Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiuolaikinės vergovės auka: Kinijoje nuo persidirbimo mirė 14-metė manekenė iš Rusijos

Mados pasaulį sukrėtė netikėta 14-metės manekenės Vlados Dzyubos mirtis – paauglė iš Rusijos mirė nuo pervargimo, kai be perstojo dirbo Kinijoje. Tai dar kartą paaštrino kalbas visame pasaulyje apie jaunų panelių, trokštančių tapti garsiais modeliais, išnaudojimą, kuris prilygsta vergovei.
Vlada Dzyuba
Vlada Dzyuba / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 3 Rusija Kinija Mada

13 valandų viename mados renginyje Šanchajuje dirbusi paauglė nualpo prieš pat savo dar vieną pasirodymą ant podiumo – mergina buvo išvežta į ligoninę, kur paniro į komą, o po dviejų dienų mirė.

Jaunos manekenės mirties priežastis – visiškas pervargimas ir negydytas meningitas.

Pranešama, kad paauglė buvo šiuolaikinės vergovės auka – ji dirbo modeliu Kinijoje neturėdama sveikatos draudimo ir buvo įbauginta savo darbdavio, kad nesikreiptų į medikus.

Oficialiai jos kontrakte buvo įrašyta, kad mergina turėjo dirbti tik 3 valandas per savaitę ir turėjo turėti sveikatos draudimą, nors realybė buvo visiškai kitokia – paauglė arė po 13–16 valandų per dieną ir jai buvo draudžiama kreiptis į medikus.

Tuo tarpu Kinijos modelių agentūra, kuri ir samdė paauglę iš Rusijos, kategoriškai neigia, kad ši dirbo daugiau nei nurodyta kontrakte.

„Vlada Dzyuba turėjo 16 skirtingų darbų per du mėnesius, – „The Global Times“ sakė modelių agentūros „ESEE Model Management“ vadovė Zheng Yi. – Ji darbo metu turėjo reguliarias pertraukėles. Didžioji dalis jos darbų būdavo baigti per aštuonias valandas. Jos darbo krūvis, lyginant su kitų modelių, buvo mažesnis.“

Kaip pavyko išsiaiškinti „Komsomolskaya Pravda“, Vlada Dzyuba už dviejų mėnesių kontraktą Kinijoje gavo apie 3 000 $, tačiau didžiąją dalį tų pinigų paauglė turėjo išleisti apgyvendinimui, maistui ir mokesčiams svečioje šalyje.

Per pastarąją savo darbinę kelionę paauglė namo parsivežė tik 500 $, nors užsienyje dirbo apie 60 dienų.

Kaip praneša „Mash“, merginos tėvai neturi pinigų, jog galėtų parsigabenti savo mirusios dukters kūną namo, dėl to Vlada Dzyuba bus kremuota Kinijoje ir tik tada jos pelenai bus parskraidinti tėvams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant