Sportas gyvai

Paskutinės „puikiosios auklės“ A.Zavorotniuk dienos: brangus eksperimentinis gydymas, mirtis hospise

Lietuvoje rodyto serialo „Mano puikioji auklė“ gerbėjai vis dar negali susitaikyti su mintimi, kad jame vaidinusios aktorės Anastasijos Zavorotniuk nebėra. Moteris taip ilgai kovojo su liga, kad norėjosi tikėti, jog jos valia ir aistra gyvenimui nugalės. Tačiau gegužės 30-osios rytą buvo pranešta, kad „puikiosios auklės“ žvaigždės nebėra. Aiškėja paskutinių jos gyvenimo dienų detalės.
Anastasija Zavorotniuk
Anastasija Zavorotniuk / Scanpix, Socialinių tinklų nuotr.

Rusijos žiniasklaidoje rašoma, kad per paskutiniąsias dvi savaites aktorė jautėsi visiškai išsekusi, numetė daug svorio ir nebegalėjo pakilti iš lovos.

Woman.ru teigiama, kad A.Zavorotniuk buvo paguldyta į hospisą, kur jai buvo teikiama paliatyvioji pagalba. Čia ji mirė ant savo vyro Piotro Černyševo rankų. Trečiasis aktorės sutuoktinis iki paskutinės akimirkos užtikrino savo mylimai moteriai deramą priežiūrą ir gydymą.

Daugiau nei šešerius metus P.Černyševas , triskart dailiojo čiuožimo JAV čempionas, dirbo savęs negailėdamas – be savaitgalių ir atostogų. Jam buvo svarbiausia – uždirbti pinigų brangiems vaistams, kurių reikėjo vėžiu sergančiai žmonai.

„Scanpix“ nuotr./Anastasija Zavorotniuk su sutuoktiniu
„Scanpix“ nuotr./Anastasija Zavorotniuk su sutuoktiniu

Jis dalyvavo ledo šou, už kiekvieną pasirodymą gaudavo nuo 100 000 iki 300 000 rublių (apie 11,2 – 30,5 tūkst. eurų). Su mažąja aktorės dukrele, gimusia 2019m., visą laiką buvo močiutė, aktorės mama. Kalbama, kad jauniausioji A.Zavorotniuk atžala Mila labai panaši į savo mamą

Primename, kad 2019 m. A.Zavorotniuk buvo diagnozuota glioblastoma – viena iš agresyviausių vėžio formų. Tokio smegenų auglio išgydyti neįmanoma, jis gali tik progresuoti. Paprastai pacientai, kuriems nustatyta tokia diagnozė, gyvena ne ilgiau kaip metus, daugiausia dvejus. Anastasijai pavyko išgyventi penkerius.

Visą šį laiką A.Zavorotniuk nesirodė viešumoje, ją supo tik jos šeimos nariai.

Aktorei buvo atliktos dvi operacijos, vėliau taikyta spindulinė terapija, o po šešių mėnesių – trys chemoterapijos ciklai. Tai leido pristabdyti ligos eigą.

Kaip teigia Rusijos žiniasklaida, kai nebeliko vilties, P.Černyševas kreipėsi pagalbos į Sankt Peterburgo gydytojus, kurie pasiūlė eksperimentinį vaistą nuo vėžio. Nuo vaistų žinomai moteriai kiek palengvėjo, artimieji atgavo viltį, kad blogiausio pavyks išvengti. Tačiau gydytojai neturėjo iliuzijų – ši vėžio forma yra neišgydoma.

Kodėl aktorė mirė hospise?

Woman.ru pasikalbėjo su onkologu ir išsiaiškino, kad atiduoti artimą žmogų į hospisą paliatyviajai slaugai (slaugai ir pagalbai, kai pacientas nebeturi jokių galimybių gyventi) nereiškia „palikti jį likimo valiai“.

Vėžiu sergantiems pacientams dažnai reikia vartoti itin stiprius vaistus, turinčius narkotikų poveikį. To neįmanoma padaryti namuose, nes Rusijoje tokių vaistų vartojimo negalima skirti namų sąlygomis.

Hospisuose dirba medicininį išsilavinimą turintys žmonės, jie turi reikiamą medicininę įrangą. Sunkių ligonių palatose yra specialios lovos, kurios prisiderina prie kūno linijų. Lovose – specialūs čiužiniai.

Padaryta viskas, kad mirštantis pacientas nejaustų diskomforto. Daugelyje hospisų dirba psichologai, padedantys artimiesiems susitaikyti su netektimi.

„Scanpix“ nuotr./Anastasija Zavorotniuk
„Scanpix“ nuotr./Anastasija Zavorotniuk

„Tai nereiškia, kad žmogus buvo kažkur perduotas, paliktas vienas. Ne! Ligoninėse yra hospisai, paliatyviosios slaugos skyriai, kuriuose laikomi sunkūs ligoniai.

Jais rūpinasi gydytojai, medicinos personalas, yra speciali įranga, padedanti jiems, t. y. viskas, ką sunku suteikti namuose. Be to, dažnai tokiems ligoniams kaip N.Zavorotniuk reikia itin stiprių nuskausminamųjų vaistų Skausmas toks, kad niekas kitas negali jo numalšinti. Namuose to padaryti neįmanoma.

Taigi hospisas nėra žmogaus apleidimas. Greičiau tai pagalba visiems: pacientui, jo artimiesiems, įskaitant psichologus“, – portalui Woman.ru sakė onkologas ir paliatyviosios slaugos gydytojas Dmitrijus Šabanovas.

Primename, kad aktorė savo veiklą sustabdė jau 2019 metų rugpjūčio mėnesį. Po jos dingimo iš viešumos prasidėjo įvairios apkalbos ir gandai apie jos sveikatą, tačiau atstovas spaudai Stasas Christovas ilgai neigė bet kokias kalbas. Tik po kurio laiko paaiškėjo, kad moteriai buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos smegenų vėžys.

Ketvirtadienį pranešta, kad po sunkios ligos 53-ejų Anastasija Zavorotniuk mirė.

Socialiniuose tinkluose parnešama, kad su aktore bus galima atsisveikinti birželio 1 d. taip pat informuojama, kad A.Zavorotniuk amžinojo poilsio atguls Maskvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius