mr Brightside“ – niekaip nemirštantis hitas, kuriam priklauso ir įspūdingas rekordas

Grupės „The Killers“ daina „Mr Brightside“ pasiekė naują muzikos topų rekordą, net 260 savaičių, arba penkerius metus, praleidus Jungtinės Karalystės populiariausių kūrinių „Top 100“, rašo BBC. Taip ilgai tope išbūti nepavyko jokiai kitai dainai. Antroje vietoje – kuklias 166 savaites (lyginant su „The Killers“ pasiekimais) iš topo neiškrenta grupės „Snow Patrol“ daina „Chasing Cars“.
Grupė „The Killers“
Grupė „The Killers“ / Vida Press nuotr.

Pasak „Official Chart Company“, „Mr Brightside“ kiekvieną savaitę vidutiniškai perklausoma 1,2 mln. kartų, o nuo tada, kai buvo išleista 2003 m., dainos kopijų parduota 3,52 mln. Tai gan neblogi rezultatai dainai, kuri Jungtinės Karalystės tope buvo pakilusi tik iki 10-os vietos ir tai tik 2004-aisiais, dainą išleidus antrą kartą.

Nepaisant nesėkmingo starto, šios dainos populiarumas neblėsta net jos per daug nereklamuojant. Kūrinio autoriai taip niekada ir nedavė leidimo „Mr Brightside“ naudoti televizijos serialuose ar reklamose. Labai trumpai, vos kelias sekundes, ją galima išgirsti tik 2006 m. filme „Atostogos“, aktorei Cameron Diaz nelabai rišliai beriant priedainio žodžius.

Na o pastarųjų autorius – grupės narys Brandonas Flowersas, dainą parašęs nutrūkus pirmajai jo rimtai draugystei. Tuo metu jam buvo apie 19-20 metų. 2009 m. „Q Magazine“ jis prisiminė, kaip sužinojo apie tuometinės mylimosios neištikimybę.

„Miegojau, bet jaučiau, kad kažkas blogai. Manęs neapleido nuojauta. Nuėjau į „Crown and Anchor“ (baras – red. past.), kur ją pamačiau su kitu vaikinu“, – pasakojo atlikėjas.

Maždaug tuo pat metu Brandonas susipažino su gitaristu Dave’u Keuningu, kuris jau buvo sukūręs takelį naujam kūriniui, tik tada muzikantas dar nežinojo, kad tai taps „Mr Brightside“ dalimi. Išgirdus tuos visiems atpažįstamus gitaros akordus, visą susikaupusią širdgėlą Brandonas išliejo ant popieriaus lapo.

Gitarą papildė mušamųjų instrumentų garsai ir duetas jau turėjo įrašęs primityvią kūrinio pirmąją versiją. Vėliau ji buvo išleista „The Killers“ „Direct Hits“ albume. Tada „Mr Brightside“ priminė piktą dainą, o ją atlikdamas Brandonas Flowersas, atrodė, tuoj pravirks.

Pirmąją „Mr Brightside“ versiją galite išgirsti čia:

VIDEO: The Killers-Mr. Brightside (Demo)

Atlikėjas sakė, kad ši greita dainos versija įkvėpta Davido Bowie kūrinio „Queen Bitch“. Tačiau atėjus metui įrašyti „Mr Brightside“ studijinę versiją, Brandonas pasirinko nešališkai skambantį, beveik vojeristinį balso toną, rašo BBC.

Daina rekordininkė – pirmas „The Killers“ pilnai parašytas kūrinys ir vienintelis išlikęs iš pirmojo debiutinio grupės albumo „Hot Fuss“ dainų sąrašo. Visas kitas nariai nusprendė pašalinti „The Strokes“ išleidus savąjį hitą „Is This It“ – kūrinį, pakeitusį amerikietišką gitarų muziką.

„Tas įrašas buvo tobulas, – 2012 m. NME sakė Brandonas Flowersas. – Išmetėme viską, prie ko dirbome, į galutinį variantą pateko tik „Mr Brightside“.”

Hitą grupė pirmą kartą sugrojo 2002 m. Las Vegase. Tačiau jo premjerą nebuvo tokia, kokios „The Killers“ tikėjosi. Brandonas labai jaudinosi, jį stipriai pykino, o porą kartų padainavus pro šalį, atlikėjas nusprendė, kad geriau jis gros klavišiniais.

Situacija nesitaisė dar kurį laiką. Grupės skambesys, kuriam didelę įtaką turėjo britai „The Cure“, „New Order“ ir „Depeche Mode“, amerikiečių ausų nedžiugino. Tik grupės bandomiesiems įrašams pasiekus Jungtinės Karalystės įrašų kompaniją „Lizard King“ jie pagaliau pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

„Su „The Killers“ sutartį pasirašėme 2003 m. vasarą. Amerikoje juos visi atstūmė. Grupė metus ieškojo partnerių, bet ja niekas nesusidomėjo, – sakė Martinas Heathas, įrašų kompanijos vadovas, kuriam didelį įspūdį paliko Brandonas Flowersas. – Man buvo aišku, kad jis – didelė žvaigždė. Jis tryško charizma, tikėjo tuo, ką darė. Jis išsiskyrė iš kitų ir ant savo pečių nešė visą muziką.“

Įrašų kompanija nusprendė išleisti 500 singlo „Mr Brightside“ kopijų. Daina nuskambėjo kelių radijo stočių eteryje, buvo apžvelgta „The Times“ laikraštyje. Tačiau tų kelių šimtų kompaktų nepakako, kad daina bent viena koja atsidurtų tope. Atrodė, kad „The Killers“ likimas buvo aiškus. Laimei, taip tik atrodė.

Antram grupės singlui „Somebody Told Me“ patekus į TOP 40, „The Killers“ pakeitė įrašų kompaniją – tapo „Island Records“ komandos dalimi ir netrukus išleido naują, patobulintą, radijo eteriui draugiškesnę „Mr Brightside“ versiją.

Tąkart daina beveik iškart užkariavo ne tik klausytojų širdis. „Mr Brightside“ ilgai karaliavo tiek JAV, tiek Jungtinės Karalystės topuose, tapo XXI amžiaus pradžios himnu ir vis dar yra viena labiausiai klausomų dainų, ką įrodo jai priklausantis rekordas.

„The Killers“ – „Mr Brightside“:

VIDEO: „The Killers“ kūrinys „Mr. Brightside“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas