Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

S.Kingą „Švytėjimą“ sukurti įkvėpęs viešbutis iš išorės ne toks ir baisus: šiurpesni dalykai dėjosi viduje

Iš kur rašytojai semiasi idėjų savo projektams? Būna, kad mintis į galvą šauna, kai to tikimasi mažiausiai, pavyzdžiui, viešint viešbutyje, kuriame vaidenasi. Po nakties viename tokių garsiajam siaubo romanų autoriui Stephenui Kingui gimė idėja parašyti bene žinomiausią savo kūrinį „Švytėjimas“.
Viešbutis Kolorado valstijoje, įkvėpęs S.Kingą parašytą „Švytėjimą“
Viešbutis Kolorado valstijoje, įkvėpęs S.Kingą parašytą „Švytėjimą“ / Vida Press nuotr. / 15min montažas

Sutiksite, kad Stepheno Kingo „Švytėjimas“ – vienas garsiausių siaubo romanų istorijoje. Jo puslapiuose pasakojama apie rašytoją, jo žmoną ir jųdviejų sūnų, turintį ekstrasensinių sugebėjimų, kurie atsikrausto gyventi į izoliuotą „Overlook“ viešbutį.

Rašytojui niekaip nepavyksta pagauti mūzos, ne mažiau nerimo kelia ir pasikeitęs jo sūnaus elgesys. O dar tas viešbutis, užvaldęs vyrą ir pavertęs jį žudiku maniaku... Geresnių ingredientų siaubo pasakojimui ir būti negali.

Žinoma, romane aprašytas viešbutis neegzistuoja, tačiau S.Kingą jį sukurti inspiravo kita labai panaši jo aplankyta vieta.

Kaip rašo „Mirror“, 1974-aisiais rašytojas su žmona Tabitha visai netyčia apsistojo žiemos sezonui užsidaryti besiruošusiam viešbučiui – „Stanley Hotel“, esantį Kolorado valstijoje. Pasirodo, jame dar ir vaidenosi, užfiksuoti paranormalūs reiškiniai ir kitos nejaukios patirtys. Apie tai pasakojo patys viešbučio lankytojai.

Rašytojas su žmona viešbutyje praleido tik naktį, tačiau jos pakako, kad S.Kingo galvoje gimtų idėja „Švytėjimui“.

„Tą naktį sapnavau savo trejų metų amžiaus sūnų bėgiojantį koridoriais, vis besižvalgantį per petį, plačiomis akimis, rėkiantį. Jį vaikėsi gaisrinė žarna.

Pabudau purtydamasis, suprakaitavęs, per colį nuo lovos krašto. Atsikėliau, užsidegiau cigaretę, atsisėdau į kėdę ir žiūrėjau pro langą į kalnus, o bebaigiant rūkyti mintyse jau turėjau knygos pamatus“, – rašoma oficialiame jo tinklalapyje.

S.Kingas su žmona nakvojo 217 numeriu pažymėtame kambaryje, kuriame, pasak viešbučio darbuotojų, užfiksuojamas „aukštas paranormalių reiškinių aktyvumas“ (po S.Kingo apsilankymo kambarys pervadintas jo vardu).

Tačiau tai ne vienintelis kambarys, kuriame vaidenasi ir dedasi keisti dalykai. Tarp vaiduoklių medžiotojų labai populiarūs 401, 407 ir 408 kambariai. Ne kartą juose nakvoję svečiai buvo pažadinti lovos gale stovinčios kaubojų primenančios figūros, jausmo, jog kažkas juos liečia, paslaptingų šešėlių. O kur dar nuolat mirksinčios šviesos, savaime atsidarančios ir užsidarančios durys. Čia tikras paranormalių potyrių siekiančiųjų rojus.

Viešbutyje yra ir koncertų salėje, iš kurios lankytojai naktimis ne kartą yra girdėję sklindančius pianino garsus, nors paties atlikėjo niekur nebuvo matyti.

Taip kaip „Švytėjime“ rašytojo sūnus sutinka identiškas dvynes, viešbučio svečiai pasakojo matę ir vaikų vaiduoklių. Tiesą sakant, ketvirtame aukšte dažnai girdimi krizenančių vaikų balsai.

Pasirodo, „Stanley Hotel“ vyksta tiek daug paranormalių reiškinių, jog čia rengiamos naktinės ekskursijos, per kurias pasakojama apie pastato istoriją, architektūrą ir folklorą.

Svarbu pabrėžti, kad pats knyga paremtas filmas „Švytėjimas“ šiame viešbutyje nefilmuotas. Juostoje matoma „The Timberline Lodge“ Oregone viešbučio eksterjerą.

Vida Press nuotr./„The Timberline Lodge“ Oregone
Vida Press nuotr./„The Timberline Lodge“ Oregone

TAIP PAT SKAITYKITE: Jaunosios siaubo filmų žvaigždės: kaip dabar atrodo kultinius personažus suvaidinę aktoriai?

Namas, kuriame filmuotas „Avinėlių tylėjimas“, ieško pirkėjo: ar išsaugotos šiurpios jo detalės?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas