Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokiruojanti dokumentika apie M.Jacksoną bando įrodyti, kad popkaralius buvo serijinis grobuonis

Penktadienį per Sandanso kino festivalį įvyko pasaulinė dokumentinio filmo apie Michaelą Jacksoną premjera. Tačiau šis filmas popkaralių kelia ne ant pjedestalo, o dar kartą primena daug neatsakytų klausimų palikusią pedofilijos istoriją. Šokiruojančią juostą teigiamai įvertinę kritikai žada, kad pažiūrėję šį filmą, niekada Michaelo Jacksono dainų nebeklausysite taip, kaip anksčiau.
Parduodama garsioji Michaelo Jacksono ranča „Neverland“
Michaelas Jacksonas savo garsiojoje rančoje „Neverland“ / Vida Press nuotr.

Net keturių valandų trukmės Dano Reedo dokumentinė juosta „Leaving Neverland“ sudrebino tiek patį Sandanso kino festivalį, tiek internetą – apie grobuonišką Michaelo Jacksono elgesį netyla nei žiniasklaida, nei socialiniai tinklai.

Filmas daugiausia paremtas dviejų Michaelo Jacksono aukų, jau suaugusių vyrų Wade'o Robsono (36 m.) ir Jameso Safechucko (40 m.), pasakojimais. Jiedu jau ne pirmą kartą garsiai kalba, kad vaikystėje buvo tvirkinti popkaraliaus, ir, anot jų, tokių aukų buvo dar daugiau, tik kiti arba bijo/nenori kalbėti, arba buvo nutildyti pinigais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nauji pedofilijos kaltinimai Michaelui Jacksonui: aukoms už tylą sumokėjo 200 mln. JAV dolerių

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelo Jacksono vaikystėje tvirkinti Wade'as Robsonas ir Jamesas Safechuckas su filmo „Leaving Neverland“ režisieriumi Danu Reedu (centre)
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelo Jacksono vaikystėje tvirkinti Wade'as Robsonas ir Jamesas Safechuckas su filmo „Leaving Neverland“ režisieriumi Danu Reedu (centre)

Robsonas ir Safechuckas tvirtina, kad jie buvo prievartaujami ir tvirkinami Michaelo Jacksono jo garsiojoje rančoje „Neverland“, o su popkaraliumi berniukai susipažino, kai buvo atitinkamai septynerių ir dešimties. Filmas „Leaving Neverland“ pasakoja šių vyrų istoriją, kurią papildo kūrėjų atliktas tyrimas ir konkretūs įrodymai.

Kino kritikai šį dokumentinį filmą apibūdina kaip „šokiruojančiai galingą“ ir įtikinantį, kad popkaralius buvo tikras serijinis grobuonis.

„Niekada nebeklausysite Michaelo Jacksono dainų taip pat kaip anksčiau. Tiesą sakant, gali būti, kad iš viso daugiau niekada jų nebeklausysite“, – sakė „IndieWire“ kritikas Davidas Ehrlichas.

„Ne tokia ir didelė paslaptis, kad Michaelas Jacksonas elgėsi nederamai su daugybe jaunų berniukų, bet neįmanoma pasiruošti tokioms šleikštulį keliančioms detalėms, kurias atskleidžia Dano Reedo filmas“, – sakė kino kritikas.

Davidas Ehrlichas taip pat pridūrė, kad Robsono ir Safechucko liudijimas šiame filme išsklaido visas abejones, kurių galbūt kada nors yra kilę dėl šių vyrų pasakojimų tikrumo.

„Variety“ kritikas Owenas Gliebermanas išsakė panašų požiūrį į savo kolegos iš kito leidinio.

„Jis buvo serijinis pedofilas, dėjęsis vaikų gynėju, – baisėjosi Gliebermanas. – Tačiau filme yra faktas, kuris (kai kuriems) vis dar atrodo kontroversiškas: kad abu Robsonas ir Safechuckas per Jacksono teismą liudijo jo naudai – esą jis niekada nesielgė su jais nederamai. Ir šiame filme ganėtinai įtikinamai paaiškinama, kodėl jie tada taip pasielgė.“

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Jacksonas „Neverland“ rančoje (2004 m.)
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Jacksonas „Neverland“ rančoje (2004 m.)

Kitas kino kritikas iš „The Hollywood Reporter“ savo apžvalgoje rašo, kad „Leaving Neverland“ parodo, „kodėl kartais prireikia kelių valandų filmo, daugybės metų ir kelių neteisingų žingsnių, kad papasakotum savo tiesą“.

„Danas Reedas žino, kad „Leaving Neverland“ nelaimės. Jacksonas yra miręs. Jo rėmėjai išlieka fanatiški. Ko Reedas nori, tai duoti Robsonui ir Safechuckui saugią vietą pasidalinti savo patirtimis, ir jeigu tam reikia kelių valandų filmo, tebūnie“, – rašo kritikas.

Vida Press nuotr./Michaelas Jacksonas „Neverland“ rančoje
Vida Press nuotr./Michaelas Jacksonas „Neverland“ rančoje

Dar kitas kino kritikas Timas Griersonas portalui „Screen Daily“ sakė, kad šis filmas yra „kerinti žmogaus psichologijos ir to, kaip pasaulį yra apsėdęs garsenybių kultas, studija“.

O Gregory Ellwoodo iš „The Playlist“ nuomone, „Leaving Neverland“ vargiai ar įtikins ištikimiausius Jacksono gerbėjus, bet filmas gali tapti puikia paskata prabilti kitoms jo aukoms arba tiems žmonėms, kurie patyrė seksualinę prievartą iš ko nors kito.

15min primena, kad dar Michaelui Jacksonui esant gyvam jis buvo teisiamas už vaikų tvirkinimą, tačiau galiausiai teismas pripažino jį nekaltu.

Dainininko artimieji po jo mirties visą laiką gynė Jacksono atminimą ir net bandė stoti skersai kelio šio dokumentinio filmo kūrėjams: prieštaravo, kad jis būtų sukurtas ar parodytas, esą viskas, kas filme rodoma, – melas ir šmeižtas. Po filmo premjeros dainininko šeima aršiai ėmėsi ginti Jacksoną ir pareiškė, kad abu juostos herojai – pagiežingi ir nedėkingi melagiai, o režisierius tėra manipuliatorius, norintis pasipelnyti.

Beje, šiuo metu Holivude kuriamas ir kitas dokumentinis filmas apie Michaelą Jacksoną, tačiau – iš visai kitos perspektyvos. Jame bus pagerbiamas atlikėjo atminimas ir jo karjeros pasiekimai, o prie filmo kūrimo pakviesta prisidėti ir JAV gyvenanti Simona Milinytė – filme skambės jos atliekama daina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas