Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Netflix“ serialas apie žudiką J.Dahmerį sukėlė skandalą: traumuoja aukų artimuosius

„Netflix“ naujausias hitas vadinasi „Monstras: tikroji Jeffrey Dahmerio istorija“. Neilgai trukus po šio serialo pasirodymo jo kūrėjai ėmė sulaukti vis daugiau kritikos. Kodėl šis serialas tapo tokiu kontroversišku?
Kadras iš serialo „Monstras: tikroji Jefrey Dahmerio istorija“
Kadras iš serialo „Monstras: tikroji Jefrey Dahmerio istorija“ / Vida Press nuotr.

Jeffrey Dahmeris buvo tikras žmogus, tačiau nusikaltimų, kuriuos jis padarė, neįmanoma suvokti. J.Dahmeris gimė 1960-aisiais Milvokyje. Būsimojo žudiko vaikystė buvo sunki, jam nuo mažens patiko nugaišę gyvūnai, domino skrodimai.

Žudikas J.Dahmeris savo nusikaltimus pradėjo būdamas 18-os, ir nuo 1978-ųjų per 13 metų nužudė bei išmėsinėjo 17 vyrų ir vaikinų.

„Milvokio monstras“ daugiausiai juodaodžius vyrus ne tik žudė – su lavonais užsiėmė net kanibalizmu. Maža to, savo aukų kaulus ir kūno dalis pasilikdavo. 1991 metais jis buvo sulaikytas ir galiausiai jam skirta 17 įkalinimo iki gyvos galvos bausmių.

Tačiau kalėjime praleisti ilgų metų ir jame pasitikti senatvės Jeffrey Dahmeris negavo – vos po trejų metų nuo jo įkalinimo, 1994-aisiais, jį Viskonsino valstijos kalėjime mirtinai sumušė kitas kalinys. J.Dahmerio mirties priežastis – kaukolės lūžis ir stipri smegenų trauma.

Vida Press nuotr./Jeffrey Dahmeris kalėjime
Vida Press nuotr./Jeffrey Dahmeris kalėjime

Pirmoji serialo serija platformą „Netflix“ pasiekė vos prieš dvi savaites – rugsėjo 21-ąją, tačiau jį jau spėjo peržiūrėti milijonai „true crime“ žanro gerbėjų ir kritikų. Spalio 4-ąją portalas „Primetimer“ pranešė, jog šis šiurpus serialas tapo devintuoju labiausiai žiūrimu visų laikų serialu „Netflix“ platformoje.

10 serijų serialo veiksmas šokinėja nuo J.Dahmerio nelaimingos vaikystės, prie jo nusikaltimų ir galiausiai arešto. Šalia žudiko siaubą keliančių nusikaltimų vaizduojama ir Milvokio policijos nekompetencija – pastarieji nekreipė dėmesio į J.Dahmerio kaimynų pranešimus apie neramumus kaimynystėje.

Vida Press nuotr./Jeffrey Dahmeris teismo salėje
Vida Press nuotr./Jeffrey Dahmeris teismo salėje

„Monstras“ yra šiurpus, seriale gausu žiaurių scenų. Po savaitės, praleistos „Netflix“ platformoje, serialas sulaukė prieštaringų kritikų atsiliepimų. Pirmasis skandalas kilo dėl to, jog serialas platformoje įkeltas su žyme „LGBTQ+“. Nepaisant to, jog J.Dahmeris buvo homoseksualus, interneto vartotojai ėmė diskutuoti, ar tikrai toks veikėjas gali reprezentuoti ir taip daug neapykantos sulaukiančią bendruomenę.

Vėliau ėmė pasisakyti ir Jeffrey Dahmerio aukų artimieji. Vieno iš žudiko aukų Errolo Lindsey sesuo Rita Isbel portalui „Insider“ teigė, jog serialo kūrėjai nepasivargino su ja susisiekti ir gauti leidimo apie ją kalbėti ir ją vaizduoti. Kiti socialinių tinklų vartotojai ragino geriau kalbėti apie serijinio žudiko aukas ir sakyti jų vardus, nei vėl ir vėl pasakoti J.Dahmerio istoriją.

„Milvokio monstro“ aukų artimieji vienas po kito ėmė kalbėti apie tai, jog serialo kūrėjai ne tik su jais nesusisiekė paprašyti leidimo atpasakoti jų istorijas, bet ir viską pateikė taip žiauriai ir su tiek daug detalių, jog aukų artimieji, žiūrėdami šį serialą, yra priversti vėl išgyventi vienus baisiausių savo gyvenimo įvykių. Pasigirdo kalbų, jog šis serialas yra „traumuojantis“, ypač vaikus.

Vida Press nuotr./Serialo „Monstras: tikroji Jeffrey Dahmerio istorija“ kadras
Vida Press nuotr./Serialo „Monstras: tikroji Jeffrey Dahmerio istorija“ kadras

„Netflix“ netruko atsakyti į pasipylusią kritiką. Serialas greitai buvo pašalintas iš LGBTQ+ kategorijos, o dėl jo žiaurumo kritikuotas „Netflix“ teigė, jog serialas „atskleidžia sisteminį rasizmą, kuris paveikė to meto Milvokio pareigūnų gebėjimą tirti prieš juodaodžius daugiau nei dešimtmetį vykdytus nusikaltimus“.

Tačiau čia serialo kūrėjų bėdos nesibaigia. Viena iš serialo kūrybinės grupės narių, juodaodė Kim Alsup socialiniame tinkle „Twitter“ prabilo apie tai, kad su ja filmavimo aikštelėje buvo elgiamasi ypač blogai – maža to, visoje kūrybinėje komandoje buvo tik du nebaltaodžiai žmonės.

„Dirbau su šiuo projektu ir buvau viena iš dviejų juodaodžių komandoje. Jie (kiti komandos nariai) nuolat painiodavo mūsų vardus. Mes abi esame tamsios odos ir nešiojame dredus, tačiau mano ūgis 165 cm, o jos – 177 cm.

Darbas su šiuo serialu iš manęs atėmė visas jėgas, nes su manimi buvo elgiamasi siaubingai. Dabar kitaip žiūriu ir į juodaodę pagrindinę aktorę“, – rašė K.Alsup.

Serialo „Monstras: tikroji Jeffrey Dahmerio istorija“ anonsas:

VIDEO: DAHMER - Monster: The Jeffrey Dahmer Story | Official Trailer (Trailer 1) | Netflix

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne