Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Negailestingas Dubajaus princesių likimas: buvo kalinamos, kankinamos ir verčiamos vartoti narkotikus

Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) šeicho Mohammedo bin Rashido Al Maktoumo (69) žmonų bei dukrų gyvenimas slepiamas po keliasdešimt užraktų, tačiau jų pabėgimai tik patvirtina, kad jis ne rožėmis klotas. Iš pradžių iš prabangių namų pabėgo šeicho dukra ir princesė Shamsa, vėliau jos pavyzdžiu pasekė ir princesė Latifa. Merginos surastos ir grąžintos atgal į šalį ir tik vienintelei šeicho žmonai princesei Hayai, pavyko rasti saugų prieglobstį. Todėl būtent šis pabėgimas ir skyrybos su vienu iš turtingiausių JAE valdytojų gali atskleisti dar daugiau faktų apie tai, ką patyrė visos trys princesės.
Princesės Haya, Shamsa ir Latifa
Princesės Haya, Shamsa ir Latifa / Vida Press ir Socialinių tinklų nuotr.

Multimilijardierius ir Dubajaus valdytojas yra vienas iš turtingiausių Jungtinių Arabų Emyratų šeichų, kuris valdo neįtikėtinai didelius turtus nešančią naftos imperiją. Nors valstybė garsėja prabangiomis parduotuvėmis, modernia architektūra, kurortais ir niekada nemiegančiu naktiniu gyvenimu, akivaizdu, kad gyvenimas su šeichu princesėms nėra priimtinas ir jos viena po kitos palieka šalį.

Vida Press nuotr./Šeichas Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas su princese Haya
Vida Press nuotr./Šeichas Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas su princese Haya

Todėl įdomu, kas vyksta už uždarų šeicho namų durų ir kodėl vis dažniau girdime, kad princesės patiria smurtą, pažeminimus ir nuolatinius kankinimus. Pastarieji pabėgimai, kai iš pradžių viena, o vėliau kita princesė ir žmona bandė palikti šalį, atskleidė daugiau detalių apie moterų esamą padėtį.

Visgi iš trijų moterų tik šeicho žmonai princesei Hayai pavyko saugiai palikti Dubajų ir rasti prieglobstį Londone. Princesė kartu pasiėmė savo du vaikus, už kurių globą šiuo metu kovoja Londono teisme. Ją palaikantys įsitikinę, kad teisme paaiškės, jog prabangus karališkos šeimos gyvenimas už uždarų durų slepia juodas paslaptis.

Princesės Hayos pabėgimas: rado prieglobstį Londone

Birželio mėnesį visa žiniasklaida skambėjo nuo netikėto princesės Hayos pabėgimo iš Dubajaus. Būtent ši šeicho žmona yra vienintelė iš 6 žmonų, kuri kartu su juo rodydavosi viešumoje. Šis faktas neturėtų nieko stebinti, nes moteris garsėja kaip Oksfordo universitetą baigusi patyrusi raitelė. Visgi tai jos nesulaikė ir princesė nusprendė palikti šalį su dviem savo vaikais: 11 metų dukra Jalila ir 7 metų sūnumi Zayedu.

„Scanpix“ nuotr./Princesė Haya
„Scanpix“ nuotr./Princesė Haya

Iš pradžių Haya išvyko į Vokietiją, pasiėmusi 34 mln. eurų, o vėliau išskrido į Londoną ir ten aukštesniojo teismo paprašė apsaugos nuo prievartinės santuokos ir vaikų globos teisių. Beje, šeichas abiem atvejais reikalavo grąžinti žmoną atgal į Dubajų, tačiau abi valstybės atsisakė tai padaryti.

Šaltiniai teigia, kad princesė šalį nusprendė palikti po to, kai sužinojo tikrą tiesą ir išgirdo apie elgesį su princese Latifa. Pasirodo, žmonai šeichas pasakojo visiškai priešingą istoriją nei iš tiesų buvo, taigi bijodama, kad jai nenutiktų tas pats, nusprendė kartu su vaikais pabėgti.

Princesė Shamsos pabėgimas: buvo kalinama kalėjime ir žiauriai kankinama

Prieš beveik 20 metų rugpjūčio mėnesį jaunutė 18 metų princesė Shamsa pasiryžo atlikti drąsų žingsnį – pasiėmė tėvo „Range Rover“ automobilį ir pabėgo. Nors mergina buvo apipilta nesibaigiančia prabanga, tačiau sulaukusi pilnametystės beviltiškai troško išsilaisvinti iš suvaržyto gyvenimo.

Praėjus vos dviems mėnesiams po pabėgimo, tėvas merginą rado ir pargabeno atgal į Dubajų. Nieko neįtarianti Shamsa vaikščiojo Kembridžo miesto gatvėmis, kai ją netikėtai užpuolė šeichui dirbantys asmenys. Visą dramatišką sceną matę liudininkai teigė, kad tuo metu mergina „spardėsi ir šaukė“.

Socialinių tinklų nuotr./Princesė Shamsa
Socialinių tinklų nuotr./Princesė Shamsa

2001 metų kovą su Kembridžo policija susisiekė moteris, kuri įnirtingai tvirtino, kad yra princesė Shamsa. Nepaisant to, kad mergina nuosekliai pasakojo apie savo pagrobimą, tyrimas greitai sustabdytas. Nuo tada apie princesę niekas nieko nežinojo ir nematė.

Galiausiai Shamsos sesę Latifą pažinojusi kovos menų mokytoja Tiina Jauhiainen prasitarė, kad princesė beveik du dešimtmečius buvo kankinama, kalinama ir priversta vartoti narkotikus. Be to, moteris atskleidė ir dar siaubingesnes detales – princesė net tris kartus bandė nusižudyti.

Socialinių tinklų nuotr./Princesė Shamsa
Socialinių tinklų nuotr./Princesė Shamsa

Po pagrobimo Shamsa 8 metus praleido kalėjime, kuriame nuolatos per kojas buvo mušama medinėmis lazdomis. Mergina iš kalėjimo buvo paleista 2008 metais, tačiau dėl bandymo susisiekti su britų žiniasklaida ir Kembridžo miesto policija po dvejų metų buvo vėl įkalinta. Šįkart princesė gyveno savo mamos namo kambaryje, kuriame ją nuolat vertė vartoti narkotikus.

Princesė Latifos pabėgimas: buvo pagauta Indijos krantuose

Prie paskutinio šeicho dukros princesės Latifos pabėgimo prisidėjo suomė kovos menų mokytoja Tiina. Moteris į karališkosios šeimos namus atsikraustė 2001 metais, kad galėtų princesę mokyti brazilų kovos meno kapueiros. Būtent šių mokymų dėka moterys per kelerius metus tapo artimomis draugėmis. Jos netgi kartu užsiimdavo ekstremaliu sportu.

Po truputį Latifa pradėjo Tiinai pasakoti, ką ji patiria gyvendama su savo šeima. Mergina atskleidė, kad net trejus metus praleido kalėjime ir jame buvo nuolat mušama. Tokios bausmės princesė sulaukė po to, kai 2002 metais bandė pabėgti iš Dubajaus.

Socialinių tinklų nuotr./Princesė Latifa
Socialinių tinklų nuotr./Princesė Latifa

Tačiau tai Latifos nepalaužė ir su naujos draugės pagalba 2018 metais ji bandė pabėgti dar kartą. Abi moterys nuvažiavo prie Omano šalies sienos ir vandens motociklu bei pripučiama valtimi nuplaukė 40 km link Indijos krantų. Vėliau princesė susitiko su buvusiu karinio jūrų laivyno karininku Hervé Jaubertu jo jachtoje ir išplaukė į tarptautinius vandenis.

Princesė ir H.Jaubertas planavo nuplaukti į Indijos valstiją Goa, iš kurios keliautų tiesiai į JAV. Tačiau planas neišdegė, nes jachtą netikėtai apsupo Indijos ir JAE ginkluotosios pajėgos, kurios pagrobė Latifą ir pargabeno ją atgal į Dubajų. Tiesa, mergina prieš šį žingsnį savo draugų paprašė, kad tuo atveju, jei ją sugautų, jie į internetą patalpintų vaizdo įrašą, kuriame princesė atskleidžia visus siaubingus dalykus, kuriuos patyrė gyvendama su savo šeima.

Socialinių tinklų nuotr./Princesė Latifa ir kovos menų mokytoja Tiina
Socialinių tinklų nuotr./Princesė Latifa ir kovos menų mokytoja Tiina

Po išpuolio princesės draugė Tiina praleido dvi savaites Dubajaus kalėjime. Šis nutikimas suomę paskatino įkurti „Free Latifa“ judėjimą, kuris atkreiptų viso pasaulio dėmesį į princesės padėtį. Visgi ne visiems Latifos gyvenimas atrodė tragiškas, o ypač Jungtinių Tautų vyriausiai komisarei Mary Robinson.

2018 metų gruodį karališkoji šeima nusprendė į namus pakviesti JT komisarę. Šis vizitas buvo skirtas parodyti, kad princesė Latifa gyvena gerą gyvenimą ir tikrai nėra nuskriausta. Tačiau paskelbtos nuotraukos rodė priešingai – moteris atrodė išsekusi, kas dar labiau padidino susirūpinimą dėl princesės gerovės. Iki šiol nėra žinoma, kas po pagrobimo nutiko Latifai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas