Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romantiškasis filmas „Užrašų knygelė“ švenčia 15 metų: prisiminkime dešimt nepamirštamų faktų

Amerikiečių novelistas Nicholas Sparksas (53) išleido ne vieną puikų romaną, kurio istorijos privertė išspausti ašarą. Todėl romantinė drama „Užrašų knygelė“ skaitoma iki šių dienų, o pagal ją pastatytas filmas sulaukė nepaprasto populiarumo. Prisimindami 15 metų sukaktį nuo ekranizacijos atsiradimo, pateikiame 10 faktų, kurie sužadins nostalgiškus prisiminimus apie Nojaus ir Elės meilės istoriją.
 Romantinė drama „Užrašų knygelė“
Romantinė drama „Užrašų knygelė“ / Vida Press nuotr.

Tai nėra pirmas rašytojo romanas, kuris buvo realizuotas kine. Nors kitų romanų ekranizacijos nesulaukė tokio didelio pripažinimo, tačiau pirmos knygos sėkmė rodo, kad ir kiti kūriniai buvo ne mažiau geri. Visgi 2004 m. pasirodžiusi „Užrašų knygelė“ uždirbo 100 mln. eurų tik su 21 mln. eurų biudžetu, o „Teen Choice“ apdovanojimuose laimėjo aštuoniose kategorijose. Filmo pasirodymas išgarsino aktorę Rachel McAdams, kuri prieš tai atliko piktosios Reginos George vaidmenį filme „Naujokė“.

Knyga ir filmas pasakoja apie jaunuolių Nojaus ir Elės meilės istoriją Šiaurės Karolinoje (filmas nufilmuotas Pietų Karolinoje) 1940-aisiais. Nepaisant įvairių sunkumų, pora įsimylėjo, vedė vienas kitą ir likusius 60 metų praleido kartu. Vėliau istorijos pasakojimas persikelia į dabartinius laikus, kuriuose vyresnė Elė serga Alzheimerio liga, o šalia jos sėdintis Nojus padeda prisiminti jų neįtikėtiną meilės istoriją.

1. Romanas pastatytas pagal tikrą meilės istoriją

Visiems puikiai žinoma, kad rašytojai mėgsta pagražinti istorijas, tačiau N.Sparksas savo knygą parašė įkvėptas tikros istorijos. Idėja kilo tada, kai susipažino su buvusia žmona Cathy, kuri papasakojo apie senelius, gyvenusius kartu 60 metų. Moteris palaikė artimus santykius su giminaičiais ir dažnai juos aplankydavo. Tačiau rašytojo ir jo buvusios žmonos vestuvėse 1989 m. jie negalėjo dalyvauti, abu sunkiai sirgo. Tiesa, pora nusprendė senelius nustebinti ir apsirengę vestuviniais drabužiais juos aplankė. Tada jie rašytojui ir papasakojo meilės istoriją, prasidėjusią prieš kelis dešimtmečius.

Vida Press nuotr./Nicholas Sparksas su buvusia žmona Cathy
Vida Press nuotr./Nicholas Sparksas su buvusia žmona Cathy

„Nors jų istorija nepaprasta, bet daugiausiai iš tos dienos prisimenu, kaip jie vienas su kitu elgėsi. Jo akys žibėjo, kai jis žiūrėjo į ją, kaip jis laikė jos ranką, kaip jis jai atnešė arbatą ir rūpinosi ja. Aš prisimenu, kai į juos abu žiūrėjau ir galvojau, kad po 60 metų santuokos, šie du žmonės vienas su kitu elgėsi taip, kaip mes su žmona po 12 valandų. Pagalvojau, kad jie mums suteikė nuostabią dovaną per mūsų pirmą vestuvinę dieną parodydami, kad tikra meilė gali trukti amžinai“, – savo svetainėje prisiminimais dalijosi rašytojas.

Deja, bet N.Sparkso ir Cathy santuoka nesulaukė laimingos pabaigos, kadangi pora skirtingais keliais pasuko 2015 m.

2. Knygos istorija artima kiekvienai sielai

„Atrodo, kad beveik visi, su kuriais kalbėjau apie novelę, žinojo tikro gyvenimo Nojų ir Elę“, – svetainėje rašė knygos autorius. Jis taip pat pabrėžė, kad knyga yra ganėtinai trumpa ir sudaro tik 224 puslapius, todėl žmonės ją perskaito pakankamai greitai.

„Aš manau, kad skaitytojai vertino tai, kad knyga nebuvo parašyta nepadoria kalba ir meilės scenos buvo skoningos ir švelnios, palyginus su tuo, ką galima rasti kitose novelėse. Šie faktoriai leido žmonėms jaustis patogiai, kai knygą rekomendavo kitiems“, – toliau rašė savo svetainėje vyras.

Vida Press nuotr./Akimirka iš filmo „Užrašų knygelė“
Vida Press nuotr./Akimirka iš filmo „Užrašų knygelė“

3. Scenaristas stengėsi, kad filmo veikėjai atrodytų kuo realistiškesni

Romantinės dramos scenaristas Jeremy Levenas turėjo įveikti sunkią užduotį, kad pavyktų perkelti tobulą novelės versiją į filmo scenarijų. „Problema su knyga buvo ta, kad melodrama labai švelni, todėl tu turi rasti būdų, kaip prie jos pritraukti auditoriją, kuri nuolat nuogąstauja apie dar vieną pernelyg saldų filmą. Todėl šiam filmui turi suteikti pranašumą, paversti jį tikru ir padaryti sprendimus, kuriuos priima realūs žmonės. Į tą pranašumą įtraukta meilės scena lietuje“, – apie sunkumus perkeliant filmą į scenarijų „The Harvard Crimson“ laikraščiui pasakojo J.Levenas.

4. Aktoriai Rachel McAdams ir Ryanas Goslingas filmavimo aikštelėje nesutarė

Nepaisant to, kad filme jie vaidino įsimylėjėlius, o realybėje pradėjo susitikinėti, tačiau pačioje pradžioje pora stipriai nesutarė. Filmo režisierius Nickas Cassavetes'as pasakojo apie incidentą, kuris nutiko filmavimo aikštelėje tarp R.Goslingo ir R.McAdams: „Ryanas atėjo pas mane, o toje scenoje stovėjo apie 150 žmonių, kai jis man sakė, kad ateičiau pas jį. O tuo metu jis vaidino scenoje su Rachel ir man sakė: „Ar gali ją iš čia patraukti ir atvesti kitą aktorę skaityti su manimi prieš kameras?“ Aš pasakiau: „Ką?“. Tada nuėjome į kambarį su prodiuseriu. Jie pradėjo vienas ant kito rėkti... Likusi filmo dalis nebuvo sklandžiai nufilmuota, tačiau sklandžiau nei prieš tai.“

Vida Press nuotr./Ryanas Goslingas ir Rachel McAdams
Vida Press nuotr./Ryanas Goslingas ir Rachel McAdams

5. Filmavimo aikštelėje traukos tarp aktorių nebuvo

„Mūsų tolimesni santykiai buvo tai, ko nei vienas iš mūsų nesitikėjo, kad po filmavimo atsiras. Tai parodo, jog tu gali sukurti trauką žiūrovams parodant, kad šie du žmonės vienas kitą myli. Būdama aktore, tu neturi to jausti. Tau iš viso nereikia nieko jausti. Tiesiog įsivaizduoti tai“, – apie aktorystės subtilybes kalbėjo R.McAdams.

6. Aktorė Jessica Biel pretendavo į Elės vaidmenį

Nors R.Goslingui nereikėjo pereiti jokios atrankos norint gauti pagrindinį vaidmenį, tačiau R.McAdams ir Jessicai Biel teko tai padaryti. „Aš buvau įpusėjusi filmo „Kruvinos skerdynės Teksase“ filmavimą, kai dalyvavau atrankoje su Ryanu Goslingu būdama pusiau kruvina. Tai buvo tai, ko labai norėjau. Mes besočiai, todėl esame dėl to baudžiami. Tai yra tiesiog atmetimas“, – dėl prarastos galimybės vaidinti filme apgailestavo aktorė.

„Scanpix“ nuotr./Aktorė Jessica Biel
„Scanpix“ nuotr./Aktorė Jessica Biel

7. R.McAdams patyrė daug spaudimo

Aktorė portalui „Film Monthly“ pasakojo, kad filme turi pasirodyti gerai todėl, kad ji yra ta, kuri jį tempia aukštyn. „Iš pradžių aš save per daug spaudžiau ir supratau, kad tai manęs niekur nenuves. Aš tiesiog buvau streso kamuoliukas ir galiausiai mano herojė išdygo taip, lyg būtų laisva siela. Jai nebebuvo svarbu, ką žmonės mano, ir ji pradėjo vytis dalykus, kurių pati norėjo“, – apie Elės vaidmenį pasakojo aktorė.

8. Aktorius Jamesas Marsdenas manė, kad filmas bus per daug sentimentalus

Aktorius Jamesas Marsdenas filme vaidino Lomą Hammondą jaunesnyjį, Elės sužadėtinį ir Nojaus varžovą. Vyras pasakojo, kad jis stengiasi filmų nepaversti blogais, bet jie kartais patys tokiais tampa. „Aš vaidinau filmuose, dėl kurių buvau įsitikinęs, kad žmonės iš jų juoksis, tačiau jie tapo labai populiarūs. Maniau, kad „Užrašų knygutė“ taps pernelyg sentimentaliu ir savaitės tipo filmu. Tačiau štai kur mes esame“, – pasakojo aktorius.

Vida Press nuotr./Akimirka iš filmo „Užrašų knygelė“
Vida Press nuotr./Akimirka iš filmo „Užrašų knygelė“

9. Nickas Cassavetes'as buvo ketvirtas režisierius, kurį pasirinko kompanija

Kompanija „New Line Cinema“ pareikalavo teisių į N.Sparkso novelę 1995 m., kai knyga net nebuvo išleista. 1998 m. Variety atskleidė, kad Stevenas Spielbergas norėjo režisuoti filmą, Jimas Sheridanas taip pat buvo tuo susidomėjęs, tačiau tąkart jis nusprendė režisuoti juostą „In America“. 2001 m. „Zoro kaukės“ ir „Auksinės akies“ režisierius Martinas Campbelas beveik pasirašė susitarimą dėl romantinės dramos filmavimo, tačiau 2002 m. kompanija į eilę pakvietė Nicką Cassavetes'ą.

Vida Press nuotr./Nickas Cassavetes'as su mama bei aktore Gena Rowlands
Vida Press nuotr./Nickas Cassavetes'as su mama bei aktore Gena Rowlands

10. James'as Garneris sugadino pirmą savo kadrą su aktore Gena Rowlands

N.Cassavetes'as, legendinio režisieriaus Johno Cassavetes'o sūnus, pagyvenusios Elės vaidmenį suteikė mamai bei aktorei Genai Rowlands. „Ji ėjo link manęs, kai aš sėdėjau ant verandos kėdės ar kažko panašaus. Ir tada išgirdau Nicką sakant „Gerai, mama. Veiksmas“. Na, pirmą bandymą aš sugadinau, nes tiesiog pratrūkau juoktis. Tai buvo taip juokinga. Tai mane juokino iki nugriuvimo. Tačiau jis savo mamai parodė didelę pagarbą. Buvo su ja švelnus ir dirbo kartu. O labiausiai iš to man patiko, kad ji jo klausė. Štai profesionali aktorė, kuri savo srityje pati geriausia, ir ji klausosi savo sūnaus. Aš tikrai tuo žavėjausi juose“, – apie įspūdžius filmavimo aikštelėje su režisieriaus žmona pasakojo J.Garneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas